hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 295 調景嶺↔天水圍站,以取代258P並提供全日 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議開辦 295 調景嶺↔天水圍站,以取代258P並提供全日服務

ViviTse 發表於 2020-3-10 20:43 | 顯示全部樓層

去屯門都還可以,但拉埋入天水圍會唔會遠咗少少,果15個站行車都行咗3個字,油錢都蝕啦。

而尚德樓下大大條296A,唔見得乘客點解唔轉269系直入天水圍,
而要搭條疏d、兜d嘅295 (正如有唔少將南板友都聲清296A轉40 > 290,A,B,X)。
仲有閣下條295里數咁長,都淨係收同269C同價$18.4,巴士公司唔通真係開善堂咩......

放調景嶺站就更大惑不解,觀塘綫轉荃灣綫再轉西鐵綫都64分鐘搞掂,快過你295交通暢順下嘅95分鐘多多聲。
不久嘅將來,屯馬綫直入天水圍、屯馬就更快,轉一轉就搞掂。
咁尚德走咗去搭296A、調景嶺走咗去搭屯馬綫,咁仲淨番邊個搭295呢.......?

如果希望客量可以足夠,將軍澳區內服務鐵路較失勢嘅地區效果會更好(例如跟798行法等,或者692行法)
同埋無咩必要入天水圍,去拉長車程令班次唔穩定,但又帶黎唔到幾多客源。
而真係咁有必要全日化咩,一來咁嘅班次唔太開胃,二來大西北班客未必會轉投此線,繁時玩住先分分鐘夠。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-3-10 20:46 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-10 19:38
條線天水圍可以考慮放天水圍市中心, 經天城路, 天福路返回原有路線,
咁行法應該可以吸引到更多天水圍唔想轉 ...

我覺得唔值得為咗執多幾個客而拉到禁長,司機個膀胱都辛苦啦,夠收18.4咪算

建議內容

一、
295 調景嶺↔天水圍站

焦點
1)將軍澳一段只經將軍澳市中心
2)去程停富泰後折返屯門公路,不再途經青山公路新墟段
3)回程改經屯門公路及新德街始往景峰一段青山公路
唔知你有冇睇到,不解釋
Anonymous 發表於 2020-3-10 20:57 | 顯示全部樓層
條線天水圍可以考慮放天水圍市中心, 經天城路, 天福路返回原有路線,
咁行法應該可以吸引到更多天水圍唔想轉車去將軍澳乘客.
屯門段我建議跟68A走, 行青山公路只會嚇走洪水橋天水圍乘客.

真係唔想轉車嘅人有幾多?條線愈長愈少直車客。如果拉長,架295去到轉車站嗰陣,269C應該到左新蒲崗。

仲有點解全日一定要放將軍澳? 非繁可以搭290系,唔想上山可以轉296系,唔慢過直車幾多(反正開全日都要行曬成條龍翔道觀塘道)又唔駛等疏車,亦唔係冇位坐,冇誘引開入將軍澳全日。黃大仙都冇幾多個流水客上(E22A平啲)。

我唔反對,甚至有啲贊成洪水橋至藍地有車直出東九,但去到藍田/油塘/觀碼就夠。至於開入將軍澳,繁時都可以嘅,兩班起三班止
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-3-10 21:41 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-10 20:43
去屯門都還可以,但拉埋入天水圍會唔會遠咗少少,果15個站行車都行咗3個字,油錢都蝕啦。

而尚德樓下大大 ...

我唔知巴士公司係咪開善堂,我淨係知我條295就算里數長,但係車程點長都唔會長得過你條兜荃葵既296E

其實唔需要執著有冇人搭到入天水圍,我都重複咗好多次拉入去既目的主要係為咗東九入屯門客都可以收盡18.4
點解你又唔講下將南搭295入到屯門既時間快過搭鐵/同鐵平衡?我呢條線由頭到尾都唔係for人去天水圍,有客咪當係bonus,禁執著講天水圍有咩居心?

再者其實唔知你知唔知,由洪水橋拉入天水圍站個里數只係長1.7公里,唔明點解你講到條線好似上埋深圳禁遠
295入唔入天水圍我冇乜所謂,但係九巴收唔盡18.4我諗佢地會幾有所謂

P.S. 請問296A點樣可以轉到290???
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-3-10 21:59 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-3-10 10:52
應該可以加一級收費?

