hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

qunow 發表於 2020-3-8 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-8 14:15
我生活繁忙, 冇人哋咁得閒撻數學作數據, 睇官方數字去計數.

地鐵 606 606A都係我每日返工放工用到嘅路線 ...

至於你話觀塘巴士客量,我覺得與其同荃灣路線比較,不如同89C 89D比較會較為實際
EX-TL 發表於 2020-3-8 16:03 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-8 15:56
至於你話觀塘巴士客量,我覺得與其同荃灣路線比較,不如同89C 89D比較會較為實際 ...

err... 你似乎係中途插入嚟, 定係你已經忘記左點解606分拆建議會搞左過百篇討論出嚟, 694快唔快唔係我講, 係好多板友嘅共識, 用荃灣同柴灣比唔係我講, 係某板友建議時講嘅, 我只係重複番人哋嘅論點, 指出其優劣或正確與否.
dennis28a 發表於 2020-3-8 16:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-3-8 08:48
數學係唔會呃人的。抱著求真精神,又咁岩我有少少時間,花左幾分鐘計左一次

(以下技術文慎入)

你 Plug-in 入面數值己經計錯數。

你比數緊既係觀塘 A - 鰂魚涌 C 數 VS 606 觀塘市中心 - 模範邨。

自從將軍澳綫多左油塘站轉車,正常 A 出口入閘,觀塘站上車(車尾)、油塘站上車(車頭),去到鰂魚涌站落車會唔小心去左車尾。
http://www.mtr.com.hk/archive/ch/services/layouts/qub.pdf

咁要視乎個客聰唔聰明,如果佢鰂魚涌站落車果一刻,識行去中間果條轉車通道,以正常步速,8 分鐘會行到 C 出口。
但如果個客唔聰明,一黎就行左車頭最長條轉車通道,以正常步速,11 分鐘先行到 C 出口(假設無行錯路)。

另一個問題係,當你行到 C 出口路面,仲要花多 1-2 分鐘先行返出電車路,
當你 3 分鐘都上到樓,都已經唔係 9 分鐘依個基數,而係 11 分鐘或者 14 分鐘。

所以點解我同 EX-TL 兄講二百萬次,除非你識跑,仲要去到專家級熟客,9 分鐘由月台上到樓依個個基數唔係人人做到。

另一個係實際問題,將軍澳綫同觀塘綫實際班次 distribution。
將軍澳綫班次受制於康城站穿梭列車問題,就算事實上兩條有機會夾到班次,將軍澳綫往北角方向能夠係油塘站等待時間遠比其他站為低。
只要將軍澳綫列車先到達油塘站,觀塘綫列車只要遲 5-10 秒到站,係觀塘綫列車開門果一刻,將軍澳綫架車已經響緊「請勿靠近車門」。
除非有人成功衝門,否則正常情況下 99% 送車尾。

但又因為藍田站去油塘站路程短,加減速做得唔好,幾乎每日發生緊明明將軍澳綫同觀塘綫夾到班次,觀塘綫好大機率會遲到站。

另一個問題係觀塘綫實際班次略密於將軍澳綫半至一分鐘,而依半至一分鐘要視乎一個 Factor:康城站穿梭列車。
加上列車行走時有人衝門等延誤,如果果班車係魔鬼山隧道無法追番時間,實際計算上,油塘站將軍澳綫非繁班次間距隨時係 4-6.5 分鐘,而觀塘綫係做緊 3.5-4.5 分鐘一班。
所以你當佢 uniform distribution 已經係大錯特錯。

依個亦解釋緊點解計數上面咁完美,而油塘站轉車仲係咁乞人憎。
以前我做過一星期實驗,我控制自己係同一時間入閘,用油塘站轉車過海,而果班車係港鐵時間表入面係夾到班次(將軍澳綫亦有實時 ETA 參考)。
5 日內究極我送左幾多次車尾?3 次,成個機率係 60%,咁 6 成依個機率係唔係高?

所以我依生人最討厭依類政府成日用假科學同我計香港市區交通流量無 Overload,成班人計完數之後次次將香港交通規劃到不所謂。
好心佢地好日落去睇下有咩 Factor 會搞到塞車先好同我講,至於你就好心落去搭下車先好同我講。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享
ViviTse + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
qunow 發表於 2020-3-8 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-8 16:03
err... 你似乎係中途插入嚟, 定係你已經忘記左點解606分拆建議會搞左過百篇討論出嚟, 694快唔快唔係我講, ...

