hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

JX9097 發表於 2020-3-12 11:13 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-12 10:59
我的確聽過會搭 215X 既人話觀塘個站唔就腳
不過你講開 215X ,實際上佢個情況係比 296C 好,一來佢觀塘道 ...

冇計
觀工搞到215X要cut走觀塘站個分站
搞到兩個站前後差太遠
GW5878 發表於 2020-3-12 11:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-12 11:13
冇計
觀工搞到215X要cut走觀塘站個分站
搞到兩個站前後差太遠

不過講開又講,近APM果堆巴士站大多數都係新界線,九龍線只有土瓜灣同埋11D/15A,可能貴的真係待遇唔同。BTW 98A幾時落隧道跟296A停,而家太阻街。
poondriver 發表於 2020-3-12 11:25 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-12 10:42
咪玩啦,我開始住將軍澳既時候係得 93A 同 93M 出觀塘區
點解將軍澳地鐵上到車主要係因為寶林人上車因為 ...

即係你都認同係有位剩 唔係迫爆啦 只係唔想上車
但你d同鄉成日都強調地鐵迫到冇位上唔到要等幾班車又要比康城搶班次 同你講既好大分別喎

poondriver 發表於 2020-3-12 11:34 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-12 10:27
大佬呀,觀塘道東行 296C 比 796C 多 9 個站同 3 盞燈
296C 飛橋少左 2 個細站同 2 盞燈,免入調景嶺少左  ...

我就記得當年有建議過會拉296c 行長沙灣道去到荔枝角站個邊 原因都係咩方便將軍澳人返工etc 最後變左去海盈
我好讚成你講 當年飛橋肯定係為左將軍澳可以快d 但可能係改完都冇客多 九巴死心等等理由

至少而家應該唔會再諗為左你將軍澳而加班加車嫁啦

btw 係咪真係快10分鐘 我只能講 我試過好多次咁解囉 有冇10分鐘就冇認真睇過 好多時都係旺角等296c 望住796c到站走埋我等多幾分鐘
然後我返到尚德行入商場ok 買完野行出來過埋馬路先見部796c 轉入唐俊街
不過係差唔多嫁啦 2條都咁快 ok?
GW5878 發表於 2020-3-12 11:37 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 11:25
即係你都認同係有位剩 唔係迫爆啦 只係唔想上車
但你d同鄉成日都強調地鐵迫到冇位上唔到要等幾班車又要比 ...

理論上有位剩,假頂閘,實際上係上唔到。開門果邊迫爆,就算另一面有位基本上都無用,原因係上唔到車果班人要上車只可以叫人唔該借借,通常無人理你,就算有你要跨過堆人難度極高。又或者排到你上車既時候已經播完「請勿靠近車門」,你想迫都迫唔到。

其實問得呢個問題都幾反映你對現實人流/交通情況一無所知。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

poondriver 發表於 2020-3-12 11:39 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-12 11:37
理論上有位剩,假頂閘,實際上係上唔到。開門果邊迫爆,就算另一面有位基本上都無用,原因係上唔到車果班 ...

現實就係好似你咁講 假頂閘 仲有位剩 要上車就實有計仔 只係正常人唔會迫上去

但你同鄉們係不斷強調冇位上唔到車迫到透唔到氣要死etc.
順便講埋 我坐地鐵將軍澳上車要轉車 我就係個d上到車就企定定係門口唔比人上車個d人渣
GW5878 發表於 2020-3-12 11:42 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-12 11:34
我就記得當年有建議過會拉296c 行長沙灣道去到荔枝角站個邊 原因都係咩方便將軍澳人返工etc 最後變左去海 ...

你講咁多野我都係睇唔出你所講既「九巴死心」係點推論出黎。
GW5878 發表於 2020-3-12 11:45 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 11:39
現實就係好似你咁講 假頂閘 仲有位剩 要上車就實有計仔 只係正常人唔會迫上去

但你同鄉們係不斷強調冇位 ...

坑口站係頂到所有門邊都係人但深處仲有位,情況就係一架企滿車頭既巴士黎到但車尾仲有少量空位即使有客落車司機都未必開上車門,點上車,做人唔好咁離地好嗎。

將軍澳站當然可以企門口啦,因為下一個站就會先落一堆人,但寶林唔得。
poondriver 發表於 2020-3-12 11:48 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-12 11:42
你講咁多野我都係睇唔出你所講既「九巴死心」係點推論出黎。

收車第一時間收左你先 塞車唔會諗計補車由得你等 有競爭下都hea 做 你上唔到你既事 對家開15自已就開45
個堆載空9字頭過海線就冇客都開齊車
有心做將軍澳?

GW5878 發表於 2020-3-12 11:54 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-12 11:48
收車第一時間收左你先 塞車唔會諗計補車由得你等 有競爭下都hea 做 你上唔到你既事 對家開15自已就開45
...

你講果D野係基本上係事實,不過唔係 296C 獨有喎
格黎文章有人提到如果新城被人戲稱只著重東區既「柴小有限公司」,厹應該要同樣被稱為「大西北有限公司」

你岩岩講果堆野我會理解為「九巴hea做成個將軍澳/對將軍澳死心」多過「九巴對296c尚德客死心」,我都好支持成個將軍澳專營權比左甜橙架。