hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能 ...
開啟左側

[建議] 探討修訂東九龍綫及東西綫(屯荃鐵路)走線的可能

louisL 發表於 2020-3-20 20:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-20 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
del
jpoon 發表於 2020-3-21 00:31 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-20 16:19
可能我講得唔清楚,我意思係當年因為KCR同MTR係唔同公司,所以旺角東&旺角站唔互相連接。
而喺東鐵綫&觀塘/荃灣綫設計時,連接旺角東&旺角站就只有九龍塘(尖東站要出閘步行再入閘)。
所以有唔少乘客前往旺角東會特登由市區線落車,經九龍塘轉東鐵,相反亦然之。

咁興建旺角站,善用前水務署用地已經可以解決到呢個問題
同樣地,如果東西綫係停觀塘碼頭,而以油塘站做接駁,變相可能有更多人會搭多兩個站,
去油塘轉去觀塘站,相反亦然之,亦即係咁停嘅東西綫唔係好分流得到觀塘一帶人流。
仲有就係駁油塘會吸引唔少乘客轉車過海,依家將軍澳綫繁時>100%承載量根本處理唔到。

似乎係你唔明,呢個新站同九龍灣西係服務緊近海邊嘅商貿樓宇
假設要過海,未有新站時個個都要行去觀塘站搭鐵路過海
但有咗新站,就可以將部分過海客分流去新站,呢班人唔需要行去觀塘站,咁樣已經可以減輕觀塘站負荷
而如果係荃灣綫過去,用旺角站轉車搭新綫去新站就得,根本唔需要行觀塘綫,咁同樣亦減輕觀塘站同觀塘綫負荷

體育園區站如果需求真係咁高,咁停完九龍灣西、再停埋體育園區站都可以嘅,雖然兩站好近。

我覺得可以加大啟德站,做轉乘之餘亦可以覆蓋埋
至於觀塘站結構果樣我反而唔太擔心,上層可以起東西綫,而下層支撐不足就搞掂d樁柱再起上層,

其實你知唔知觀塘站結構係點?觀塘站正下方仲有觀塘道下行隧道,你點樣可以響唔影響行車隧道下加建多一層呢?條架空天橋亦冇位去long多一層
仲有就係觀塘道北邊有一大堆樓,比較近嘅有牛頭角站以西嘅、裕民中心,呢D你又點樣避到?同埋有一段觀塘綫路軌係同啟福道天橋共構喎,你又點樣加建呢?不如你實地考察下先啦
反正講得黎都有排先起好,類似金鐘站/紅磡站一路起一路用,雖然難,但難得黎都做到。
至於條線點走,我預佢上層parallel to觀塘綫,而非何文田果隻「十字」型轉車,
往屯門方向路軌轉左,往科大方向路軌都係轉左(但可以諗將隧底/上面挖,定係parallel to TKL咁行)

同上,觀塘綫響觀塘道中央嘅架空天橋冇乜可能加多一層,本身設計上亦冇預過加多一層,同埋冇預留結構,你要加建一層其實即係重建整段路軌
而最後有兩點points to note:
一就係要減輕油塘<>鰂魚涌過海段負擔(兩項措施:將軍澳綫過海段透過東西綫以科大做總站而加班、
同埋東西綫唔駁落油塘去增重負荷),否則連啟德都去埋油塘就迫爆(因為未計東九龍綫放埋油塘就已經3線)

我諗諗下,如果將東九龍綫拉去郵輪碼頭,然後過海,會唔會解決到油塘過海問題?就算有6卡都可以分擔到一部分
再唔係東九龍綫行埋啟德以西段,呢條綫改做過海
二就係東西綫停觀塘之後,一程車就翻到屯門,應該269系巴士可以減班,
再加上寶琳/坑口/科大/翠林/寶達有東九龍綫/東西綫,巴士同小巴會減唔少,
仲有六幹(將藍隧道)開通,觀塘道塞車有望舒緩唔少,
成個「起動九龍東」會好睇好多,或者到時仲有得諗觀塘站可以點擴建

六幹只係解決到觀塘道部分問題,但解決唔到觀塘CBD出入問題,亦解決唔到東隧塞車問題

http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-21 03:29 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-3-21 00:31
咁興建旺角站,善用前水務署用地已經可以解決到呢個問題

似乎係你唔明假設要過海,未有新站時個個都要行 ...

