hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

EE9255 發表於 2020-5-29 16:20 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-4-12 01:32
98A特班同98B兜成咁都奢望會多人坐,真係唔知邊個變態啦,
你唔好去問吓E22A點解總站坐唔滿架車?

好心98B兜到坑口就上隧道啦
唔使上天價102,仲有轉乘網絡
miklcct 發表於 2020-5-29 17:29 | 顯示全部樓層
我聽日會朝早繁忙時間入坑口,諗住會喺觀塘游泳池轉102入去(103做後備),請問呢條小巴客滿嘅情況點樣?
進智公交
JX9097 發表於 2020-5-29 19:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-29 17:29
我聽日會朝早繁忙時間入坑口,諗住會喺觀塘游泳池轉102入去(103做後備),請問呢條小巴客滿嘅情況點樣? ...

早繁入坑口估計唔會等太耐?因為同通勤方面相反
(除非102系出到新蒲崗私番坑口)
GZ4031 發表於 2020-5-30 00:48 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-5-29 17:29
我聽日會朝早繁忙時間入坑口,諗住會喺觀塘游泳池轉102入去(103做後備),請問呢條小巴客滿嘅情況點樣? ...

我試過幾次(雖然時間同你唔同)其實理論上落觀市油站轉會開心D, 起碼易有位
我都知叫多飛103係好
但103真係疏到等於冇... 咁倒不如死等102 102B啦

反為你明德走響巴士站叫102B 103兩飛就抵, 隨時平3蚊, 103個司機都試過頹到響明德站頭等客, 因為佢吉車
最後執到我同我個fd, 兩個人夾埋$13.2 佢就即刻起飛 (起碼唔洗蝕隧道錢), 7分鐘已經到左開源道, 好似發左場夢咁
miklcct 發表於 2020-5-30 13:43 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-5-30 00:48
我試過幾次(雖然時間同你唔同)其實理論上落觀市油站轉會開心D, 起碼易有位
我都知叫多飛103係好
但103真 ...

其實我今朝係約咗人喺坑口等,然後過銀線灣,結果因為我遲太多(我全程一路睇住ETA嘗試追時間,由屯門出發搭58M,屯轉跳258D,沙田拗道再跳80,去到牛池灣村即刻有91,由建生邨去到坑口道用咗67分鐘),我叫佢哋行先,我自己直接入去,所以無搭到小巴啦。
進智公交
ViviTse 發表於 2020-5-31 21:55 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-13 11:32
反而我又唔明
咁呢句咪同青衣邨既陳已完一Q樣?
古有44為左留青衣邨總站而搞三搞四

同意,296A根本總站開咗黎,直落將站、將廣上公路都得啦;又或者好似E22A咁去富康上隧道。
尚德塞少個迴旋處,雖則要食燈,但速度應該分別不大。
唯一諗到新記可能反對,但批唔批一件事,我就唔明點解咁多年都無聽過區佬咁揮
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-5-31 22:30 | 顯示全部樓層

EE9255 發表於 2020-5-29 16:20
好心98B兜到坑口就上隧道啦
唔使上天價102,仲有轉乘網絡

無錯,根本行寶順路已經可以令98B客量低迷嘅情況大大改善(甚至行寶豐路都好D,至少無咁趕客先)。

其實,18-19果份RDP個建議幾「貼地」,雖則佢以康城嘅發展+善用資源為由,建議減到得兩班,
但果時佢建議改經寶豐路入隧道,變相就算朝早塞將隧,都「一定」快過98A去到觀塘,
變相可以儲到一班茵怡、新都城、景林、坑口、坑北嘅客,而康城嘅客又有車去晒將軍澳「所有」地區
(康翠/寶北/尚德/彩明/市中心290X、寶琳98B、坑口/坑北98B、市中心南796C/P/X、坑口/工業邨298E)。
如果跟當年份RDP改,今時今日98B應該可以唔使班班運櫈,甚至乎可以加密班次都仲得。

可惜,最終建議簡直「倒退」,唔跟18-19行寶豐路而要繼續兜到山腳,仲要連坑北都棄埋。
如果講寶琳出觀塘客,改完之後寶琳新都城希望落空,依家無車搭,無轉乘優惠、又吸唔到10M嘅客搭;
如果講坑口出觀塘客,直頭半區有車變無車,坑北本來改快可以同102B等車時間+車費匹敵,依家直頭棄埋;
如果講康城區內客,又去唔到寶琳新都城一帶(完全不敵115),連將軍澳醫院都去唔到(不敵113)。

ViviTse 發表於 2020-5-31 22:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-5-30 13:43
其實我今朝係約咗人喺坑口等,然後過銀線灣,結果因為我遲太多(我全程一路睇住ETA嘗試追時間,由屯門出 ...

咁轉法咁跨?58M轉258D果程就避唔到啦,但如果比我搭,應該唔會258D>80>91咁轉法
(轉三程巴士真係幾辛苦),btw 有無計到最終用咗幾錢車錢?
miklcct 發表於 2020-6-1 09:43 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-31 22:38
咁轉法咁跨?58M轉258D果程就避唔到啦,但如果比我搭,應該唔會258D>80>91咁轉法
(轉三程巴士真係幾辛 ...

9.4 + 7.2 + 6.4 + 3.2 = 26.2(我用 Citi 八仔,攞完政府個 1/3 補貼之後重有 15% 信用卡回贈,即係實際要俾 $13.5)

我真係睇住個ETA來車駁車咁追,我嗰時真係已經過哂鐘,如果等埋部258D轉埋入新蒲崗嘅話,咁連部91都唔會追得到(我上80嗰陣部91已經埋緊彩虹邨),下班91M又差唔多要15分鐘後啦。我揸住張 Citi 八仔又搭九巴行先,102小巴又唔易上,梗係盡量之後轉返九巴,首先埋畢架山花園嗰陣睇有無290,無就睇彩虹有無91M,再無就唯有焗住落觀塘搭102/103小巴入去啦。
進智公交
lsc04d11 發表於 2020-6-2 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層

錢對佢黎講簡直唔係咩嘢啦  你反正都遲  你又計下搭258D轉91呢個方法幾錢  你呢啲計法 10蚊之嘛。。。。