hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

GZ4031 發表於 2020-3-3 19:56 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-3-3 12:34
最不濟係荃灣送290車尾
都要搭290A

呢排又計左三條數
大家口中既不濟係點呢
1. 有次290寶林我追唔到, 咁岩有98D, 我上車去佐敦保鐵, 因為下班要37分鐘, 最後比起290只係差2分鐘
--> 如果真係轉290A, 起碼要慢多3個字 (等車5分+車程10分)

2. 有次調景嶺同290X一齊鬥快, 保鐵去黃大仙轉40, 大約35分鐘已經過左荔枝角, 果次我去海濱所以轉左238X, 44分鐘左右完哂, 當然正常係唔會咁轉, 不過就算係死守40, 應該42分鐘左右已經由調景嶺到葵芳, 快290X 5分鐘左右

3. 坑口我都計過一次, 用102轉番自己290, 30分鐘到葵芳, 呢條數就比較取巧, 單純只係我自己想快而得出既極限方法

我既結論係: 九巴其實唔應該比290A主導件事, 雖然290A係好好搵既理論上, 但就連290對將北叫做比較快, 290X對將南尚德調景嶺較快既情況下, 都已經輸緊少少, 唔係話因為5分鐘8分鐘既差距冇人搭, 一程車絕對係有好處, 但如果兩條叫做快少少既都輸緊, 再收290車去做290A, 其實比我都只會繼續轉上轉, 利申真係從來都冇用290A番荃葵
MCMoore 發表於 2020-3-3 20:07 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-3 16:37
30分鐘先過到海

606X都唔止25啦,不如兜埋西灣河算,同埋694整個筲箕灣分段平成幾蚊,搞到電車路嗰段變咗最多人上
qunow 發表於 2020-3-3 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-3-3 20:07
606X都唔止25啦,不如兜埋西灣河算,同埋694整個筲箕灣分段平成幾蚊,搞到電車路嗰段變咗最多人上
...

所以咪話606X都唔快
MCMoore 發表於 2020-3-3 21:31 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-3-3 21:26
所以咪話606X都唔快

啲客源支撐唔到阿公岩直出有乜計,682X做晒成個馬鞍山,搭鐵係要轉三次都唔敢開條阿公岩直出
qunow 發表於 2020-3-3 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-3-3 21:31
啲客源支撐唔到阿公岩直出有乜計,682X做晒成個馬鞍山,搭鐵係要轉三次都唔敢開條阿公岩直出
...

你唔做咪支撐唔到
JX9097 發表於 2020-3-3 21:46 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-3-2 23:47
講起613
我都想知
613/694邊條客量好d?

613好客又點?
唔等於694改上去會有改善
因為694係唔可能由將軍澳拉走
經觀塘山只會令到條線更長, 倒走完將軍澳客
夾硬搶613客亦只會令到兩條線一齊死
(觀塘山點睇都撐唔起兩條東區線
山下本身又有606系同紅小)

另外
290唔算, 因為彩雲之後只停寶達就已經踏入將軍澳
290A都唔算, 因為意外地有觀塘山<>將軍澳客源cover番
290X亦唔係, 因為本身都唔多客
JX9097 發表於 2020-3-3 21:50 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-3-3 19:56
呢排又計左三條數
大家口中既不濟係點呢
1. 有次290寶林我追唔到, 咁岩有98D, 我上車去佐敦保鐵, 因為下 ...

其實我平時都係臨走前開ETA
趕唔到290咪喺商場度行多十分鐘先施施然行去巴士站囉
反正喺商場hea十分鐘根本唔難
總好過上到車要坐多十分鐘

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 總好過上到車要坐多十分鐘

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-3-3 21:51 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-3 17:45
問題在於606X由小西灣舊總站到東隧巴士站要用~25分鐘,對比694由總站到東隧巴士站要用~30分鐘唔快得幾多 ...

問題係單靠柴小的話根本撐唔起606X呢

qunow 發表於 2020-3-3 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-3 21:51
問題係單靠柴小的話根本撐唔起606X呢

你估吓柴灣段俾紅小搶咗幾多客?
或者換個計法,如果柴灣斜索性放棄俾紅小,柴灣段跟82X/682X上橋,直飛筲箕灣總站,會唔會達得到合理車程?
keilingha 發表於 2020-3-3 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2020-3-2 16:04
694個定位係班想快嘅轉乘客。(好似我咁,我西灣河去馬鞍山我會坐694轉681而唔係坐682慢碌)。 ...

呢個方法單計車程係快,但要夾啱 694 班次先有用,否則等廿分鐘仲耐過直碌 682。