逐個問題講:

一、旺角站 & 旺角東站問題
依家兩個站都用得使得,短期內應該無咩理由會花多筆錢去打通兩個站

二、觀塘站負荷(呢part唔講興建困難住,見part 9)
假設要過海,觀塘站入閘係第一個bottleneck,然而透過起上層(有多倍出入閘設施)有助分流;
第二個bottleneck係油塘,東西綫(原建議,可參考#1)如果觀塘站直駁紅磡站(停唔停九龍灣西都好),
轉東鐵過海會比油塘轉兩次更方便,遠遠好過東西綫駁旺角/九龍塘而唔駁紅磡
(因為啟德/九龍醫院一帶乘客可能因而改往油塘過海,觀塘一帶乘客亦無得揀用東鐵過海)。

三、觀塘綫負荷
按原建議(#1),荃灣來往觀塘係可以直接搭東西綫,無論荃灣綫定觀塘綫都唔洗坐;
而其他區大部分都會減少咗對觀塘綫嘅依賴:
- 屯門/元朗/天水圍/西鐵沿線改坐東西綫 or 美孚轉東西綫;
- 荃灣/荃灣綫沿線改坐東西綫 or 佐敦轉東西綫;
- 東鐵沿綫用紅磡轉東西綫;
- 東涌綫沿綫/迪士尼/機場用南昌轉東西綫;
- 將軍澳北會用東西綫,將軍澳南繼續用調景嶺轉觀塘綫;
- 中西區會用東西綫,東區會繼續鰂魚涌轉觀塘綫,炮台山/天后等地打和;
- 觀塘綫近何文田用何文田東西綫,其餘各站用番觀塘綫;
- 馬鐵/屯馬綫一期沿途用觀塘綫,宋皇台、土瓜灣等地打和;
所以#1個行法(無論停觀塘、定觀塘碼頭都好)會令超過一半地區轉用東西綫,而減輕對觀塘綫嘅負荷。

四、啟德站擴建(?)
請問你意思係咪啟德站擴建,然後南部整出口去體育園區(?),之後東西綫加停?唔太明,回應唔到住sor。

五、郵輪碼頭過海
幾新穎嘅諗法,但我估呢個方案簡單d講「成本高、效益低」,政府/公司未必想做。
起全新嘅過海鐵路造價一定唔平,與其放一個碼頭做尾站,
佢地可能會更想重新考慮「黃埔過海」、「康城過海」等方案。

六、油塘站負荷問題
依家油塘站過海問題,最主要係觀塘綫 & 將軍澳綫導致(秀茂坪一帶只係令東隧塞車嘅主因之一,
而非油塘站迫爆嘅原因),所以有無郵輪碼頭過海都幫唔到d咩。再加上康城黎緊仲會入伙,
若果將軍澳綫自己再無分流措施(東西綫分流寶琳段->寶琳段減班->過海段加班),
應該唔使幾多年,觀塘綫已經唔洗再諗用油塘轉車。

七、六幹分流觀塘道
係,咁六幹都唔係萬能嘅,觀塘本身塊地唔算大,泊位唔夠、路又窄,
商貿區出入有貨車、私家車、的士、小巴、巴士樣樣齊,就算碼頭起多個站都未必舒緩得到。
所以只可以盡做,私家車配額/的士發牌果d學問就唔到鐵路規劃去管,
但用鐵路有效咁分流巴士/小巴去減少路面擠塞,係路面規劃(填海/重建以外)可以做到嘅嘢。

八、東隧塞車問題
呢個真係無辦法,全港得三條過海行車隧道,而東西綫最多係郁到唔過海嘅鐵路,
所有車流、人流都只係此消彼長,若果真係講港九新界/過海隧道塞車嘅問題,
咁應該關乎人口密度嘅事,多過東西綫事啦

