hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-3-26 18:37
其實有一個站,叫做牛池灣公共交通總站,如果重用果到會比較好......
#牛池灣街市其實距離聖若瑟唔遠
...

以我住咗牛池灣嗰邊咁多年呢, 嗰個站呢係叫彩雲聖若瑟小學, 個站呢係畀小巴泊車, 得一個位係畀巴士用, 以前10號21號606 14d都搬過入去, 之後因為個站使用率太低, 所以就全部線搬返出嚟
KC1213 發表於 2020-3-26 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-3-26 19:00
唉,真係好佩服你0既創作力量同幻想
小弟只講過:
- 以一般成人正常步速5公里/小時計,荃灣站A出口至愉景 ...

你又幾時見我講4-6正常?
你咪又幫我創作同幻想
6分鐘係你自己用數據覺得每個人應該行到的平均數

我一路講緊未必每個人可以六分鐘完到
你自己拎數據出黎話堅持平均每個人6分鐘行曬
我先假設狀況出黎話你知未必得
你究竟明唔明我想表達乜野

你要咁堅持平均每個人6分鐘咁你唔係assume 6分鐘正常係乜?
你話你自己平均行4-6 我都唔會同你拗架wo
你因為人口步行速度調查數據就assume
平均每個人都做到根本就同現實發生的野脫左少少節

當然如果你要assume
所有野正常 無人拎住野 冇人孖住行 冇人用電話
條路暢通無阻 而做到平均六分鐘 我係覺得會做到
哩個就係我一路同你爭論的point 你明未

算啦我亦都唔想再騎劫Gw兄個post
whatever u like thats all
leo_ku 發表於 2020-3-26 21:23 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-3-26 21:23
如果好似#1 GW 兄咁296A 等10分鐘的話, 成個時間即刻變左49分鐘,
即係290只係慢3分鐘。3分鐘只係夠淥個杯 ...

放心啦某GW兄佢一定會好執著呢三分鐘, 佢一定講三分鐘都係慢, 所以繼續唱衰290,繼續話我推捧290, 繼續要求九巴取消290糸
s3n370 發表於 2020-3-27 01:32 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2020-3-26 21:06
你又幾時見我講4-6正常?
你咪又幫我創作同幻想
6分鐘係你自己用數據覺得每個人應該行到的平均數

4-6係你自己响#213講0既

我諗你真係要睇番成件事
我當初引5kph,係質疑有人話近10分鐘甚至更多先至行完條橋
既然條當中毫無任何預設,就當然係用均速去質疑個數唔合理
你就無啦啦加堆條件落去質疑我呢個時間,一開頭己經偏離佐原本講緊0既事

就算真係依你做法,要考慮埋你所講0既情況
你0既例子同樣biased得很,亦無考慮比例
平日都係返工返學多,兩個人拖住行都唔會慢得去邊
拎重野咁行比例唔多
假日多人行街,比例會多番D
但誠然,要計埋你所謂0既實況,你咪又係只舉慢果一堆...又係以偏蓋全

之後搵埋九唔搭八0既比喻回應、亂作一通就係後話
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
10598C 發表於 2020-3-27 03:02 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-26 21:23
如果好似#1 GW 兄咁296A 等10分鐘的話, 成個時間即刻變左49分鐘,
即係290只係慢3分鐘。3分鐘只係夠淥個杯 ...

其實重點係,我呢個時間係未計40兜美孚個時間,即係話40轉296A去尚德係唔會快過290X(莫講行返坑口)

但其實我只係想講,公共交通有咩好拗
客觀事實以及經實測後290X係會快過40轉296A少少
咁但係你唔想un山路咪去40,一程過咪290系列,驚塞車咪黨鐵;是但一個送車尾咪搭第二部囉

如果唔係點解要反對壟斷啫
SE7378 發表於 2020-3-29 22:14 | 顯示全部樓層

首先講番中國式禁言係一開始就唔比你講,
而唔係忍你忍得耐最終忍唔住去話下你幾句,
講真如果有人係咁洗你腦話 290 將南點都勁過 40 > 296A,
你都一早同佢開火喇下話?己所不欲,勿施於人。

其次我相信大部分人都好認同 290 系對將南而言係慢嘅,
但閣下嘅大帝式言論麻煩都可以適可而止,
我地知道 290 系響將南係慢過 40 > 296A,
所以各位版友其實係無對你嘅選擇有任何干涉,
但並唔代表你可以完全無視 290 系響其他方面嘅優勢,
講真依家 290 係咪淨係 serve 你個區?
係咪淨係比將南客坐?下下選擇性失明,
一味沉醉響自己嘅世界並執意要所有人都當 290 係怪獸,
你又有無尊重其他版友對 290 嘅意見?一目了然。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-30 19:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-3-26 03:24
強烈奉勸 GW 版友唔好發夢可以開 X40 行觀塘道

你鍾意開行隧道將荃,甚至寧願全將軍澳攬炒都要行隧道,鍾 ...

「唔入得觀塘道」只係你一箱情願既想法,根本無實例可證。
如果真係新線唔入得,咁 98 都出現唔到係 RPP 啦。
至於 33 人地擺明想做九龍灣多過觀塘,做乜又屈老九意思。

有 40 點解仲要開 X40?建議中 X40 比 40 貴已經係開線原因啦。
前提我係另外個 Post 提過,可以由 40 同 290 系共同抽車開 X40, 開 X40 減 40 班我無意見。
如果有慢線 (現時 40 )就唔使開快線 (建議X40),
咁樣實際上好多巴士線都唔使開
有舊 40 咪得,使乜要現時既 40
有 E22A 咪得,使乜要 A29
有 234B 咪得,使乜要 234A
有 290A 咪得,使乜要 290
有 53 咪得,使乜要 68M

仲有你個 X40 Plan 只係再一次將荃威既車程搞慢,嫌 234C 唔夠兜?

樓主| GW5878 發表於 2020-3-30 19:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-26 00:33
取消290推班客落慢車40係送客比0066,0066多謝晒你。

與其講收車不如話太塞D車返唔切。

「要63分鐘」只係計埋轉車既10 分鐘
扣返之下,40轉296A 兜埋美孚加上黃大仙觀塘停左大站都係53分鐘
再跟返 296C 同 290 係九龍區有限度停站,45分鐘絕對唔係問題

樓主| GW5878 發表於 2020-3-30 19:24 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-25 23:54
呢個就係九巴公司嘅賺錢方式囉, 你唔可以怪公司㗎喎, 九巴當然以賺錢為目標啦, 佢吸引到原本40號嘅乘 ...

佢收40車都唔影響原有要搭40既乘客 ?我係咪要笑?