hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴帶你去行山
開啟左側

[其他] 九巴帶你去行山

932gz6061 發表於 2020-3-6 07:50 | 顯示全部樓層

大大隻字寫住自願性

天空之神 發表於 2020-3-6 07:54 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-5 07:08
大帽山大埔郊區西貢果D始終太熱門,
宜家擺明要盡量分流到更多區更冷門既郊遊徑。

屯門既山有咩問題?

船灣淡水湖郊遊徑同芝麻灣郊遊徑叫唔叫冷門?
.
S3bl430 發表於 2020-3-6 09:38 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-6 07:54
屯門既山有咩問題?

船灣淡水湖郊遊徑同芝麻灣郊遊徑叫唔叫冷門?

屯門都幾多高難度山徑(青山,九逕山), 大欖難入難出,菠蘿山原則上係禁區,唔會宣傳太多
西北地區通常行大棠

船灣淡水湖郊遊徑同芝麻灣郊遊徑絕對係冷門,
我會覺得行狗牙嶺的人會比行芝麻灣郊遊徑的人多
錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-3-6 09:59 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-3-6 09:38
屯門都幾多高難度山徑(青山,九逕山), 大欖難入難出,菠蘿山原則上係禁區,唔會宣傳太多
西北地區通常行大 ...

青公黃金海岸入
(宣傳得270B唔差在53)
大欖涌水塘、欖隧車站出
又唔算高難度或禁區嘅……

佢推介嗰啲圖喺政府網頁攞之嘛
可能已獲授權,總之唔會自己劃啲
新圖,我認為大刀屻新手不宜添。

不過我唔覺得九汽有
責任到協助分流郊遊乘客
S3bl430 發表於 2020-3-6 11:17 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-3-6 09:59
青公黃金海岸入
大欖涌水塘、欖隧車站出

青公黃金海岸入, 大欖涌水塘、欖隧車站出, 都算係長途(13.5-14km)
就算搭252到掃管笏落車,經麥徑行去大棠(經千島湖觀景台),果度都有10km,
我自己急行都要用2小時才能完成
錯字連篇
paul2357paul 發表於 2020-3-6 16:01 | 顯示全部樓層
青公黃金海岸入
大欖涌水塘、欖隧車站出

太平山周邊果D將凌霄閣既形象踩低既玩意唔算好熱門,但衰在15系唔係九巴線同埋咁高既地勢太易受天氣影響能見度(成日得番纜車站附近有景睇而上面就變成雲霧箱就冇咁抵去):
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1125636-3-1.html

宜家15系都好吊鹽水。
Kj2052 發表於 2020-3-6 16:05 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-6 16:01
太平山周邊果D將凌霄閣既形象踩低既玩意唔算好熱門,但衰在15系唔係九巴線同埋咁高既地勢太易受天氣影響能 ...

15日間而家15分鐘都可能爆
只係之前開得太密先看似無客
paul2357paul 發表於 2020-3-6 16:47 | 顯示全部樓層
青公黃金海岸入
大欖涌水塘、欖隧車站出

其實未必點樣需要太過依賴正苦資料有唔少野其實坊間已經起哂底,就以青山為例,具體難度有幾高請大家自行慢慢想像:
https://blog.3sing.com/tag/%E9%9 ... C%E5%B0%84%E7%AB%99

另外文錦渡蓮麻坑果D應該都算冷門,
不過九巴又怕73K做到甩轆......
paul2357paul 發表於 2020-3-8 19:08 | 顯示全部樓層
青公黃金海岸入
大欖涌水塘、欖隧車站出

又例如民政署系列既行山徑呢?
例如48X星期六日變48R拉上華翠園。
Ohm 發表於 2020-3-8 20:02 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-6 16:47
其實未必點樣需要太過依賴正苦資料有唔少野其實坊間已經起哂底,就以青山為例,具體難度有幾高請大家自行 ...

請問保羅大大文錦渡附近有咩山行?我淨係諗起上次有NEOPLAN遊河去咗恐龍坑結果被惡狗圍