九、觀塘站興建困難
觀塘站個基本結構我自己都略知一二嘅,下低係迴旋處,再落係地下道。
據聞觀塘道不久嘅將來都會有大工程,好似會有新嘅大型迴旋處(?),相信影響會比起多層更大,
而72樓提及市建局「月台北移」果樣嘢,同埋官方又提過起環保系統擬以觀塘站做總站,
咁我覺得種種都係可以考慮擴建觀塘站嘅參考基礎,可以再傾。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-21 04:11 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-20 19:01
我呢次主要執藍田問題。
九龍灣西後係應該繼續接駁觀塘一帶,因為而家觀塘一帶太多住宅同商貿大廈,極需 ...
我呢次主要執藍田問題。

興田果頭我prefer用東九龍綫做,麗港城果頭就無咩辦法,應該觀塘站為主。

九龍灣西後係應該繼續接駁觀塘一帶

係,我1樓個idea九龍灣西後係觀塘站

駁油塘優勢明顯,方便過海。

駁油塘係方便,但個站負荷唔到,就齊齊唔洗過海。
即係咁講,去到油塘站都要上到將軍澳綫先得㗎......
依家上繁喺油塘等車已經要留後,如果東西綫分流唔到將軍澳綫,
就即係過海段無得加班,而康城人口未來仲要升,即係油塘留後情況更嚴重。

另外就係「駁油塘方便過海」呢個concept其實只限東九龍,
而東九龍正正係觀塘綫、東九龍綫、將軍澳綫三線已夠cover。
再塞東西綫落去,只係推緊d本來用紅隧(或未來東鐵過海段)嘅乘客落去油塘<>鰂魚涌。

旺角同旺角東好近但冇轉乘,但問題係你諗下有幾多人需要咁樣轉車?

旺角做起點、旺角東做終點,就梗係無人咁搭啦,但其他目的地去果兩度而要轉車就大有人在
(e.g.觀塘->九龍塘->旺角東、沙田->九龍塘->旺角),至於觀塘站擴建難度就有待討論。

鑽石山至紅磡一段到2031年都遠不到爆棚;反觀觀塘線接近超載

係,東西綫目的並非分流屯馬綫馬頭圍段,而正正接駁落紅磡 & 佐敦來往各區。
如果駁旺角/九龍塘,就淨係駁到東鐵(新界段)、同埋分流到觀塘綫上觀塘綫落嘅觀旺客,
仲未計中間停埋啟德、九龍城、九龍醫院等等多個站,快可能只係快觀塘綫少少。
相反,駁紅磡可以直駁東鐵(過海/入新界)、西鐵(入屯元天),
到佐敦可以直駁荃灣線(去葵荃/油尖旺),差在駁唔駁埋南昌入東涌線咁解。
基本上馬鐵 & 東區以外嘅客都可以吸走晒。

觀塘線絕對有資格有一條分流線

如果觀塘站最後技術上都難以擴建,咁停觀塘碼頭都可以係plan B嘅。
不過就算停觀塘碼頭,用油塘做總站都唔係咁適宜,因為(同上)駁到油塘轉唔到車都係無用。

要油塘轉到車,因為安達臣/秀茂坪/將軍澳仍有持續上升客量等過海,就即係要將軍澳綫過海段加班;
要將軍澳綫加到班,受制於寶琳站單月台設計,即係要康城開出就算運櫈都要加到班;
要康城加班,即係寶琳開出就算第2個站已經留後都要減班;
要寶琳減班,即係要分流寶琳段乘客;
要分流寶琳段乘客,即係東西綫要入寶琳,而且要快過將軍澳綫先吸到一部分客(撇除觀塘綫揀位客);
要東西綫快過將軍澳綫,即係東西綫觀塘直入將軍澳,而唔落油塘。
換言之,觀塘綫希望油塘更易轉車 => 東西綫應入將軍澳而非油塘;
邏輯上,「A implies B, not B implies not A」:東西綫入油塘而非將軍澳 => 觀塘綫油塘更難轉車。

唯一特例係將軍澳站(觀塘綫渡綫)重新設計過,加寶琳站改為雙月台設計,
咁寶琳 & 康城支線可以分別行將軍澳綫 & 觀塘綫,咁就可以加到過海班次而東西綫可以去油塘,
但當然呢個做法分分鐘比起東西綫更難。
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-21 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
del

258X 發表於 2020-3-21 15:47 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-3-21 22:01 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-21 03:29
逐個問題講:

