hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦290p線
開啟左側

建議開辦290p線

樓主| golems 發表於 2020-3-13 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-3-13 14:05
另外,建議290A改為前往如心廣場,呈祥道之後跟33行,改停以下車站:
往荃灣:
荃灣龍德街        分段收費 ...

用290b改
Anonymous 發表於 2020-3-13 17:57 | 顯示全部樓層
講起290就真係拗到2046

開荃灣特班ok,青衣特班都ok,但其實都要開新線處理

如果講上繁出荃灣,要睇葵涌同荃灣客既比例。如果290A唔經葵涌,咁秀茂坪同四順人去葵涌就要轉一次車。雖然話290同290A經常係黃大仙前後腳咁嚟,應該唔會嘥太多時間,但如果葵涌客多,轉車嘅觀感就會好差。原本可以坐290A直去變左坐一陣要轉車,轉左車仲要冇坐位坐(就算白虹樓轉都唔好expect 有位坐),仲有等唔到290而焗住上290A嘅葵涌客。

再講290X,其實安達安泰人唔係好鐘意搭lift落山。佢地落山係因為冇得搭密車先會去四順。所以少條線對佢地黎講係麻煩。290X係兜,但冇辦法,因為呢條線根本就唔應該開咁長仲要全日。

唯一值得行隧道嘅係290B,因為佢嘅定位係for荃葵放工嘅通勤線,所以其實係唔應該做將工同寶達,彩雲,黃大仙嘅流水

如果要開荃灣特快,一係就290白虹樓尾站直出荃青,一係就290A四順尾站直出荃青

至於6幹,都係太長遠,遲一兩年再傾
LauCT 發表於 2020-3-13 21:00 | 顯示全部樓層
golems 發表於 2020-3-13 16:15
你係咪想趕客?

目前290X都係經安秀道喎,而且290/290A都唔係特快路線。班將軍澳客可以去搭290X,290慢小小做流水客啦。
西貢區居民
 樓主| golems 發表於 2020-3-13 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-3-13 17:57
講起290就真係拗到2046

開荃灣特班ok,青衣特班都ok,但其實都要開新線處理

的確,要重組290(系)係近乎冇乜可能。
290(系)的服務範圍大,整個TKO+康翠+寶達+(安達/秀茂坪+四順)+龍翔道,要重組有一定難道,加上290係贊錢線,九巴唔會亂攪,驚得罪班客,加上D區議員一定嘈,近乎冇可能有其識,計劃時已經係咁。
就算改其實應該都係在荃灣/葵涌改,荃葵去TKO需求冇咁大,在荃灣+範圍D區議員(尤其TK0/觀塘)都應該9成支持。

其實如果一早就達成共識拆線,就應該在TKO區都拆,一條調景嶺+尚德+TKO+坑口,之後行將軍澳隧道去龍翔道,另一條就PO LAM+山路+秀茂坪+四順,唔應該兩條都行山,所以條線其實規劃得有D差。

至於290x,感覺上冇需要全日,或者甚至冇需要入TKO,為入而入,將南需求又唔大,感覺衹是服務安秀道,安秀道需求唔係冇,但唔大,而且的確可以去Lift去搭290a,由幾班直接轉全日,應該係九巴見290贊錢,再開多條,博人見車上車,其實好似62x嘅班次。
Anonymous 發表於 2020-3-13 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-3-13 21:00
目前290X都係經安秀道喎,而且290/290A都唔係特快路線。班將軍澳客可以去搭290X,290慢小小做流水客啦。
...

但係290坑寶就冇得寶達直去白虹樓,行安達安泰都慢1個字
kmb71k 發表於 2020-3-15 22:22 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-3-13 14:05
另外,建議290A改為前往如心廣場,呈祥道之後跟33行,改停以下車站:
往荃灣:
荃灣龍德街        分段收費 ...

建議改行沙田坳道,飛鵝山道,清水灣道,坑口道往返將軍澳
來回繞經觀音花園
方便將軍澳及荃灣居民往返上述地方

以上回應,是否可行?是否合適?
wln162 發表於 2020-3-15 22:33 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-3-15 22:22
來回繞經觀音花園
方便將軍澳及荃灣居民往返上 ...

說笑吧?沙田坳道,飛鵝山道只容小型車輛單線通過,根本沒有可能作如此改道.
ate214 發表於 2020-3-15 22:40 | 顯示全部樓層
wln162 發表於 2020-3-15 22:33
說笑吧?沙田坳道,飛鵝山道只容小型車輛單線通過,根本沒有可能作如此改道.
...

參考用戶L過往建議
不難想像會有如此可能
 樓主| golems 發表於 2020-3-16 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
來回繞經觀音花園

第一:九巴最短嘅車都行唔到,連小巴都好抆水,巴士冇可能行到。

第二:有冇需求?如果有需求條居民線就唔駛停

第三:你話繞經,觀音花園人口衹有500人左右,如果冇人去/上車,整個荃葵青/將軍澳+山上陪你遊花園?而且係繁忙時間開,D人趕返工/學,來回觀音花園至少大半個鐘(巴士速度),仲行坑口道7:20開個班成差唔多十先到長青,on9都唔搭。

第四:你覺得如果咁改,D區議員會唔會嘈?九巴肯做?運吉署批? impossible

最後,問你一句,如你有需要由將軍澳去荃葵青,你會唔會搭呢條線?
Anonymous 發表於 2020-3-16 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層

來回繞經觀音花園

#曲直難分
#切勿跟車太貼