hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵售票機改裝 取消增值功能,螢幕縮水、不再是輕觸式 ...
開啟左側

輕鐵售票機改裝 取消增值功能,螢幕縮水、不再是輕觸式

GD1570 發表於 2020-3-10 17:11 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-3-10 14:44
淨係買月票問題﹐玩左乘客幾多年?

一定要現金﹐在指定日子去排隊才可以買到。

普通一個ETA輕鐵版都唔肯整,你就知道依間公司幾有決心喺科技依一面啦!
你有你可愛,我有我好笑。
toyl 發表於 2020-3-10 20:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-3-10 14:44
淨係買月票問題﹐玩左乘客幾多年?

一定要現金﹐在指定日子去排隊才可以買到。

點只,仲要只有顯徑啟德兩站無客務中心先可以用機買,鑽石山站都要用現金排客務中心。
仲要呢……
新大堂除咗通車第一個週末外,現時長收唔再開燈,新售票機一樣只售單程票,請移玉步到觀塘綫大堂

HV9990 發表於 2020-3-11 02:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-3-10 14:54
針對全日通問題﹐之前又真係有少少技術問題﹐就係舊有的輕鐵閘機係唔支援智能車票的。

原本就應該可以換 ...

日票呢樣嘢香港又係弱智過人,吞併咗十幾年仲更加弱智
日本買呢啲日票售票機已經買到,而且印埋當日日子
香港就仲要走去客務中心先買到
人哋電腦印字仲大粒字過你個date chop

KCRC . Keep Moving
GD1570 發表於 2020-3-11 09:25 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-3-11 02:37
...

其實我當機做唔到..
咁無理由連輕鐵客務中心都唔可以賣到月票吧...
又係一個好搞笑的情況囉!
你有你可愛,我有我好笑。
kei_hk 發表於 2020-3-11 12:37 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-11 09:25
其實我當機做唔到..

根本無心去做

即管放長雙眼﹐重鐵一邊都更換售票機﹐有八達通卡reader。
會唔會做埋可以買月票(扣卡內儲值額)去買月票。

其實﹐最理想係經八達通apps就可以買到月票。
而家連Iphone用戶都已經可以用apps買九巴月票﹐MTR肯做就可以處理每個月月尾成條人龍排隊買月票的問題。

kei_hk 發表於 2020-3-11 12:43 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-3-11 02:37
...

其實咁多年來﹐連同九鐵年代﹐日票都係做左D傻仔野。
就係唔需要再額外做車票﹐併入八達通之內。
購買後﹐只要車程符合日票範圍就唔收錢﹐唔符合使用範圍就收費/補差額(eg. 屯門 > 尖東)。
坐乜車都要拍八達通卡﹐就可以解決問題。

連帶﹐慳番製作日票的成本。
唔需要攪 "十送一" 去回收已使用的車票。

當然﹐可能當年八達通本身仲有少少技術性問題做唔到﹐包括部份終端機處理能力問題。

但時至今天﹐基本上換晒機﹐處理能力大增﹐唔同公司都加了不同功能﹐無理由做唔到的。

clivetock 發表於 2020-3-11 13:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-3-11 12:43
購買後 ...

如果用八達通計數仲可以好似倫敦咁做daily cap,連買日票個動作都可以慳返,係睇佢肯唔肯搞
kei_hk 發表於 2020-3-11 14:54 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2020-3-11 13:59
如果用八達通計數仲可以好似倫敦咁做daily cap,連買日票個動作都可以慳返,係睇佢肯唔肯搞
...

即係收費「封頂」?

唔會這樣做啦﹐真係同收入過意唔去咩

paul2357paul 發表於 2020-3-11 15:33 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-11 09:25
其實我當機做唔到..

九巴呢樣野成功唔少,大量巴總有得買月票。
藍絲交通機構既港鐵驚自助機被破壞風險較高既話交埋俾駐站職員賣埋。
HV9990 發表於 2020-3-12 05:02 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-3-11 12:43
購買後 ...

日票做落八達通我係有啲保留
本身日票目標顧客唔係淨係本地人,外地遊客都會買日票
而外地遊客亦都唔一定要買八達通
而且外國一般都係另外一張飛嚟
同埋有啲係有指定區間,區間外請你另外買飛
當然你可以去到目的地補返張飛出閘
日票用完亦可以當紀念品

KCRC . Keep Moving