hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能 ...
開啟左側

[建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能

dennis28a 發表於 2020-3-20 03:30 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-17 08:23
藍田比油塘多位,油塘喺未來十年會起超多設施,宜家塊空壙嘅海皮會起樓
美青隧道唔會太深,因為貨櫃碼頭 ...

晒草灣遊樂場係前堆填區。

姐係咁,明明係正藍田站隔離,塊地咁靚,點會無故有個位咁多年都無發展?
惡意回復是不道德的行為。
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-20 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
del
258X 發表於 2020-3-20 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-20 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

del
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-20 14:58 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-20 02:37
觀塘站太細,而東九龍CBD咁大,所以有需要起多一個站分流
而且萬一起環保便捷系統,就可以以觀塘碼頭止步 ...

觀塘站的確太細,但如果東西綫設站喺觀塘碼頭,而駁唔到(無論站內步行、定轉車過去)去觀塘站,
恐怕只會好似旺角站&旺角東站咁,兩邊駁唔到過去,變相d人會突登去九龍塘轉,分流效果極差。

而環保系統果樣,我諗有東西綫就無環保系統,有環保系統就無東西綫,
有東西綫其實已經幾乎夠做,加上成本上面好難說服到佢起晒兩樣。
所以我主張喺觀塘站上面起多一層做東西綫,再整天橋(上下層都有得出入閘)駁去四周d buildings都得。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
louisL 發表於 2020-3-20 15:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2020-3-20 15:10 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-20 14:58
觀塘站的確太細,但如果東西綫設站喺觀塘碼頭,而駁唔到(無論站內步行、定轉車過去)去觀塘站,
恐怕只會 ...

點解要去九龍塘轉車?如果旺角站用埋前水務署塊地,可以做埋旺角東轉車,唔需要去九龍塘轉車,如果真係驚,可以考慮加返啟德站,用啟德站做馬鐵沿綫嘅客。而佢提供油塘站轉車,已經可以分流到東行過海客
仲有就係你話觀塘站上起天橋,咁條綫點走?相對嚟講海濱道一帶有較大空間起鐵路(已經冇計你觀塘站本身冇預過上面起多層,個月台又咁窄),唔好忘記觀塘道以北有住宅,你起得新鐵路就要諗埋加建隔音屏障,冇可能用返而家嘅結構,因為唔夠力支撐

呢條綫做唔到啟德郵輪碼頭同埋啟德體育園,所以環保便捷系統可能仲有需要繼續,除非你有其他好方法做埋

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2020-3-20 15:15 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-20 15:04
我主張重建整個觀塘站(只要唔會延期即可)觀塘站周邊空間太小,噪音會放得好大,至於斬開兩段由巴士解決。 ...

除非收市建局重建區部分地,將條鐵路拉向觀塘道北邊
不過觀塘站個位本身有好多問題,開源道太窄呢個問題冇得搞
http://jpoon9394.blogspot.com/
louisL 發表於 2020-3-20 15:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-20 15:34 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-3-19 21:49
因為本身係 預留至貨櫃碼頭新區-南昌-旺角-九龍醫院-宋王臺-啟德南-觀塘南-油塘-預留至佛堂澳新 ...

老實講,最主要問題係舒緩唔到觀塘綫:九龍灣西我覺得無問題,但觀塘碼頭同觀塘距離甚近,但接駁同分流做得較差,
變相旺角&旺角東會喺九龍塘轉,而觀塘碼頭同觀塘會喺油塘轉,難以舒緩觀塘綫壓力。

另外就係旺角以西客源唔夠廣,南昌->旺角現時可以西鐵轉荃灣線,或者荃灣線轉西鐵,
其中一程會較迫人,但另一程係逆繁忙方向(例如上繁南昌往美孚係較少人),
再加上暫時巴士都尚可以照顧到需求。即使拉到貨櫃碼頭,假日客量會較差,
通勤時段亦不及中上環、東九龍商貿區(觀塘/九龍灣等)繁忙,
所以唔係話放貨櫃碼頭唔得,但若果拉埋入屯門/元朗南,有助舒緩西鐵壓力,會否更理想呢?

但我唔明點解放佛堂澳呢,無論係成本、定效益都麻麻地wo。
講成本,油塘去佛堂澳整條橋/海底隧道,仲長過東隧/紅隧/將藍跨灣大橋,
甚至觀塘起條海底隧道直插紅磡/小西灣起條隧道入佛堂澳都短過佢。
講效益,將軍澳綫康城支線延長過去工業邨、佛堂澳好過啦,
雖則當年條線劃得好差,如果再延長要fing出海,但總好過油塘直駁佛堂澳。

另一個問題就係按閣下建議咁改東西綫,無助舒緩將軍澳綫壓力,更會嚴重加劇油塘站轉乘壓力。
因為將軍澳綫寶琳<>北角若果客量無法被東西綫分流,即係無法令寶琳<>北角減班,
亦即係過海段班次無法再加密,而仲要將啟德、宋王台、九龍醫院嘅客推落油塘,
只會令將軍澳綫不聲負荷。所以東西綫九龍段放喺紅磡(過海已經非常方便,過海不會改搭東西綫),
而將軍澳段放喺寶琳坑口科大,觀塘綫轉車站放觀塘(而非直接放油塘吸引人轉),
就可以有效分流油塘站情況。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