我之前有講過用40號線同606X去比較,但嗰個比較只係講緊觀感唔係客量,而且係講緊改線後嘅40號
694之前有人話快應該只適用於藍田出發前往港島東或者筲箕灣西灣河去藍田轉車,同606系應該冇咩關係
EX-TL 發表於 2020-3-8 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-8 16:42
我之前有講過用40號線同606X去比較,但嗰個比較只係講緊觀感唔係客量,而且係講緊改線後嘅40號
694之前有 ...

冇人話係你講喎, 點解你要代表晒其他人講嘢?
dennis28a 發表於 2020-3-8 21:37 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-8 16:03
err... 你似乎係中途插入嚟, 定係你已經忘記左點解606分拆建議會搞左過百篇討論出嚟, 694快唔快唔係我講, ...

應該咁講,係無選擇既情況下,694 已經係算快,
實際車程黎睇,694 事實上係唔係快真係見仁見智。
S3BL100 發表於 2020-3-9 00:00 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-8 16:26
你 Plug-in 入面數值己經計錯數。

你比數緊既係觀塘 A - 鰂魚涌 C 數 VS 606 觀塘市中心 - 模範邨。

咁我當鰂魚涌落車要行 11 分鐘先上到樓,上面條數會變左 n_0 = 24, n_1 = 34,出到來結果都會係 P (m < n) = 0.45,巴士都係少過一半機會早過地鐵送你到最終目的地

留意呢度已經係搵模範邨呢個巴士優勢相對較高既位置去比較。如果近太古坊果頭,P 值相信又會再低少少

加上列車行走時有人衝門等延誤,如果果班車係魔鬼山隧道無法追番時間,實際計算上,油塘站將軍澳綫非繁班次間距隨時係 4-6.5 分鐘,而觀塘綫係做緊 3.5-4.5 分鐘一班。

就係因為呢兩個數字有差距,唔完全係 commensurate,所以可以假定 uniform distribution

如果兩條線班次間距係完全一樣,咁就真係唔可以假定 uniform distribution 喇,因為轉車等車時間固定左

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2020-3-9 04:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-3-9 00:00
咁我當鰂魚涌落車要行 11 分鐘先上到樓,上面條數會變左 n_0 = 24, n_1 = 34,出到來結果都會係 P (m < n ...

咁就死得,3 分鐘係我上次去 K11 ATELIER 開會時間,
C 出口去 ICAC 大樓或柯達大廈要成 5 分鐘先上到樓,
而只要我搭 606 早一個站落車慳 1 分鐘,行上電車路以北既樓,港鐵就有機會輸,姐係意味著 EX-TL 兄實測無錯。

仲有一點經驗小分享,係 A1 出口樓梯底「跑」上月台衝門,剛好係早繁時段一班車時間,2.5-3 分鐘。我搵日試下學人地乖乖地慢慢入閘,唔跑扶手電梯先。

搞到滿天神佛,又控制唔到港鐵幾時有車,又要急步跑,又行餐死,先可以將港鐵時間明顯拉闊。
難怪自從有 ETA 後,近依幾年我極度討厭搭港鐵過海。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
ahken + 1 + 9 近依幾年我極度討厭搭港鐵過海.

查看全部評分

kmbdennis 發表於 2020-3-9 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層
眼見682仍然是咁好客;但694既客量就搞到那麽慘!所以我認為係錯既!
S3BL100 發表於 2020-3-9 10:02 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-9 04:06
咁就死得,3 分鐘係我上次去 K11 ATELIER 開會時間,
C 出口去 ICAC 大樓或柯達大廈要成 5 分鐘先上到樓, ...
難怪自從有 ETA 後,近依幾年我極度討厭搭港鐵過海。

我諗我要再強調一點:ETA 最多只係畀你街上企短少少時間,並唔會令到你搭果部巴士提早到站,更唔會令你提早抵達目的地

如果因為有 ETA 就覺得好似巴士優勢大左,係偏頗

fb.com/scientisthk2usa/