hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

ahken 發表於 2020-3-11 11:47 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-7 03:32
其實呢類topic唔覺唔覺扯遠左唔出奇。
講起觀塘區既過海巴士冇理由淨係限死行觀塘道,梗係順便探討埋關 ...

係, 我同意618長遠有得做, 一來做番九西去柴小嘅客, 二來可以食埋694果份(606X可以唔需要全日)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-3-11 11:53 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-3-7 12:26
轉98D不如黃大仙落咗轉A29算啦

又唔可以咁講, 渣九巴月票下下轉A29又唔係路喎...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
qunow 發表於 2020-3-11 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-3-11 11:47
係, 我同意618長遠有得做, 一來做番九西去柴小嘅客, 二來可以食埋694果份(606X可以唔需要全日)

...

直上繞道做唔到轉鐵
paul2357paul 發表於 2020-3-11 15:53 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-10 20:42
保羅嘅思維唔係一般人理解到你

01報都賣釣魚翁廣告真係冇諗到:
https://www.hk01.com/%E8%B7%91%E ... %E7%9B%AE-hikipedia
6119 發表於 2020-3-11 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-3-11 02:15
608 盤數係唔掂,但九龍灣係客倉,無得郁;最多只係啟德可以轉少個圈,叫人行出大路搭車

即管睇下 608  ...

608非繁無乜人,可能係東隧加694BBI可能吸到D客
EX-TL 發表於 2020-3-11 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-11 15:53
01報都賣釣魚翁廣告真係冇諗到:
https://www.hk01.com/%E8%B7%91%E6%AD%A5/445780/%E8%A1%8C%E5%B1%B1-% ...

行釣魚翁唔奇, 好似你叫人行堆填區, 應該係世界第一人.
paul2357paul 發表於 2020-3-11 20:31 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-11 02:24
但McMoore兄又真係講得無錯wo......將軍澳想去荃灣嘅,實上咗290啦,
係大熱天時歎住冷氣兜15分鐘、同等多 ...

呢個歷史教訓大家要緊記,運吉策略失敗,請埋觀塘區議會俾意見引起秀茂坪四順餓鬼分區跳哂出黎做攔路虎:
http://www.districtcouncils.gov. ... TTC/TTC_Min_17C.pdf

這亦可以理解為報應,秀茂坪四順等人口爆炸地區長期巴士線唔夠用練出該分區區議員瘋搶巴士線性格。

黃大仙區議會起碼唔會咁霸道,要D特登直行開龍翔道既巴士線例如特登兜竹園道。

MCMoore 發表於 2020-3-11 20:55 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-11 20:31
呢個歷史教訓大家要緊記,運吉策略失敗,請埋觀塘區議會俾意見引起秀茂坪四順餓鬼分區跳哂出黎做攔路虎:: ...

秀順邊有條211咁密又有無敵BBI嘅線?
paul2357paul 發表於 2020-3-11 21:53 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-11 02:14
首先多謝你提供過往收費資料,可惜任何原因(不論係競爭導致收平d/加少次價、
兜多d路/兜少d路令到行車里 ...

798果D唔可以收貴,因為預左大量客大隧口轉車,提供唔到唔少線BBI導致兩程夾埋重皮。
ccicoltd 發表於 2020-3-11 22:07 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-10 23:13
69X系收得費係因為巴士公司將將軍澳當成新界
所以先收到$15.3啫

地鐵收 $11.8 而不是 $11.2。694 啟田往柴灣才是 $11.2。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2