hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

JX9097 發表於 2020-3-12 13:04 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-12 12:26
恰巧今日交運會先講緊呢樣嘢

環保南不滿其他議員動議797、98繞經坑口、調景嶺、將軍澳南,話佢地係“盲 ...

環保南講到咁巴閉
最簡單喇, 新巴/ 九巴將軍澳廠搬番入去環保大道先講嘢
好似某版友話齋, 將廠喺康城未起之前已經喺度o架啦, 唔係唔知呀化
GW5878 發表於 2020-3-12 13:05 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 13:00
你可以搵返我d 舊po 我一直都係話支持開線 只係唔好搶野

區區都話要加資源,基於資源有限既大前提根本無可能達成,你咁講正反映一個離地左膠或者港豬思想。

「你可以爭取你想要既野,唔好影響到我返工」
MCMoore 發表於 2020-3-12 13:13 | 顯示全部樓層
GW幾時講得出一句人話㗎
poondriver 發表於 2020-3-12 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-12 13:05
區區都話要加資源,基於資源有限既大前提根本無可能達成,你咁講正反映一個離地左膠或者港豬思想。

「你 ...

以前我都信資源論 個pool 就係得咁多
但呢兩條線可以畫到咁 仲可以入觀塘道 213系都冇咁好待遇就知佢要開 什麼資源論都係笑話 只係睇佢有冇心開
MyTiF 發表於 2020-3-12 13:20 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-12 13:00
你可以搵返我d 舊po 我一直都係話支持開線 只係唔好搶野

係囉,快啲叫康城大帝還資源啦,唔好搶坑口將南資源啦,我都好支持康城全部自己開一set 97/797系自己區直出油尖旺深水埗。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

poondriver 發表於 2020-3-12 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-3-12 13:20
係囉,快啲叫康城大帝還資源啦,唔好搶坑口將南資源啦,我都好支持康城全部自己開一set 97/797系自己區直 ...

成日叫嫁啦 我都諗唔明點解可以拉咁多線落去又唔用 到底係住個度既錯 定方角山真係咁把炮
GW5878 發表於 2020-3-12 13:29 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-12 13:17
以前我都信資源論 個pool 就係得咁多
但呢兩條線可以畫到咁 仲可以入觀塘道 213系都冇咁好待遇就知佢要開 ...

你講果d只係quota,當然可以任得運吉搬龍門,只要一句話「新發展區有額外需求」就可以空降quota開新線
但我講既係物理上資源,例如巴士、司機,仲有其他無咁明顯既野例如油、泊位、……
無車可以買,無人可以請,咁易咩?定係你天真覺得開一條線既時候就請一大堆司機,摺一條線就炒咁幾個?
咪玩啦,呢d物理資源咪又係係巴士公司個公司財產 pool 度抽出黎

講到 290 系先令到將軍澳人咁把幾火就係因為除左佢拎走左 692 之外仲係 98 系同 296 系每條線抽走一兩架車,但重點條 290 系根本係山下廢物,成個山下根本係賠了夫人又折兵,到開多條 290X 又要殺埋 692P 仲要減 98D 班,你話呢。
S3BL100 發表於 2020-3-12 13:35 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-3-12 13:04
其實係現有唔重組唔同康城夾既情況下,最簡單方法就改晒經山上既巴士變山上開出逆走。坑寶又可以入隧道,又 ...

其實最簡單係成條寶琳路炸左去,咁就唔會有藉口畀任何車輛包括巴士可以行山走,全世界一齊行隧道,反正大家都唔介意為左全世界一齊行隧道而塞多半粒鐘以上,但介意有逃生路線行山

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
poondriver 發表於 2020-3-12 13:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-12 13:29
你講果d只係quota,當然可以任得運吉搬龍門,只要一句話「新發展區有額外需求」就可以空降quota開新線
但 ...

係囉 任得運吉搬 點解今日康城得 坑口唔得?
巴士公司唔夠車唔夠人係巴士公司既事 做乘客要諗埋佢點做生意?你咁大愛上車係咪會入多幾蚊比九巴?

MyTiF 發表於 2020-3-12 13:39 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-12 13:23
成日叫嫁啦 我都諗唔明點解可以拉咁多線落去又唔用 到底係住個度既錯 定方角山真係咁把炮 ...

交通不便應該住得係個個區既居民都預左,唔係康城樓價點會低過市中心一截。
不過相比好多地方已經係好好,大大個港鐵站係到。
同埋唔係有新巴九巴競爭,斷估巴士公司都係hea做,根本環保區成個發展藍圖都係圍繞港鐵,唔係for你陸路交通。
另一例子有杏花邨。居民住得入去都係貪有港鐵方便,就算比你巴士條條直出客量都未必多,始終港鐵配套好個個屋苑都有天橋接駁,環保大道又唔係個個屋苑都近,巴士仲要塞車。
康城真係要慶幸有哪吒幫手拉唔同巴士公司入嚟鬥插旗加埋提議起轉車站,先有797,98呢啲產物。冇競爭既話應該係翻版杏花邨,冇線兼條條兜到嘔。