hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可唔可以59A全日,59M兩味
開啟左側

[問題] 可唔可以59A全日,59M兩味

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-20 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2020-3-20 22:36
你話57M同66M合併做左1條收9.4 呢樣係合理
但66X你cut做兩味我真係懷疑你有冇坐過66X ...

我覺得肯定冇囉,係都取消66m先啦
bennq 發表於 2020-3-20 22:42 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-20 22:40
我覺得肯定冇囉,係都取消66m先啦

其實66M同57M合併做新M線收9.4 大興<>荔景北已經可以好善用資源
天空之神 發表於 2020-3-20 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2020-3-20 22:42
其實66M同57M合併做新M線收9.4 大興荔景北已經可以好善用資源

66M 出荃灣算啦,一陣又話變相加價,而且荃灣以東客量又低D
Anonymous 發表於 2020-3-20 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-3-20 23:09
66M 出荃灣算啦,一陣又話變相加價,而且荃灣以東客量又低D

我覺得最應該拉落荔景/葵芳南嘅係60M,當然實有人覺得回車慢,冇需要 etc.

57M,66M繁時都應該有逆向客掛,始終都算直達工業區。非繁運空氣嘅話睇下可唔可以二變一(57M做兩繁),始終路線都係重疊左,同埋一興唔夠客嘅話兜埋山景總站冇辦法
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-20 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-3-20 23:44
我覺得最應該拉落荔景/葵芳南嘅係60M,當然實有人覺得回車慢,冇需要 etc.

57M,66M繁時都應該有逆向客掛 ...

60M九巴就冇再掂佢㗎喇, 始終佢又唔係賺錢, 拉長佢嘅話仲蝕得多,不了
Anonymous 發表於 2020-3-20 23:52 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-20 23:46
60M九巴就冇再掂佢㗎喇, 始終佢又唔係賺錢, 拉長佢嘅話仲蝕得多,不了

我都係就咁講下姐,反正只要轉左車都可以坐嘅話,問題不大。
拉去葵芳加到9.1/9.6都可以嘅,不過加長嘅話應該好多人都唔適應
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-21 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-3-20 23:52
我都係就咁講下姐,反正只要轉左車都可以坐嘅話,問題不大。
拉去葵芳加到9.1/9.6都可以嘅,不過加長嘅話 ...

加上延長咗60M荃灣未必上到車
61233 發表於 2020-3-21 00:35 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2020-3-21 01:44 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2020-3-20 22:42
其實66M同57M合併做新M線收9.4 大興荔景北已經可以好善用資源

建議57M+66合併新線改葵芳轉右葵福道入荃灣西楊屋道沙咀道大涌道祈德尊個邊上橋入屯門~

一定做得起啦, 又有葵芳較快入屯門, 又有晉昇客, 又有荃灣西一帶客~

其實有咗屯轉之後, 屯門m線出入荃灣葵青路線唔駛咁重疊

HS1588 發表於 2020-3-21 03:33 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-3-20 23:09

繼續執著係價錢牌同去唔去荔景呢啲問題, 57M/66M 十世都搞唔掂
唔肯先比甜頭再慢慢陰乾既話, 永遠都過唔到區會果關