依家兩個站都用得使得,短期內應該無咩理由會花多筆錢去打通兩個站

下面你又話有唔少人利用九龍塘站轉去旺角/旺角東,唔通呢個唔係理由?打通咗兩個站已經減少咗呢班人轉乘啦
二、觀塘站負荷(呢part唔講興建困難住,見part 9)
假設要過海,觀塘站入閘係第一個bottleneck,然而透過起上層(有多倍出入閘設施)有助分流;
第二個bottleneck係油塘,東西綫(原建議,可參考#1)如果觀塘站直駁紅磡站(停唔停九龍灣西都好),
轉東鐵過海會比油塘轉兩次更方便,遠遠好過東西綫駁旺角/九龍塘而唔駁紅磡
(因為啟德/九龍醫院一帶乘客可能因而改往油塘過海,觀塘一帶乘客亦無得揀用東鐵過海)。

既然係旺角/旺角東做轉車站,可以響旺角/旺角東過海,旺角東搭多一個站就係紅磡站,時間唔會差好遠
三、觀塘綫負荷
按原建議(#1),荃灣來往觀塘係可以直接搭東西綫,無論荃灣綫定觀塘綫都唔洗坐;
而其他區大部分都會減少咗對觀塘綫嘅依賴:
- 屯門/元朗/天水圍/西鐵沿線改坐東西綫 or 美孚轉東西綫;
- 荃灣/荃灣綫沿線改坐東西綫 or 佐敦轉東西綫;
- 東鐵沿綫用紅磡轉東西綫;
- 東涌綫沿綫/迪士尼/機場用南昌轉東西綫;
- 將軍澳北會用東西綫,將軍澳南繼續用調景嶺轉觀塘綫;
- 中西區會用東西綫,東區會繼續鰂魚涌轉觀塘綫,炮台山/天后等地打和;
- 觀塘綫近何文田用何文田東西綫,其餘各站用番觀塘綫;
- 馬鐵/屯馬綫一期沿途用觀塘綫,宋皇台、土瓜灣等地打和;
所以#1個行法(無論停觀塘、定觀塘碼頭都好)會令超過一半地區轉用東西綫,而減輕對觀塘綫嘅負荷。

四、啟德站擴建(?)
請問你意思係咪啟德站擴建,然後南部整出口去體育園區(?),之後東西綫加停?唔太明,回應唔到住sor。

例如響啟德河以西設置啟德站,再用轉乘通道連接啟德站
五、郵輪碼頭過海
幾新穎嘅諗法,但我估呢個方案簡單d講「成本高、效益低」,政府/公司未必想做。
起全新嘅過海鐵路造價一定唔平,與其放一個碼頭做尾站,
佢地可能會更想重新考慮「黃埔過海」、「康城過海」等方案。
六、油塘站負荷問題
依家油塘站過海問題,最主要係觀塘綫 & 將軍澳綫導致(秀茂坪一帶只係令東隧塞車嘅主因之一,
而非油塘站迫爆嘅原因),所以有無郵輪碼頭過海都幫唔到d咩。再加上康城黎緊仲會入伙,
若果將軍澳綫自己再無分流措施(東西綫分流寶琳段->寶琳段減班->過海段加班),
應該唔使幾多年,觀塘綫已經唔洗再諗用油塘轉車。

你又話油塘站太多客過唔到海,呢個係嘗試解決油塘站過唔到海嘅方法,用你嘅方案,未必會令D人改用東西綫經紅磡轉車過海,一來紅磡站本身已經要食東鐵過海客,二來佢去唔到港島東,變咗要兜大圈
事實上北角炮台山過海需求唔細,見過601/619北角上唔到車

七、六幹分流觀塘道
係,咁六幹都唔係萬能嘅,觀塘本身塊地唔算大,泊位唔夠、路又窄,
商貿區出入有貨車、私家車、的士、小巴、巴士樣樣齊,就算碼頭起多個站都未必舒緩得到。
所以只可以盡做,私家車配額/的士發牌果d學問就唔到鐵路規劃去管,
但用鐵路有效咁分流巴士/小巴去減少路面擠塞,係路面規劃(填海/重建以外)可以做到嘅嘢。

