hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唯一一部有340匹馬力的九巴B9
開啟左側

[隨心一攝] 唯一一部有340匹馬力的九巴B9

低地台AD 發表於 2020-3-11 16:11 | 顯示全部樓層

[size={"x":65,"y":26,"w":181,"h":16,"abs_x":89,"abs_y":1147}]RH7685 發表於 2020-3-9 13:42
3AD本身都係廢

一開波就SET到佢咁就=本身廢?有冇睇過呢副引擎咁大CC其實正常好勁,就算調到佢270hp 但都係SET到好弱
天空之神 發表於 2020-3-11 19:34 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2020-3-11 16:10
其實你可以問下工程部既人,3AD個setting係咪set到勁慳油,同埋唔好咁小朋友睇匹數斷定架車勁定廢
又可以 ...

呢架野點 set 都廢

.
低地台AD 發表於 2020-3-12 15:40 | 顯示全部樓層

[size={"x":65,"y":26,"w":195,"h":16,"abs_x":89,"abs_y":1149}][size={"x":366,"y":1,"w":195,"h":16,"abs_x":390,"abs_y":1124}][size={"x":739,"y":1,"w":195,"h":16,"abs_x":763,"abs_y":1124}][size={"x":1112,"y":1,"w":195,"h":16,"abs_x":1136,"abs_y":1124}][size={"x":1500,"y":1,"w":195,"h":16,"abs_x":1524,"abs_y":1124}][size={"x":351,"y":20,"w":195,"h":16,"abs_x":375,"abs_y":1143}]天空之神 發表於 2020-3-11 19:34
呢架野點 set 都廢

你話10000+CC既車廢真心笑左
不如問下九巴有冇用盡到CC
同埋呢M11副引擎係有得再調高個馬力同扭力,九巴有冇調同係咪為左慳錢慳到盡就唔知啦
其實啲巴迷可能連車牌都冇,係度話點調都廢,比識整車既人聽到真係笑死
天空之神 發表於 2020-3-12 20:23 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2020-3-12 15:40
天空之神 發表於 2020-3-11 19:34
呢架野點 set 都廢

咁唔該你數下有邊隻 3AD 真係夠力跑
根本成套野由始至終同載客量都唔成比例
cc 高從來唔代表什麼

你講扭力係 M11-250 同 M11-305 甚至係 8.9L 既 ISLe 大概講緊 11xx 同 14xx Nm 差距
一有比較之下,一上斜就大家知咩事
點Set 都唔會夠人地爬,但偏偏 cc 大就會大咬,呢個係事實

師兄講到自己好勁,不如請你拎你隻車牌出黎再討論
.
天空之神 發表於 2020-3-12 20:39 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2020-3-11 16:10
其實你可以問下工程部既人,3AD個setting係咪set到勁慳油,同埋唔好咁小朋友睇匹數斷定架車勁定廢
又可以 ...

咁對面海果架 DA 淨車重同滿載幾重
3AD 淨車重同滿載幾重?

同樣既設定唔同既負載都會影響表現啦
雖然唔直接反映到你所講慳油設定與否既問題
.
BON_3648 發表於 2020-3-12 21:43 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-3-10 11:49
早年掛60X行屯公坐過一次, 衰過同線既AVBE好多

當年同佢一樣係荔廠掛牌嗰部MV8599勁姐
RH7685 發表於 2020-3-12 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2020-3-13 22:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-12 20:23
咁唔該你數下有邊隻 3AD 真係夠力跑
根本成套野由始至終同載客量都唔成比例
cc 高從來唔代表什麼

HN7385 臨死前夠力跑的
點解10000CC得咁低馬力原因不外乎間車廠考慮耐用性、油耗、環保
但係,都係個句,大CC數既車係好容易將馬力搞到大...
3AD副M11引擎係可以set到350hp的

另外,簡單啲既公式馬力= (扭力 x 0.138255 x 轉速)/5252

扭力輸出大半決定CC既大小, CC越大, 扭力越大
增加馬力依照上面既公式有兩種方式, 一個係增加扭力, 另一個就係增加轉速

睇到呢到點解明明一架副引擎咁正既車表現都係咁? 我諗好明顯係副波箱setting問題(或者其實就係3波既波箱根本唔岩用係呢款車上),有冇留意到3AD個1波就可以去到勁高轉,個2波短到冇人有?
一架轉速咁低既車,扭力再大都其實一樣...

天空之神 發表於 2020-3-14 10:12 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2020-3-13 22:12
點解10000CC得咁低馬力原因不外乎間車廠考慮耐用性、油耗、環保
但係 ...

所謂 350hp 都係理論值當年果批 250 傳聞變左 270 表現都係無好過

你睇下屯公果批或者龍翔道果批 3AD 全部谷唔起,
表現只係好過 6 頭豪少少咁大把,但點解細 8 既 10L 級 L10 反而仲好
呢個要多位師兄請教

就算當年有 305 匹果隻 M11,都唔會再有提升

始終機械耐用度會受影響,後期批車變哂聲打哂柴咁樣

今日而言,10L 級甚至 9L 級對巴士公司而言係浪費油
提升耐久度後,8L 級同樣做到扭力相若,B8L 終於肯買最高輸出果隻
但 ! 今日就要講返隻引擎相比起黎咁堅,但一樣無力,就係你講既果個問題

.
tunghang 發表於 2020-3-14 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2020-3-13 22:12

但係 ...

架架Voith二波轉數都係低