hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求儘快開辦 E43
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員要求儘快開辦 E43

ryandroid 發表於 2020-3-2 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-3-2 16:30
乜野叫做死攬 279X,呢個用字好難聽,好令人反感

完全抹殺青衣居民對 279X 發展的功勞和努力

其實如果你反對任何279X 嘅改動
死攬其實冇講錯
正如我當初係死攬W1唔行百和路
其實都只係一句陳述
難唔難聽見仁見智
我只可以話我冇你咁敏感
ryandroid 發表於 2020-3-2 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-2 20:19
梗係信啦 你哋青衣人嗰陣聲都唔出 以為你哋同佢傾好咗

當年E43 不知拗咗幾耐經唔經青衣
你唔爬文仲實牙實齒話青衣板友唔出聲
擺明煽動板友引筆戰
原來你都幾鍾意撩交嗌
kingprowm 發表於 2020-3-2 22:49 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-3-2 22:35
等陣先
當年E43 出爐係有幾位青衣板友力撐經青衣
仲話順便填補青衣南嘅空白

總之冤有頭債有主,你要表達不滿應該係同路線策劃果條友嘈,我唔知係巴士公司定運輸署畫出來啦,而唔係係度怪責部份其他版友讚成,我唔會care條線但不能阻止其他人讚成經青衣囉,我不能代表其他人囉
ryandroid 發表於 2020-3-2 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-3-2 22:49
總之冤有頭債有主,你要表達不滿應該係同路線策劃果條友嘈,我唔知係巴士公司定運輸署畫出來啦,而唔係係 ...

如果其他青衣板友好似你喺E43咁識分莊閒
唔阻止其他板友反對E43經青衣
唔會因經青衣就可以主導E43 嘅路綫設計討論甚至引戰
其實真係幫青衣板友加返啲分嘅
可惜現實唔係
kingprowm 發表於 2020-3-2 23:01 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-3-2 22:44
其實如果你反對任何279X 嘅改動
死攬其實冇講錯
正如我當初係死攬W1唔行百和路

用死攬呢句說話,即係條線客量不高,但堅持要死霸爛霸既含意,係貶義

然而事實上 279X 在青衣的客量係絕對見得人
RH7685 發表於 2020-3-2 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-2 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-2 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-3-2 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2020-3-2 23:01
用死攬呢句說話,即係條線客量不高,但堅持要死霸爛霸既含意,係貶義

然而事實上 279X 在青衣的客量係絕 ...

其實係你情緒令你先入為主吧
「死攬」同你講嘅「條線客量不高,但堅持要死霸爛霸」冇必然關係吧
客量高都可以死攬條綫㗎喎
例如華明圈死攬住北區跨區綫資源都可以講得通

死攬只不過係形容不接受任何形式嘅改動或削減
你諗嗰堆嘢其實係咪自己加落去?

死攬嘅反義應該係協調合作吧
咁協調合作嘅反義係咪「死霸爛霸」又好似唔係喎?

我只可以講資源應該公平分配
如實反映使用者需求
有協調有商量就唔會係死攬
ryandroid 發表於 2020-3-2 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-2 23:05
圖都cap埋
你點樣陷青衣人於不義就唔使我多講啦
你講咗啲咩你自己知㗎

你當年冇你呢個acc 參與E43討論我唔怪你
不過我真係睇唔出你話青衣板友冇出過聲係有幾負責任囉