hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

paul2357paul 發表於 2020-3-9 10:28 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-9 04:06
咁就死得,3 分鐘係我上次去 K11 ATELIER 開會時間,
C 出口去 ICAC 大樓或柯達大廈要成 5 分鐘先上到樓, ...

觀市鰂魚涌穿梭客唔係大哂,
而且只有上午至下午晚上冇乜,
加上例如觀塘山上人口爆炸上面已經怨爆唔夠巴士線用。
道義上冇理由繼續側重在觀市鰂魚涌穿梭客。
dennis28a 發表於 2020-3-9 23:28 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-9 10:28
觀市鰂魚涌穿梭客唔係大哂,
而且只有上午至下午晚上冇乜,
加上例如觀塘山上人口爆炸上面已經怨爆唔夠巴 ...

我應該少左係依個板入面主張觀塘山人口爆炸既人,而家連 30 年前服務水平都不及。

我成日咁講,真係要殺 606 唔係唔得,
但問題抵死在 606 係咁多東隧東區線入面,非繁唔係最差果條,家陣拆線又死唔拆又死。

608 非繁條數咪一樣唔見得好好多,假若要搞 606,608 無理由可以原封不動,
尤其係因為啟德區發展同下繁九龍灣塞車,608 車程越黎越長。
惡意回復是不道德的行為。
ViviTse 發表於 2020-3-10 02:15 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-8 07:18
你咁有消委會性格請做多D相關比較片放例如youtube好過齋up。

同埋大家其實亦有個point就係694全程價收到 ...

唔係話唔改得,但改完要effective(客量提高、乎合成本效益、避免出現一區資源集中服務另一區等)先好改。

拉長去工業邨?
第一,市中心、尚德同埋調景嶺肯定嘈到拆天都似,話咩將軍澳綫一出事就無直車到屋企樓下。

第二,拉咗去工業邨又會多人搭過市中心?康城私樓居多,唔少人私家車出入,
另一部分會選擇繁忙時間能夠總站直出嘅將軍澳綫,巴士需求有幾大歡迎自行演譯一下。
仲有,睇番依家個data,康城人口3萬幾,先至係同調景嶺差唔多,都未計尚德、市中心;唔係話佢個人口唔會升,但至少唔係依家改,亦即係呢個時候去拉入工業邨係幫694殺線多過救亡。
但里數由昭信路去調景嶺嘅2點幾km,增至入環保大道去到工業邨嘅4點幾km,油錢唔使計?
工業邨係會有一個新增嘅需求,但非繁基本上係極低。既然如此,咁頂多開兩繁特班咪夠lor?

拉去清水灣?
第一,市中心、尚德同埋調景嶺同樣問題,唔重覆一次。
第二,都係油錢問題/成本效益,唔重覆一次。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
paul2357paul 發表於 2020-3-10 02:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-3-8 08:48
數學係唔會呃人的。抱著求真精神,又咁岩我有少少時間,花左幾分鐘計左一次

(以下技術文慎入)

唔使計入東隧塞車時段?
其實只要入東隧塞塞地,606/606A已經玩完:
https://www.youtube.com/watch?v=AXVl4u0dz1g
paul2357paul 發表於 2020-3-10 03:20 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-10 02:15
唔係話唔改得,但改完要effective(客量提高、乎合成本效益、避免出現一區資源集中服務另一區等)先好改。

...

乜嘢冇用?藍田站沿線居民爭在搭去將軍澳工業邨返工,假日亦方便有批郊遊客行釣魚翁。
qunow 發表於 2020-3-10 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-10 02:15

...

東隧→將藍→調景嶺→將軍澳站→尚德→工業邨。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 英雄所見略同

查看全部評分

ViviTse 發表於 2020-3-10 12:46 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-10 03:20
乜嘢冇用?藍田站沿線居民爭在搭去將軍澳工業邨返工,假日亦方便有批郊遊客行釣魚翁。
...

有98及797兩條線一條繁時、一條全日觀塘區入工業邨,單靠藍田<>工業邨全日有幾多客量都係未知之數。

不過我上面唔係講呢點,而係694本身集中做將軍澳<>東區,
如果改線改到變藍田<>將軍澳為主可能會有d本末倒置,
正如我曾經提議過(將軍澳上車)藍田落加設雙向分段收費,即刻比其他板友噴到我成面都係。

同埋唔係話唔改得,但過得到調景嶺、將南、尚德果關先算啦,咪話區議員,連將南果班板友都過唔到啦,你同佢講改道,佢同你講開新線全日總站直出都仲得呀

JX9097 發表於 2020-3-10 13:06 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-10 12:21

將北呢?

唔好忘記694改入坑口係692取消其中一個"取代"方案

ViviTse 發表於 2020-3-10 13:23 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-10 12:21

話口未完,即刻有人衝出黎想694將南直出

當用鐵又快又平又密出港島,694就算改行將藍、調景嶺改到變直達港島,都始終唔夠抽,
調景嶺&將軍澳站出筲箕灣,大人都只係收$12.7,調景嶺出筲箕灣5個站就到,繁時仲要比寶坑班次密一半。
寶琳&坑口站出筲箕灣,大人位位收足$15.2,貴差唔多20%,寶琳出筲箕灣仲要坐足8個站,繁時班次仲要疏好多。
都係果句,田忌賽馬,呢個就係將南上馬(MTR)對下馬(694)、同將北中馬(MTR)對中馬(694)嘅分別。
亦都解釋咗點解當初尚德直上寶琳出隧道唔夠客到殺線咁滯,而改經坑口之後能夠救亡嘅原因之一。

如果為咗將南段想694全日直出港島,而不惜飛走寶坑、藍田客倉、如棄草芥,咁會否係「推緊694去死」?
qunow 發表於 2020-3-10 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-10 13:06
將北呢?

唔好忘記694改入坑口係692取消其中一個"取代"方案

…寫錯咗
東隧→將藍→調景嶺→將軍澳站→坑口→工業邨。