hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能 ...
開啟左側

[建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-16 20:53 | 顯示全部樓層

del
jpoon 發表於 2020-3-17 04:55 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-16 19:31
呢個係我建議,詳細真實地圖可參考隔離帖。改圖源自 @matthew1009。

藍田轉車未必可行,藍田站旁係匯景花園,未必夠位畀你起多個站,反而油塘會有較大空間做轉車
美孚到長青估計都係行海底隧道,咁長青站會唔會好深?青衣站有冇位做轉乘?將羅湖站改由古洞支綫做,要諗埋點樣改綫,尤其係下穿路軌旁嘅東江水輸水管,另一邊只去到錦上路好似有啲嘥
http://jpoon9394.blogspot.com/
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-17 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層
del
jpoon 發表於 2020-3-17 15:20 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-17 08:23
藍田比油塘多位,油塘喺未來十年會起超多設施,宜家塊空壙嘅海皮會起樓美青隧道唔會太深,因為貨櫃碼頭海域唔太深
我上面亦都講,青衣轉車方面會唔方便,因為空間有限,而其他葵青區車站亦難以提供良好轉車安排
藍田邊度有位? 兩邊都有匯景花園住宅樁柱
油塘除咗而家曬緊太陽嘅恒基地仲可以用茶果嶺道,必要時仲可以考慮升高佢
我講緊係長青站嘅深度喎
青衣你都話冇位咁你又整轉車站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-17 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
del
jpoon 發表於 2020-3-17 15:40 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-17 15:28
土地問題,轉車不便仍可轉車,500米內,仲有唔好淨係話青衣冇位,你不如諗下其他站係咪都有位先
長青唔會 ...

油塘轉車上兩轉但可以直接轉到過海車
藍田轉車要搭到油塘先過到海
呢個係油塘站優勢
同埋你要留意埋匯景嘅樁柱,你條鐵路點樣穿過匯景嘅樓先,就算你話只係轉車通道穿過兩棟樓中間,你又有冇睇過匯景D樓有幾密先?google map睇下茜發道街景先講啦
至於其他站有冇位問題,而家係你建議青衣站藍田站轉車,唔問你問邊個?你覺得有位嘅咁要諗埋點樣轉車
長青響山上,又點會唔深呢?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-19 17:59 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-3-16 20:24
其實點解你哋都係覺得屯荃鐵路應該延伸至九龍而唔係沙田區?

現時屯門區最超負荷嘅係出市區嘅交通,亦都係各大媒體所報導嘅西鐵 >100% 載客率。
所以我覺得東西綫(屯荃鐵路)應優先考慮接駁去市區。
加上屯沙暫時263都做得晒,同埋地理結構令屯沙可能興建上會難過東西綫(?)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-19 18:20 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-3-12 10:44
東西綫:南昌 - 旺角 - 九龍醫院 - 宋王臺 - 九龍灣南 - 觀塘南(碼頭) - 油塘 ...

九龍灣西呢個新站我覺得幾好提議,因為megabox果頭應該會有少少通勤需求。
但除咗九龍灣西可以吸到megabox/九展 shuttle客之外,
全條線基本上得九龍醫院叫係新客源,客量應該不足。
(南昌<>旺角雖然係新,但有心搭嘅會美孚轉,同埋需求應該不大)
(觀塘碼頭應該觀塘落+步行就可以,除咗本身東西綫上車之外,應該其他乘客唔會特登轉過黎)
同埋南昌、油塘止步有少少浪費,一邊將軍澳綫>100%乘載率,
另一邊西鐵>100%乘載率(而大西北/東北葵/青衣果邊都有d位未有鐵做到)。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
258X 發表於 2020-3-19 21:49 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-20 02:37 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-19 18:20
九龍灣西呢個新站我覺得幾好提議,因為megabox果頭應該會有少少通勤需求。
但除咗九龍灣西可以吸到megabox/九展 shuttle客之外,
全條線基本上得九龍醫院叫係新客源,客量應該不足。
(南昌<>旺角雖然係新,但有心搭嘅會美孚轉,同埋需求應該不大)
(觀塘碼頭應該觀塘落+步行就可以,除咗本身東西綫上車之外,應該其他乘客唔會特登轉過黎)
同埋南昌、油塘止步有少少浪費,一邊將軍澳綫>100%乘載率,
另一邊西鐵>100%乘載率(而大西北/東北葵/青衣果邊都有d位未有鐵做到)。

觀塘站太細,而東九龍CBD咁大,所以有需要起多一個站分流
而且萬一起環保便捷系統,就可以以觀塘碼頭止步,唔需要再諗點樣去觀塘站(一係佔用好窄嘅開源道,一係就兜翠屏河)