hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

miklcct 發表於 2020-3-7 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

講起東隧過海線,頭先我要由赤柱去觀塘創紀之城,第一程當然係搭14,但係出到市區要過海,條條巴士都係垃圾。去觀塘嗰架606兜到世界級,一係搭疏車貴價694再俾多6.1東隧口轉車,搭程8X出北角轉601 619 671又唔好得過搭606幾多;搭地鐵嘅話諗起搭完一個站個鰂魚涌,再一個站個油塘都想嘔,結果就搭14搭到西灣河碼頭,搭船過海。
如果有606X嘅話,唔使諗一定606X見。
EX-TL 發表於 2020-3-7 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-3-7 21:41
講起東隧過海線,頭先我要由赤柱去觀塘創紀之城,第一程當然係搭14,但係出到市區要過海,條條巴士都係垃圾 ...

唔係喎, 我住觀塘, 從來出入赤柱首選唔係14.
MCMoore 發表於 2020-3-7 22:47 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-7 22:40
唔係喎, 我住觀塘, 從來出入赤柱首選唔係14.

我諗搭40系小巴正路好多
GZ4031 發表於 2020-3-7 23:50 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-7 05:04
33轉98D真係金錢買時間 講真幾貴吓
但我自己就無咁搏,因為話晒九展非繁98D唔係次次有位坐,繁時更加上 ...

所以我都係用主流
多數牛頭角站叫哂4飛
102 102B E22A A29, E22A就富康走人
4飛加埋係做到5分鐘內上到車
青衣飛到坑口55-60分鐘不是夢

回程7 8 成都會用102/102B, 除非290咁岩有

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

EX-TL 發表於 2020-3-7 23:53 | 顯示全部樓層
觀塘去赤柱係671香隧落車, 過對面馬路黃竹坑新圍轉巴士 小巴最快最方便.

671快過地鐵到銅鑼灣唔解釋, 告士打道後直入香隧, 黃竹坑新圍選擇多又平, 唯一缺點係要知道671幾點有車, 但搭慣左就冇問題.

出觀塘要睇香隧生唔生性, 掂嘅搭40 65(只限假日)出銅鑼灣轉鐵轉巴士都好, 塞車嘅是旦52 73乜都好, 海洋公園站落車轉鐵.

14呢, 如果有下場又啱路亦不失為一個好方法, 先要衡量自己觀塘目的地係咪近觀塘警署, 例如去麗港城 翠屏道 觀塘站 工業中心 觀塘廣場, 警署行過去10分鐘內, 觀塘站以西要行10分鐘以上, 我住開呢區, 行去牛頭角站都接受到, 外區人未必, 要駁多程車嘅, 藍田站轉地鐵 巴士都方便, 只係睇下覺得值唔值.
dennis28a 發表於 2020-3-8 00:06 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-7 23:53
觀塘去赤柱係671香隧落車, 過對面馬路黃竹坑新圍轉巴士 小巴最快最方便.

671快過地鐵到銅鑼灣唔解釋, 告士 ...

如果真係被迫行紅山半島走人,我一定寧願係山翠苑或筲官預約東隧紅小,一定唔會選擇落去搭船。

係觀塘公眾碼頭行番出觀塘站時間,仲慢過 694 係觀塘警署行出觀塘站時間,仲未計搭船要夾班次、平身架船又唔係快之類,
點解唔索性係柴灣駁紅小?基本上等於紅小平均等 10 分鐘有車時間一樣。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2020-3-8 00:25 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-8 00:06
如果真係被迫行紅山半島走人,我一定寧願係山翠苑或筲官預約東隧紅小,一定唔會選擇落去搭船。

係觀塘公 ...

廿幾年前參與童軍活動喺大潭中心搞, 如果冇book雞記, 來回都會搭606轉14, 即使露營比賽帶晒全副專業裝備一樣照搭, 真係平靚正.

往事只能回味......
ccicoltd 發表於 2020-3-8 00:31 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-3-8 00:06

係觀塘公 ...

準巨去創紀,碼頭步行 10 分鐘可到。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3BL100 發表於 2020-3-8 01:30 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-3-7 21:05
阿生,你又發作?

上面 EX-TL 兄寫晒例子時間你又唔睇?

606 係咪一文不值係主觀,但我更在意既係客觀理據同論證過程

港鐵連送兩次車尾總共等 10 分鐘車係極端情況,你拎呢個極端情況同 606 唔使點等既情況去比,甚至唔計睇完 ETA 之後到巴士到站之間既時間,根本就唔係公平比較

不過係好多巴迷好鍾意拎鐵路最壞情況同巴士最理想情況去比,覺得好似好客觀

但巴士對地鐵,平均等車時間要幾耐、平均由落樓到上樓做完全部野要幾耐、個 wait time distribution 又係點、到底巴士做晒全部野早過地鐵既 probability 係幾多,你就隻字不提。但呢幾點先至係公平比較既標準,要計出來亦唔難

你可以覺得就算 606 快過地鐵完成所有野既 probability 低,呢個 low-probability event 都可以證明到 606 既價值,悉隨尊便,但我反對既係未經嚴謹論證就講到呢件事好似係好大機會發生
fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2020-3-8 05:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-3-8 01:30
606 係咪一文不值係主觀,但我更在意既係客觀理據同論證過程

港鐵連送兩次車尾總共等 10 分鐘車係極端情 ...

何謂客觀?你覺得我唔客觀咁你拎晒所有 Factor 出黎計比我睇,再比我討論下你有無計漏變數。

港鐵連送兩次車尾總共等 10 分鐘車係極端情況,
咁真係唔好意思,我肯定你唔係港鐵常客,依個情況絕對唔極端,直頭係常見,
不妨睇下 EX-TL 兄講咩,單係油塘站可以搞幾耐。

至於「你就隻字不提」,我咪前面講左鰂魚涌站設計問題,你又唔爬文同我討論咩野呢?
你覺得我錯,好,我拎我個人最快紀錄出黎,觀塘站 A 出口去鰂魚涌站 A 出口有能力 13 分鐘做到,
但我觀塘站無送車尾、當中揀定車門油塘站轉車、油塘站成功衝門,鰂魚涌站跑上地面,跑完爭少少休克,咁咪做到。
當 20 分鐘都唔係成日做到,更可況依類 13 分鐘幾乎中六合彩頭獎記錄,依個 Probability 真係低啦。

老生常談,好多人都係活係自己 Confront Zone 入面,
你又唔係唔熟我性格,我為左證明 606、港鐵、東隧紅小依個比較,
我人生中來來回回搭左無數次實測同你依類人去 Argue,都用雙腳實測驗證,好心你依類理論派就唔好教我咩野叫「公平比較」。

除左 606 依個 issue,101 / 101X / 619 / 641 依組問題我會繼續身體力行儲數據,
係依兩個問題上面,我就真係建議你搭番幾千次先好同我拗。

惡意回復是不道德的行為。