hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

poondriver 發表於 2020-3-12 06:40 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-11 21:44
咪玩啦,呢兩線我呢兩年下繁又搭過夜晚又搭過好多次,
結論係無明顯分別,就算 296C 較快都係 5 分鐘之內 ...

咁一定唔會班班車都咁快

Btw 點解會話九巴想做西九多過將軍澳好簡單 當日有得拉長條線 拉去長沙灣or海盈
比著你 要做將軍澳客 方便返工行街買野 正常比你畫線 兩個地點會點選擇?
最後佢選擇拉去海盈 方做人地住宅區出城 將軍澳?而家只係比人借來收貴D既藉口

最後再補多句 796c 唔係慢 冇講過佢慢....
poondriver 發表於 2020-3-12 06:42 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-11 21:47
主因係開門方向唔同,當然仲有其他因素。你問得出呢個問題證明你都唔係將軍澳住,一係就離地到連地鐵情況 ...

我日日係調景嶺同牙婆鬥快跑步轉車 唔知你搬入來將軍澳未呢
poondriver 發表於 2020-3-12 07:00 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-11 21:50
九巴大可以玩到296A尚德開, 先經唐俊街,
再右轉寶邑路, 翠嶺路, 景嶺路, 唐明街, 寶康路, 靈康路入隧道,
...

我覺得可能台面下九巴同運吉吵過好多次話想放車入去調景嶺
到底新城係咪牙力咁大 可以擋到九巴咁多年呢。。。
fleetline 發表於 2020-3-12 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-12 07:00
我覺得可能台面下九巴同運吉吵過好多次話想放車入去調景嶺
到底新城係咪牙力咁大 可以擋到九巴咁多年呢。 ...

鬼咩,佢建議296D入調景嶺就推三推四,
跟住新巴就走去開條同296D差不多的物體出來,
仲要攞正牌咁搶生意。
JX9097 發表於 2020-3-12 10:15 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-12 08:40
鬼咩,佢建議296D入調景嶺就推三推四,
跟住新巴就走去開條同296D差不多的物體出來,
仲要攞正牌咁搶生意 ...

話分兩頭33, 213D, 213X都冇招標
直接畀九巴做

所以都冇話特別"黑"九巴定點
GW5878 發表於 2020-3-12 10:27 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 06:40
咁一定唔會班班車都咁快

Btw 點解會話九巴想做西九多過將軍澳好簡單 當日有得拉長條線 拉去長沙灣or海盈 ...

大佬呀,觀塘道東行 296C 比 796C 多 9 個站同 3 盞燈
296C 飛橋少左 2 個細站同 2 盞燈,免入調景嶺少左 2 個站同 3 盞燈
剩係睇燈同站既數字都預計兩者差唔多先係合理,邊有可能觀塘道要停 9 個站情況下可以快到 796C 10 分鐘以上 (深夜班次唔使停站例外,因為燈就算無車都要停),吹水都有個譜。

296C 延長想做西九就無人異議,不過唔想做尚德/當尚德係甜品就黑人問號,都唔知兩者有乜關係
如果根據你套Logic,98S 應該係想做日出康城唔想做坑寶,796X更加係由做尚德改到只想做調景嶺再改到只想做康城再改到只想做工業區,而40就直情想做西約而放棄觀荃/觀美對嗎?

仲有如果296C係有心做觀塘-西九,點解要行到無雷公咁遠既美亞先有第一個站,佢又唔似296A咁可以搭回頭係觀塘市中心上落,應該要跟98A咁樣APM整個站方便觀塘市中心同開源道既人先係嘛。
3ASV174 發表於 2020-3-12 10:41 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-12 10:27
大佬呀,觀塘道東行 296C 比 796C 多 9 個站同 3 盞燈
296C 飛橋少左 2 個細站同 2 盞燈,免入調景嶺少左  ...

215X 觀塘道西行都係得路德會小學對面一個站,僅僅比 296C 個站後十幾米,肯定唔係有心想做觀塘客。
如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2020-3-12 10:42 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 06:42
我日日係調景嶺同牙婆鬥快跑步轉車 唔知你搬入來將軍澳未呢

咪玩啦,我開始住將軍澳既時候係得 93A 同 93M 出觀塘區
點解將軍澳地鐵上到車主要係因為寶林人上車因為會預左將軍澳一定會有人迫上車所以靠右都唔會貼門咁企,坑口就打爆哂左邊同中間都上唔哂,到將軍澳因為寶林人有預留位所以都仲上到車。同想情況係早繁北角-炮台山/油塘-藍田都會見到。
此外將軍澳會落少量學生客,
另外將軍澳站月台等車人數因為有康城車所以會比坑口少人,變相就算事實上將軍澳站上得少人過坑口,感覺上都係清哂月台既人。
極端情況見過兩三次坑口站播完閂門提示都未上哂客就要走人,但其實架車左邊仲可以繼續上人。
JX9097 發表於 2020-3-12 10:45 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-11 22:41
坑口本身有98A, 只不過好慢.
你叫296A去坑口再兜去調景嶺尚德先入隧道,
佢地一樣嫌慢.

其實93A同95M合併最麻煩都係聯合醫院啫若果綠小12可以加到低地台小巴, 同時政府趁擴建嘅時候
順手加建一組升降機連接秀茂坪道同P座(如圖)
咁就可以完美KO到95M呢個死位
GW5878 發表於 2020-3-12 10:59 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-12 10:41
215X 觀塘道西行都係得路德會小學對面一個站,僅僅比 296C 個站後十幾米,肯定唔係有心想做觀塘客。 ...

我的確聽過會搭 215X 既人話觀塘個站唔就腳
不過你講開 215X ,實際上佢個情況係比 296C 好,一來佢觀塘道個站比 296C 更近觀塘,二來係佢法院有站至少方便到近麗港城果邊既工廠區。