hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員建議98、797經將軍澳南+796S全日+開將北去觀塘巴士

MyTiF 發表於 2020-3-11 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-10 22:40
296A生存到係因為有轉乘 其實唔會坐巴士既 一早就落晒地底 兜個調景嶺根本冇影響 而且新巴一早就咁行好耐 ...

296A如果真係靠轉乘唔係定線靚先留到客既話,咁你點解釋98A特班同98B點解會唔夠客,同樣夠有大量轉乘,坑寶夠有好多屋邨唔近港鐵站理應好多人搭先岩係,唔洗搞到得早繁個三班咁少。以景林邨為例,景林邨10m 102 103小巴都唔到,但班客寧願落地底都唔等98A特98B, 可想而知兜路趕左幾多客。296A改路我唔肯定會趕左幾多客,但都幾肯定九巴係倒自己米,尚德客既觀感都差晒。同埋如果296A九巴真係有考慮改走線既話,都可以印證九巴係有幾唔想做坑口。學某啲版友話齋調景嶺同坑口都有大大個港鐵站係到,調景嶺仲要雙線,洗乜鬼要觀塘車直出,自己得唔到就要搶人地條線既魚蛋論。調景嶺直出好合理,坑口直出唔合理

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2020-3-11 16:39 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-3-11 15:10
296A如果真係靠轉乘唔係定線靚先留到客既話,咁你點解釋98A特班同98B點解會唔夠客,同樣夠有大量轉乘,坑 ...

景林出觀塘的話, 視乎邨頭定邨尾啦

邨頭應該走咗去寶林站坐黨鐵/ 10M
邨尾應該走咗去頌明苑坐102系

98A/ B? 咩嚟o架? 食得o架?
poondriver 發表於 2020-3-11 17:20 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-3-11 15:10
296A如果真係靠轉乘唔係定線靚先留到客既話,咁你點解釋98A特班同98B點解會唔夠客,同樣夠有大量轉乘,坑 ...

296A 以前開車鏈2分鐘開3班
而家比人收到12分都仲有位剩

98A特班同98B冇客你就要問下點解坑口咁變態唔肯坐 又或者真係個地鐵站太方便 尚德要行10分鐘先行到去

另外 倒唔倒米我就唔知 但老九一直都想食調景嶺好耐 有冇客上根本唔係重點 最緊要係種到柱
話唔埋佢搬健明開車尚德尾站又得 回程尚德再屈落將南兜個圈先返健明又得
li1872903 發表於 2020-3-11 18:19 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-11 17:20

下次走左班296D搭296A去轉車站轉98D係咪應該快過等下班296D
GW5878 發表於 2020-3-11 18:33 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-10 22:40
296A生存到係因為有轉乘 其實唔會坐巴士既 一早就落晒地底 兜個調景嶺根本冇影響 而且新巴一早就咁行好耐 ...

目測,如果將軍澳方向同時間有 296C 同 796C,尚德客普遍會選擇 296C,原因不明,可能係總站行少幾步。雖然長沙灣起左堆新樓,但 296C 肯定就唔係順便做將軍澳,尚德一站非繁 50 人係家常便飯到當食生菜。
另外實測試過兩車旺角道一齊到,最後都係一齊到唐明苑。

至於 296D 同 796P 就會有班人專程搭後者,過條馬路平兩蚊,抵做多少少運動啦。

GW5878 發表於 2020-3-11 18:39 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-11 17:20

以前以前,以前 98A 夠密車但點解呀?
某漢奸豬成日講推人上 93K UPGRADE 論,但又唔知點解 93K 仲疏呢,推人上 93K 效果成疑。衰 D 講句如果咁岩有 E22A 搭佢返康翠,兜哂全將軍澳都仲快過佢係觀塘道食 20-30 分鐘風。
poondriver 發表於 2020-3-11 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-11 18:33
目測,如果將軍澳方向同時間有 296C 同 796C,尚德客普遍會選擇 296C,原因不明,可能係總站行少幾步。雖 ...

點會一齊到 296C 而家慢796c 5分鐘到旺角道都快過796c 到尚德啦

將軍澳咁好搵條線一早就踢上繞道同新巴鬥飛車了
事實而家條線就係轉左型做西九東九龍 將軍澳只係順手利用下推高個價姐
poondriver 發表於 2020-3-11 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-11 18:39
以前以前,以前 98A 夠密車但點解呀?
某漢奸豬成日講推人上 93K UPGRADE 論,但又唔知點解 93K 仲疏呢, ...

咪同296a一樣 落晒地底頭也不回
係你先覺得直出會吸返佢地上地面 將軍澳地鐵上車仲難啦 296a 朝早咪又係唔爆
GW5878 發表於 2020-3-11 19:12 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-11 18:46
點會一齊到 296C 而家慢796c 5分鐘到旺角道都快過796c 到尚德啦

將軍澳咁好搵條線一早就踢上繞道同新巴 ...

搞笑啦,人地 296C 係要開條線比尚德邨去九龍灣同旺角,點飛走觀塘道。

296C 邊有可能快到 796C 10分鐘,我搭咁多次都係接近一樣時間,又或者 296C 觀塘無站停。
GW5878 發表於 2020-3-11 19:16 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-11 18:48
咪同296a一樣 落晒地底頭也不回
係你先覺得直出會吸返佢地上地面 將軍澳地鐵上車仲難啦 296a 朝早咪又係 ...

咁係因為巴士差先鑽哂落地底。話時話山上又鑽落地底?仲有如果係一去無回頭咁 798既客邊度黎?天跌落黎既。

btw 有康城車情況下將軍澳唔難上車,而康城之後果寶林車咪又係將軍澳上到 唔上既人只係唔想迫。