hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

cong 發表於 2020-3-7 01:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-3-7 01:11 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-6 13:02
呢句說話好怪
你覺得, 如果九巴真係有心做坑口, 6個1甚至6個8 去做98A直出版 (啫係我propose 康城然後坑 ...

我唔肯定九巴有無心做坑口,但問題係佢地有心做都唔代表可以做到

唔係為佢地護航,九巴好多野都垃圾,但近幾年的確試過唔少佢地想做但因為其他營運者或運輸署反對,連 RPP 都無機會上既例子

情況同 205M 幾似,205M 當日雖然上左 RPP,但都差D開唔到線,最後要搞到慈中一站直出,避免影響其他持份者

其他持份者反對,九巴係咪可以無視運輸署拒絕批准,強行自行擺站牌開線?

不過咁,理論上 98A 減三部車都可以做到坑口直出廿分班,同時又唔會對寶林同山上段班次有實質影響;但之後一來要再重組其他線去維持坑口上山流水,二來我相信走線都要做下手腳,減低 102 營運商既反對,結果好可能係要左避右避,無可能做得晒成個坑口

fb.com/scientisthk2usa/
南韓金仔 發表於 2020-3-7 02:48 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-7 04:46 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-7 00:46
E22A 黃大仙返坑口同 290A 一樣時間,
290X 即使快唔過 E22A 到尚德(頂多前後腳),但肯定比 E22A 早入到 ...

如果E22A番坑口,就應該富康花園落先叫正常d車程。如果唔係等到架車到坑口,都唔知幾多個字之後ge事。

同意98兜勻全個將南根本唔可行。其實唔係話要98同797直出,但兜路都要適可而止、
唔好兜到原本乘客反感。例如兜勻全個將南,咁形同796C/X/P一樣,咁轉乘作用就盡失。
正如如果兜晒全個將北,形同98S一樣會令轉乘作用盡失。
我個人認為作為隧道駁腳線,如果唔係環保大道直出,得兩種走線可以接受:
(1) 經寶康路、靈實上將隧
好處可以做到一部分嘅將南,時間上面只係多大概5分鐘,壞處係路面限制只做到去程
(2) 經銀澳路、寶順路上將隧
好處可以做到一部分嘅坑口,時間上面只係多大概5分鐘,同埋可以分流113,壞處係富寧一帶無去程

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-3-7 04:59 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2020-3-7 02:48
796S再全日唔可行,因為無觀轉,相反98有觀轉至於298B一係行龍翔道直達南昌街,復辦及全日化
支持綠小102取 ...

龍翔道直達南昌街果樣你想點畫線?我諗過大埔道落,但其實同經太子道東未必差得遠
796S缺觀轉係一個問題,但98拉到入調景嶺幾乎等於康城無咗條98。
即係如果98要兜,一係就揀兜寶康路刷邊做富康(~ +5min),一係就兜坑口半圈(~ +5min);
無論係兜市中心、至善、尚德、調景嶺、坑口全圈、寶琳,全部都會令康城兜多至少10分鐘,轉乘作用盡失,有違開線意義,亦唔可行。

一來調景嶺出觀塘道唔見得巴士需求真係殷切到咁,二來係拉都拉296A/拆線先。
而102轉將旺小巴果樣係會維持經寶順路,而唔會用多10-15分鐘兜寶琳。
原因98C cut咗坑口段,然後寶琳客又全部走晒去搭直出小巴,咁98C只留山上客後果只有減班。
加上兜埋寶琳後可能只係比98C快dd,但燃油費各樣令小巴貴過98C唔少,居民落晒地鐵,
到頭黎居民、九巴、小巴公司三敗俱傷。
所以如果肯開將旺小巴,坑口之後最多去將軍澳站/康城站,但應該唔會入寶琳。

fleetline 發表於 2020-3-7 07:42 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-6 23:59
下繁我坐開個班290x接近每日都會係黃大仙撞正E22A
然後我返到尚德又會見到同一架E22A 真係神奇
...

睇番ETA, E22A同290X由黃大仙去尚德差成十分鐘,
繁忙時間觀塘較平時塞日子都有可能平手.

仲有有人話E22A同290A由黃大仙去坑口時間一樣,
不過睇番ETA, 兩者分別係33分鐘和42.8分鐘,
我都唔知係巴士公司個預計非常唔準, 定係有人吹水

儲錢
fleetline 發表於 2020-3-7 07:49 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-7 04:59
龍翔道直達南昌街果樣你想點畫線?我諗過大埔道落,但其實同經太子道東未必差得遠
796S缺觀轉係一個問題 ...

不得不承認, 將南及坑口均欠缺直出隧道巴士線,
不過我一樣反對98/797入坑口或將南, 咁同搶人野冇分別.

儲錢
poondriver 發表於 2020-3-7 08:45 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-7 07:42
睇番ETA, E22A同290X由黃大仙去尚德差成十分鐘,
繁忙時間觀塘較平時塞日子都有可能平手.

我信我隻眼 咁應該係你吹水

又或者真係有平行世界 我同你生活係唔同既時空 大家可以咁樣係網絡相遇都算係緣份
ViviTse 發表於 2020-3-7 22:24 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-7 07:49
不得不承認, 將南及坑口均欠缺直出隧道巴士線,
不過我一樣反對98/797入坑口或將南, 咁同搶人野冇分別.

同意,我覺得98/797唔係唔兜得,但底線唔可以兜到康城無咗駁腳效果,即係例如98系/796系式兜法,於98/797身上極不可取。
如果有意做將南/坑口,我諗到唯一兩個能夠接受ge方案:
方案一(兜將南):寶康路直上靈實(道路設計所限,只能單向繞經)
方案二(兜坑口):只經半圈

兩個方案對車程影響都只係約五分鐘,所以對康城駁腳效果影響不大。

而新增客源方面,兜將南方案只係做到將廣/富康一帶客源(尚德已有296A應該唔會走出廣明苑搭),
亦的確做唔到市中心/將南至善/調景嶺一帶,但若果再兜埋就仲慢過796C(時間上不可取)。
兜坑口方案反而可以深入坑口站公共運輸交匯處,做到ge客源反而更多。

所以將南方案深入唔到各大住宅(更只做到單程),坑口方案反而兜路唔多而能夠提升客量。
若果98/797考慮改道,應優先考慮方案二,順道設分段收費分流113客源。
而將南<>觀塘道轉乘,真係有需要的話,應該考慮296A非繁忙時段延長,而非98/797改道。
GZ4031 發表於 2020-3-7 23:39 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-3-6 21:42
由黃大仙入將軍澳, 架290X未入到將軍澳, 坐E22A已經落左車.
真係要爭取既, 係應該踢走290X出將軍澳.

後場有人討論, 我做條數比大家
平時我就成日觀察星期日290X同E22A, 因為我青衣42C轉去維景灣畔, 就得佢地兩架, 唔係就綠色線
E22A 平時會有一班1014左右到黃大仙, 呢班多數1040會到tkl
而290X 0935開車果班會1000到黃大仙, 呢班都係1035-38左右到tkl
呢條數每星期日都差唔多
啫係E22A: 26 分鐘到tkl, 290X: 35-38分鐘到tkl

咁當然, 你去坑口如果唔響富康行路而陪兜, 我真係冇野好講
我自己就一定會行 反正行就8分鐘唔行就15分鐘
唔塞車既時間290X 點都一定輸十分鐘