hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門西北和54區巴士討論,如258A加經54區,260X理順走線 ...
開啟左側

[其他] 屯門西北和54區巴士討論,如258A加經54區,260X理順走線

樓主| 258X 發表於 2020-3-18 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-3-18 00:49 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-17 23:40
大家又要驚多一樣野,就係屯赤通車搞到屯公入皇珠路成日塞車,於是成組屯公有站既巴士線全數攪抄,反而要 ...

市中心上屯公就兩條行車線,屯興路落屯公得一條,倒塞嘅話邊度塞啲呢?
我又真係唔多識計依條數囉...

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| 258X 發表於 2020-3-18 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-3-18 14:00 | 顯示全部樓層

如果係現成既X線, 我諗最簡單係拉260X入去, 再加67A, 咁就有傳統既全日1M1X出市區服務
67A由寶田開出經54區, 虎地直出屯公三站 (原建議跟67M行青公遊街真係冇眼睇)
260X改由54區開出, 乘機理順走線, 出九龍寶田後跟960C行法 (260X相對冇258D咁兜, 拉入去順手拉直條線好過而家嘥油兜圈)

再加上區內循環線, 相信都夠開邨早期既日常需求
最愛猛男
GD1570 發表於 2020-3-18 14:00 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-3-18 13:12
Btw 如果城巴投到54區過海線,會唔會出現 930 vs 934?

城巴投到54區過海線的話,我覺得主線應該會入富泰/景峰(即跟67M/X咁行)
喺依個情況下又未必會同960有正面衝突,
但960S就正常一定會,只係睇吓到時運輸署點樣平衡。
andy92 發表於 2020-3-18 14:06 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-18 14:00
城巴投到54區過海線的話,我覺得主線應該會入富泰/景峰(即跟67M/X咁行)
喺依個情況下又未必會同960有正面 ...

最易解決就係 7am-8am 改行屯公直出
GD1570 發表於 2020-3-18 14:15 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-3-18 14:06
最易解決就係 7am-8am 改行屯公直出

咁唔該都停停屯公三站清清客
andy92 發表於 2020-3-18 15:06 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-18 14:15
咁唔該都停停屯公三站清清客

不入轉車站應該會吸到唔少客
GD1570 發表於 2020-3-18 15:15 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-3-18 15:06
不入轉車站應該會吸到唔少客

入唔入轉車站都係要塞嗰條龍,其實都無乜關係。
miklcct 發表於 2020-3-18 15:37 | 顯示全部樓層

我認為54區應該開以下路線,順序開辦:
1. 新全日線67,良景邨來往兆康站(北),經54區,於兆康站接駁西鐵線來往天水圍、元朗及於田景接駁輕鐵來往屯門西,招標選出營辦商。建議約8-10分鐘一班。
2. 新全日線62,54區開、欣田直出屯門公路去屯門市中心,放友愛南,由九巴經營,於紅橋及屯門市中心設九巴路線轉乘優惠,可轉乘58M、68A來往荃灣;58X、63X來往旺角;260X來往尖沙咀;960來往香港;61X來往九龍城;259D來往觀塘或屯門碼頭;263來往沙田。建議約8-12分鐘一班。
3. 專綫小巴40增設上課日特別班次,由54區來往屯門市中心,只於上課時間服務。
4. 九巴路線261P改為全日,並延長至54區來往天平,取代建議中之招標路線。建議30分鐘一班。
5. 新全日路線56M,由寶田開出,經54區、欣田直出屯門公路,經青衣(長康)往葵芳(南),招標選出營辦商,建議30分鐘一班。
6. 新路線960D/962F,54區開,經欣田直出屯門公路往屯門市中心,過海後經中環灣仔繞道(東行)/夏愨道天橋(西行)直達灣仔及銅鑼灣,只於繁忙時間服務,招標選出營辦商。
進智公交