我都覺好似收得有啲低,改咗全程20.3
ViviTse 發表於 2020-3-11 03:02 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-3-10 21:41
我唔知巴士公司係咪開善堂,我淨係知我條295就算里數長,但係車程點長都唔會長得過你條兜荃葵既296E

其 ...

其實你咪覺得淨係需要理會里數長短,而某段走線係咪吉車遊街無問題?

想收盡$18.4有好多方法,如果連你自己都expect天水圍無咩人搭,咁點解要用呢個下策去fulfill呢個目標呢?
如果成段路預期載空都唔去針勘一下,咁其實你唔使po出黎討論啦,究竟有咩居心?

嘩,你連終極萬能key「點解你又唔講下」都出埋,原來拎重點出黎講都有問題,咁你不如講埋我果份啦
我上個reply都解咗,95分鐘調景嶺去到天水圍,係屬於一般交通暢順嘅情況,
都已經唔計龍翔道啦,淨講依家觀塘道、將軍澳隧道,我都唔記得邊位板友話「每日一小塞,三日一大塞」,
簡單d講塞車情況越見常見,行觀塘道仲要keep到95分鐘越黎越難,亦都係6樓已經有板友解咗比你聽經觀塘道、
將隧全日拉入將軍澳嘅壞處。乜比少少推斷能力、或者自己動手search一search真係咁難咩?
調景嶺站去天水圍我比咗官方data你幾分鐘,咁將軍澳站同屯門站都喺好近,你估算又好,自己上網揾都好,真係好難?
將軍澳站去屯門站一帶暢通情況打平手,但同6樓板友睇法一樣,一塞就玩完,仲有未來有屯馬綫,鐵路又分分鐘爬番頭。

P.S. 請問究竟係inequality符號難明、定係邏輯學難明?使唔使買本小學補充練習望吓先?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
214P_world + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-3-11 05:00 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-11 03:02
其實你咪覺得淨係需要理會里數長短,而某段走線係咪吉車遊街無問題?

想收盡$18.4有好多方法,如果連你自 ...

我從來唔覺得天水圍段係重點,你點諗你既事,唔好套喺我身上

我條295係258P既提速版,返到天水圍既時間應該同258P返到洪水橋打和,完全唔知你個討論點喺邊,定純粹搵交嗌
更何況我完全唔認為天水圍冇客,除咗想一程過既客之外,天水圍方向仲可以做埋屯市掃到落洪水橋入去既流水客,你想冇客都幾難
再者如果冇客就要縮線既成條276P一早要縮去洪水橋啦,行多4-5分鐘講到上綱上線咁,我真係打晒問號

你禁鍾意講數據既,我咪同你講數據囉
黨鐵個網寫由將軍澳去到啟德需時28分鐘,由紅磡去到屯門需時38分鐘
然後我當你條屯馬線識飛,10分鐘由啟德飛到去紅磡好未?夾埋都要76分鐘,仲未計落咗車又要轉輕鐵或者行一大輪既時間
我攞Youtube 258P最極端嗰條行車片做比較(鐘意既自己去搵),嗰日觀塘道小塞,龍翔一大塞,返到去第一個站屯官先70分鐘

我之前搭開10M 6點左右上計埋塞車出到隧道口都係10分鐘左右,如果計埋落藍田頂盡15分鐘
我假設你當黑,將廣出到藍田用咗成20分鐘,夾埋最盡90分鐘入到屯門,呢個時間分分鐘仲快過你喺彩明上290搭足全程,請問有何不妥?
Ok驚繁時塞車既大可以整特別班由中途站開出,唔見得對原有乘客有咩影響,如果將隧係禁大問題既什麼A29 E22A根本唔應該存在
另外想問ching你坐咗幾耐?呢個年代有樣嘢叫ETA,定閣下你會好神心咁捕住架車出現?
同埋如果下下要比邊架快啲咁冇人搭巴士啦,甚至290都唔應該存在,搭巴士就係想舒舒服服一程過,唔使轉嚟轉去又無位坐,更加唔使冒俾人打既風險
加上點解要將呢啲繁時限定既因素強加於一條性質完全唔同既全日線上呢?呢條線開埋六日,假日既數據同繁時既比已經係兩碼子既事
我都未計將軍澳人喺屯轉轉入碼頭區可以快幾多

如果你有睇開咩邏輯書記住同我講,我一定blacklist咗去

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
英雄 + 1 英雄所見略同

查看全部評分