hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) Ktt能否在用於本地線(紅磡<>上水)
返回列表 發新帖
開啟左側

Ktt能否在用於本地線(紅磡<>上水)

bam1a 發表於 2020-3-1 16:31 | 顯示全部樓層

好fundamental嘅問題
首先,有無措施可以掉頭同時保留一個以上嘅車線換位?
另外,係咪一定要所有一般列車都要叫佢停?
啲客唔嫌待避車煩膠?
仲有,你點知所有乘客都可以短時間內fill得曬直通車啲座位?
假如冇,而且解決到以上好fundamental嘅問題嘅話,其實不如叫老龜用R車行AWS手動運行,至少佢加速力冇咁阻掟,更加有能力搞通勤運作
亦可以feed到呢個區段,待避問題搞中途停旺角東沙田同大埔墟都無咩煩惱,好過ktt呢啲唔係for短途用嘅推頭
不過垃圾老龜係都要慳呢啲訓練經費去賺地產錢,亦唔會諗住臨時改裝R車兼容直通車嘅AWS信號,甚至TBL信號,連就嚟斷陣嘅烏蠅頭都唔會臨時換trainguard就R車
bam1a 發表於 2020-3-1 16:45 | 顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-3-1 12:37
理據?KTT 加速度 >/= MLR
點樣慢得過MLR?憑肉眼估估吓就當係?

推頭設計本來就唔係好適合做短途,佢擅長係一口氣推幾十卡車走遠路(因爲低加速率但靠鐵軌提供嘅高慣性低摩擦去keep住度力
俾住你搞不停0-120-0嘅推頭,機件好快老化
就算係短途用嘅地鐵車,再用喺最初倫敦地鐵出現嘅時候,都係用大齒輪比嘅動力系統去增加扭力去減少加速時間而唔係推頭單純用馬力去加速,ktt設計唔係for呢啲情況用
甚至講短車身都好,呢部車running cost行咁嘅路都係浪費資源,假如停駛,不如有故障就call佢個推頭推返走部壞車仲有用,而車卡直接當E44封印

HV9990 發表於 2020-3-1 20:24 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2020-3-1 16:45
推頭設計本來就唔係好適合做短途,佢擅長係一口氣推幾十卡車走遠路(因爲低加速率但靠鐵軌提供嘅高慣性低 ...

依你咁講電氣化前啲柴頭日日站站停咪好快拉柴?

KCRC . Keep Moving
bam1a 發表於 2020-3-1 20:35 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-3-1 20:24
依你咁講電氣化前啲柴頭日日站站停咪好快拉柴?

咁以前時刻幾密?幾快?
以前大部分單軌雙程添,電氣化厚唔係點會拆咗個舊筆架山隧道
HV9990 發表於 2020-3-1 20:47 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2020-3-1 20:35
咁以前時刻幾密?幾快?
以前大部分單軌雙程添,電氣化厚唔係點會拆咗個舊筆架山隧道
...

搵到1981年既時間表,有啲路段咪同而家差唔多
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/21/202203_08f035116383b2b303a8785b9adbbb02.png

而家冇人叫你部ktt要行好多轉喎
一日一往復唔得?
KCRC . Keep Moving