hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求儘快開辦 E43
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員要求儘快開辦 E43

RH7685 發表於 2020-3-1 05:12 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-3-1 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
我建議開A43E取代E43,這樣龍運和運輸署一定積極很多,理念是將早晚繁其中兩班A43延長至機場後勤區和東涌。因為如果執著開E43,我相信等到2047年都未必開到,因為當時運輸署的fare of scale定價太低,唔夠俾油錢。
kitarolo 發表於 2020-3-1 09:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-3-1 08:46
我建議開A43E取代E43,這樣龍運和運輸署一定積極很多,理念是將早晚繁其中兩班A43延長至機場後勤區和東涌。 ...

舊帖

我喺F1有類似建議
除咗無兩蚊,成事機會的確較大。
N38 發表於 2020-3-1 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

個人認為東涌covered 得太少,應該去埋東涌西。利申:東涌西居民

toyl 發表於 2020-3-1 09:12 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-2-29 18:07
龍運E線個收費表要超過60公里先可以收$14.4~17.0
E43已經收到最盡,都係得$17.0(有錯請指)
隔籬城巴E22A  ...

應該話超過60公里先收得$17,如果順議員意行大欖隧道的話里數跌一級最盡$14.4,到時隧道費貴咁多更加唔願開
HG6729 發表於 2020-3-1 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
E43 應該行大欖唔係行城隧
JC8385 發表於 2020-3-1 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-1 05:11
796P只係用796牌頭開嚟搶生意嘅東西

你諗吓甜橙不惜倒走晒自己嘅客都要搶人尚德就知威力啦
尚德就真係幸福啦,要平有平要邨巴有邨巴
天空之神 發表於 2020-3-1 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-2-29 19:09
香港地做生意
向來都係搶人生意重要過做好自己果檔
796P格硬嚟都要搶人生意,5A居然可以原價上啟德

如果你講招標,當年根本唔應該出現 E22A 同 A29
因為 A45 贏硬,Farr Scale 低咁多,但對家唔比佢觀塘停站,點圍到皮
kitarolo 發表於 2020-3-1 11:11 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-1 09:47
如果你講招標,當年根本唔應該出現 E22A 同 A29
因為 A45 贏硬,Farr Scale 低咁多,但對家唔比佢觀塘停 ...

呢個有保留
A45龍運做都收到$30.9
就算唔准停觀塘道/觀塘山
淨係將軍澳範圍實夠客,又唔似
A43內地客比例咁高,除非係講明
唔准「經」觀塘區而被迫經西沙啫。
ryandroid 發表於 2020-3-1 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-3-1 08:46
我建議開A43E取代E43,這樣龍運和運輸署一定積極很多,理念是將早晚繁其中兩班A43延長至機場後勤區和東涌。 ...

任何東涌巴士綫開機場價都係不能接受
當年機場巴士同東涌巴士一齊批
都係諗住機場巴士盈利可以補貼啱啱發展嘅東涌市嘅少量居民
A 車可以收大額車費就預咗E 車唔好咁小家計嗰幾蚊

一係就A 、E 車 一齊按返現有巴士綫收費
一係就全面檢討A 、E 車收費等級
就唔好整埋哂啲特例去掩飾或合理化問題

更可況E34A行53km 都係收$13.9
E43 行屯赤兼兜多7km到60km 可以收$17
我又唔明飛機橙開E43 有咩咁大問題
A43 都賺咗咁多年
開返條E綫俾東涌人同北區人都好應份
淨係講繁時半個鐘一班、非繁一個鐘一班都唔會對A43綫客量有太大影響