hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 694當年放棄北角至太古是否錯誤
開啟左側

694當年放棄北角至太古是否錯誤

tofu 發表於 2020-3-3 17:09 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-3-3 16:42
就算以柴灣區往返將軍澳區而言,即使唔計港島段的迂迴走線,在將軍澳內的走線也欠缺吸引力。 ...

正確,的而且確694區內係兜,係慢
係有改善空間
希望將轉雙通時執返靚佢
qunow 發表於 2020-3-3 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-3 17:02
694飛藍田客量只會比而家更差,亦冇可能通過藍田山

回程除下繁外都應該上埋啟田道,將軍澳道橋底調頭就真, ...

改行將藍代表將南直出,差距唔止嗰幾分鐘
pccpkl 發表於 2020-3-3 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-3-3 16:41
東涌甚至連東區三分一都冇
但E22+半條E22A都可以密過606

至弊人地多左個機場+後勤
pccpkl 發表於 2020-3-3 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-3-3 13:25
咁作為乘客... 我情願你用606X 做呢堆客啦, 快又快d, 錢又合理d

你唯有希望606A/X可以全日分拆
不過聯營既事
你懂的...
KW2523 發表於 2020-3-3 17:25 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-3 17:16
改行將藍代表將南直出,差距唔止嗰幾分鐘

改動係要過區會,0補償白拎人條線唔會唔出聲

6119 發表於 2020-3-3 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-3-3 17:22
你唯有希望606A/X可以全日分拆
不過聯營既事
你懂的...

係城巴定九巴唔想
EX-TL 發表於 2020-3-3 17:34 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-3 16:02
姐係咁,先唔講 606 行車時間,拎 619 做例子,觀塘市中心去灣仔百德新街平均做緊 30 分鐘。

至於 606  ...

呢個話題講到好厭悶, 我日日搭606, 觀塘游泳池去模範邨 及 健康村去觀塘法院, 亦可以係搭地鐵觀塘D-鰂魚涌C.

本來一早加入話題, 諗落咪嘞, 講來講去都係比較整體時間, 巴士慢極都係嗰幾分鐘, 唔諗埋行地鐵站+轉車何其麻煩, 我坐多幾分鐘喺車, 落車再行都舒服過地鐵成程行+企.

仲有地鐵將綫同觀綫班次差異導致經常性呆企油塘月台發吽逗, 非繁往港島往往兩至三班觀綫到油塘, 先有一班將綫往北角.

如果搭中剛到油塘目送將綫列車開走, 計落個客要等成6-7分鐘先有下架將綫, 以地鐵黎講呢個班次係堅耐.

我用剛才午飯時間做例:

平時我一定係搭606返office, 但頭先架606比平時早左三四分鐘到站, 趕唔切, 601 619 671又有排都冇車, 走左上地鐵站搭鐵.

平時我13:30上606, 最遲13:42模範邨落車.

今日我13:30行樓梯(檻級)上觀塘站大堂, 以最快速度跑扶手電梯上月台, 剛好有往調景嶺列車埋站, 去到油塘見往北角月台有人等車, 今次我發喇, 即係唔駛等太耐啦!

過到鰂魚涌站我用最快速度跑上地面, 但我返到office時間係13:52, 比平時搭606 13:45返到, 足足慢左7分鐘, 亦即係話我今日遲到左7分鐘(本人下午開工時間13:45).

通常觀塘市中心去觀塘游泳池, 巴士大約3-4分鐘車程計, 碌巴士一樣快過地鐵, 事實係冇得拗.

而呢班車13:10彩雲開出, 13:40已經可以開到北角健康村, 去埋太古城駛唔駛60分鐘呢, 請板友們用自己常識去判斷.

不過其實講來講去比較車程, 無論606定地鐵轉兩程, 都係差嗰幾分鐘.

有人鍾意舒適, 有人鍾意穩定, 有人唔介意同人迫, 唔介意局促, 唔介意車錢差$0.5, 班真乘客各取所需, 各適其適, 再去仔細討論, 得出結論都係一樣.
qunow 發表於 2020-3-3 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-3-3 16:50
雖然浪費時間,咁 606X 經得都算值,果度係盲點黎。

正如 118 係慈幼山頭過門不入道理一樣。 ...

問題在於606X由小西灣舊總站到東隧巴士站要用~25分鐘,對比694由總站到東隧巴士站要用~30分鐘唔快得幾多,雖然係就係有客。由阿公岩道路口個站開始計,筲箕灣總站上客之後上橋要用5分鐘。一係就索性柴斜俾紅小做。
qunow 發表於 2020-3-3 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-3 17:25
改動係要過區會,0補償白拎人條線唔會唔出聲

不就說了如果606X全日?606X有經藍田
而且694本來就是將軍澳區線?
KW2523 發表於 2020-3-3 18:03 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-3-3 17:49
不就說了如果606X全日?606X有經藍田
而且694本來就是將軍澳區線?

606X經嘅係藍田站,最多只能換入TKO單向改,亦要通過變去程頭站嘅將北
A區經B去C嘅線改道 =/= 可以無視B感受
按呢個邏輯290A可以唔理四順取消做密290,事實係咪咁?