hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

0q9w8e 發表於 2020-3-3 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-3 00:25
613 客量絕對較好,依點唔需要質疑。

拉入柴東會更好
dennis28a 發表於 2020-3-3 00:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-2 19:47
官柴站位差又唔入小西灣成日無車,但都有好多客用,証明606X全日點會無市場? ...

兩件事要分開。

東隧紅小站位唔差,協和街要靠打電話去預約位,等 10 分鐘自然有得上車,早繁兩拆東廊柴灣直通車,本身成條線儲左大量熟客。
部東廊柴灣直通車,我去到柴灣站轉堆綠小去到中巴車廠,部 606X 先碌到柴斜。
依點亦解釋緊點解 606X 早繁做左咁多年,去柴小客量遠遠比去九龍灣客量差咁多主因。

倒轉,606X 小西灣班人又願意搭,因為東隧紅小要排兩次隊,點解唔索性總站上車走人?

606X 真係全日,要成功留得住市場份額,做緊既野要升級,694 必然要變兩味,甚至無命。
但 606X 兜筲箕灣唔少柴小人已經覺得兜,更可況 608 要拉去筲箕灣,再拉去西灣河直出諗都唔好諗。
惡意回復是不道德的行為。
neoplan720p 發表於 2020-3-3 00:47 | 顯示全部樓層
與其問當年694點解要改西灣河直上東隧,
倒不如問改路後既694會唔會影響606X全日。

如果當年694唔改路,照做QB、太古,
一定輸到仆直。將軍澳線直達QB,條694上繁仲要塞將隧、東隧,點鬥?

而家694係咪差?
又唔係,絕對好過堆面子路線8H、18X。
問題係,而家694搶左藍田 <-> 西灣河至小西灣一段特快客,咁:
一、巴士公司(新城)會唔會因為有694存在,所以唔想搞606系(即606X全日)?
二、如果606X全日成功(先不理606 / 606A點搞),咁到時606X隨時搶返694 30-40%客,咁694仲可以點生存呢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Breadd18 發表於 2020-3-3 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2020-3-2 23:24
694西灣河上公路十多年,意外發挖左藍田呢個大客倉
冇人唸過藍田咁多往返西、筲、柴、小通勤客

屯門夜晚960 961都係勁少人出去
690好似你咁講嘅話 肯定唔差
10598C 發表於 2020-3-3 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-3-3 00:11
694上繁客量如何?
N年前5月1日東隧口
601>694

相信無論如何601都會多人過694
不過694近年有進步就真,有版友話繁時曉頂閘,上次夜晚搭都唔差,坐滿窗口位有突

不過真係無法理解如何學290+290A
koneotis 發表於 2020-3-3 00:55 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-3-3 00:47

18X早繁西行琴行街都長期頂閘留後
亦真係好多中環客肯比貴d坐18X
成績其實都幾唔錯
盤數未必差過694

至於694要睇睇將隧轉車站救到幾多
非繁如果班次上夾到或許可以吸到尚德經796系轉694

ViviTse 發表於 2020-3-3 01:26 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-3-2 23:51
第一
趕時間點會等20分鐘一班既694
正常都搭鐵la

咁搭巴士又唔一定趕時間先搭嘅。回程為例,一程過694到屋企樓下可能比鰂魚涌站上上落落更具吸引力。雖則唔係所有乘客都係咁,但至少明顯一部分乘客會咁選擇,數目足以支持694繁忙時段客量。

非繁事實係差d,但成條線郁到變95M樣,只係同606啊/613啊果d有得競爭吓(但非繁其實606/613客量都係麻麻咋嘛),
一來咁做差唔多係殺線+唔招標地開新線,二來倒走晒原本嘅客,三來叉咗隻腳落九巴地頭,三害而無一益。

至於兜觀塘市中心,我覺得同樣唔可取,因為淨係兜一兜觀塘迴旋處,架車本來到厚德咁際;
如果兜到牛頭角調頭位先番,架車尚德都到咗啦,所以同將軍澳綫「隻揪」嘅同時,兜藍田站/啟田道幾乎已經最盡㗎啦。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-3-3 01:33 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-3-3 00:11
694上繁客量如何?
N年前5月1日東隧口
601>694

我諗601好難同694做比較,因為兩者無論喺九龍區定港島區所服務ge地段都完全唔同,只不過大家都行東隧。不過講番轉頭,601>694就算係依家都唔難理解,何況N年前694可能仲未改道(both九龍區&東區),同埋港鐵果陣亦未兩度減班。

但「290+290A版694」又係咩玩法呢?係咪我get錯咗d咩(?)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
0q9w8e 發表於 2020-3-3 02:14 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-3-3 00:47

改行新都城掛
不過新記唔知係咪想用佢做寶林外圍轉乘
0q9w8e 發表於 2020-3-3 02:17 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-3 00:51
相信無論如何601都會多人過694
不過694近年有進步就真,有版友話繁時曉頂閘,上次夜晚搭都唔差,坐滿窗口 ...

反而613就可以好似290(A)咁玩
上下繁整條613P興田後行啟田道走
再整條613A安泰開經四順翠屏落東隧
如果拉到入柴東既
整條613S九龍跟613東隧後直去柴斜