你用觀塘站方案,變咗D人個個都要出觀塘道先有車搭,越聚越多人,無形中令區內道路更繁忙,例如開源道綠燈時間就要set得更長,減少開源道汽車通行能力
所以要將部分人帶離觀塘市中心,令佢哋可由觀塘碼頭一邊離開
而觀塘碼頭一帶空間較大,興建時可以減低對區內交通嘅滋擾,同時亦可以改建觀塘碼頭,發展上蓋物業,一舉數得

八、東隧塞車問題
呢個真係無辦法,全港得三條過海行車隧道,而東西綫最多係郁到唔過海嘅鐵路,
所有車流、人流都只係此消彼長,若果真係講港九新界/過海隧道塞車嘅問題,
咁應該關乎人口密度嘅事,多過東西綫事啦

咁其實證明九龍東過海有極大需求,需要有另一個過海通道分流

九、觀塘站興建困難
觀塘站個基本結構我自己都略知一二嘅,下低係迴旋處,再落係地下道。
據聞觀塘道不久嘅將來都會有大工程,好似會有新嘅大型迴旋處(?),相信影響會比起多層更大,
而72樓提及市建局「月台北移」果樣嘢,同埋官方又提過起環保系統擬以觀塘站做總站,
咁我覺得種種都係可以考慮擴建觀塘站嘅參考基礎,可以再傾。

市建局方案係加一個東行月台,將東行月台放響佢物業入面,咁做我估市建局除咗可以r多D可建面積外仲可以引入人流,為商場增值,但西行月台冇變
環保系統係講緊用開源道或翠屏河做總站,再加建通道連接觀塘站
但你個方案係將個站放響現有觀塘站上面,新綫亦以架空方式放響現有觀塘綫上方,觀塘道基本上冇位畀你咁起,而東邊你點樣走你亦冇講,翠屏邨後面係堆填區,唔可能畀你行,咁仲有邊度可以穿過馬游塘去寶琳呢?仲有就係你強調油塘過海上唔到車,但你個方案係觀塘綫轉車,咁觀塘至油塘一段超載問題你咪一樣解決唔到
同意另一位網友講,科大、寶琳段應該用東九龍綫做
另回埋呢段

如果駁旺角/九龍塘,就淨係駁到東鐵(新界段)、同埋分流到觀塘綫上觀塘綫落嘅觀旺客,
仲未計中間停埋啟德、九龍城、九龍醫院等等多個站,快可能只係快觀塘綫少少。

啟德同九龍城咁近,用屯馬綫轉宋皇臺站算啦,最多加九龍醫院一個站就夠
駁旺角東站上面講咗,唔係只接駁東鐵新界段,仲可以過海(紅磡至金鐘)
另外你話紅磡站轉車,唔知你條綫點起,要穿過紅隧、屯馬綫、東鐵過海綫,尖東海邊嘅寫字樓又用海水制冷,你又要避埋佢哋嘅抽水管道,唔知你點起了
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| ViviTse 發表於 2020-3-21 22:05 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-3-21 15:47
我建議嘅東西線會係亞皆老街下設旺角站,連接現時旺角站及旺角東站

ok,但駁旺角真係好過駁佐敦咩 (上繁似乎荃灣綫南行超負荷,但北行仲載得落)

六、油塘站負荷問題
你意思係咪郵輪碼頭/啟德駁過海?我擔心工程上可能條隧道太長,成本比較高。
同埋觀塘綫(彩虹以東)、將軍澳綫係完全分流唔到。

jpoon 發表於 2020-3-21 22:49 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-21 22:05
ok,但駁旺角真係好過駁佐敦咩 (上繁似乎荃灣綫南行超負荷,但北行仲載得落)

又係你話南行超負荷,咁佐敦會好過旺角?上繁南行旺角都上唔到車嘅時候,你覺得佐敦上到?反而尖沙咀多人落車,上到嘅機會仲大過佐敦
六、油塘站負荷問題
你意思係咪郵輪碼頭/啟德駁過海?我擔心工程上可能條隧道太長,成本比較高。
同埋觀塘綫(彩虹以東)、將軍澳綫係完全分流唔到。

如果用東九龍綫過海,咁山上嘅人就唔駛落觀塘九龍灣轉車過海,咁又點會分流唔到呢?
郵輪碼頭去北角都係兩公里左右,其實都唔算長啦
另外提提你,你第九點未答(最尾果句)