hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

樓主| GW5878 發表於 2020-3-25 23:53 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:26
話畀你聽290塞新清嗰一段,之後基本上都唔會塞,但40喎, 塞完龍翔道再塞觀塘道, 然之後你搭296a,congr ...

所以我見到老龍會塞車咪 0066 囉,點解要 290。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-25 22:28
漢奸豬又發表偉論啦,是日精華

1. 地鐵唔使等車

呢個就係九巴公司嘅賺錢方式囉, 你唔可以怪公司㗎喎, 九巴當然以賺錢為目標啦, 佢吸引到原本40號嘅乘客去290個度, 咁而家40號嘅乘客有冇因為咁樣而受影響先? 流失咗去290嘅乘客都係一啲將軍澳嘅乘客, 咁佢哋鍾意選擇直車,然之後都係貴幾蚊,時間又差唔多嘅時候, 點解唔揀直車? 當然有啲人依然會唔選擇好似你咁, 咁亦都係冇問題的,各人所好。最重要係唔好因為你唔鍾意290,而去唱衰佢, 你而家就話喺巴士討論區啫, 如果畀你係區議員咪死?多次去推翻290, 明明有大把人鍾意呢條線, 但係就因為你嘅一己私利,而多次建議取消。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-25 23:53
所以我見到老龍會塞車咪 0066 囉,點解要 290。

唔該唔好睇一半唔睇一半, 290同40號喺龍翔道一樣會塞,但係40號仲要塞埋觀塘道, 之後坐296a仲要塞埋將軍澳隧道
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-25 23:53
十隻手指數得哂只係你見識少,
你係290車上問人地支唔支持取消290,人地實話反對架,甚至同你講290有幾好 ...

你都識講啦如果係290車上問嘅話一定冇人問讚成㗎, 你自己都有自知之明啦, 然之後仲要話我見識少, 即係原本帶咗頭盔又要除返落嚟,作故仔方面呢我就唔同你拗啦,因為大家都心裏有數。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-25 23:50
只要 X40 收費$10.7 或以上 足以令九巴減 40 班去同意開 X40 啦

仲有如果同路就唔使開既,咁樣 290X 同  ...

收10.7以上仲貴過290三條線, 時間相差又唔遠, 無嚟啦間40號有畀人減班, 美孚班人喊曬口都仲未等到車, 然之後收得貴個頭有冇人搭, 全部落曬去地鐵, 仲慘過未開290之前, 一路蝕到最尾取消, 到頭來咪又係吉
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-25 23:50
只要 X40 收費$10.7 或以上 足以令九巴減 40 班去同意開 X40 啦

仲有如果同路就唔使開既,咁樣 290X 同  ...

開咗x40,290三條線取消曬,山下班人真係多得你唔少
Citcalag 發表於 2020-3-26 00:15 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:56
唔該唔好睇一半唔睇一半, 290同40號喺龍翔道一樣會塞,但係40號仲要塞埋觀塘道, 之後坐296a仲要塞埋將 ...

290、40都要塞龍翔道,如果真係要開將荃隧道線,其實東行走線有無可能思維跳出少少,唔經龍翔道既話,例如經三幹出佐敦道,然後加士居道後跟796P去將軍澳? 咁樣做三幹轉五幹塞少一段油麻地停車場。只係要食多佐敦道幾支燈。

不過出左啟隧後觀塘下繁行咩路都塞,好難搞
leo_ku 發表於 2020-3-26 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-26 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-26 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層