hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

ViviTse 發表於 2020-3-22 21:45 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-3-22 20:16
其實唔會唔得喎
290放康城 之後經坑寶 行返原路
290B 可以改名做290特車特登搵一班拉去將工開

唔錯嘅建議,尤其是290X彩明改跟290去將廣果part好好提議。不過差在20-35分鐘一班,統一變20分鐘一班,要用多一半、甚至一倍車,但無新增服務新區域,擔心九記未必會肯放多一倍車落去......

290B不如改行科大啦,反正要出觀塘有98,全日一班改行隧道都無咩作為。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
leo_ku 發表於 2020-3-22 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 21:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-3-22 15:00
愉景新城條天橋去荃灣站A出口駛鬼行10分鐘,5分鐘都去到
行去大涌道巴士站條天橋你就當2分鐘去到,雙重標準 ...

Are You Kidding?
愉景新城出去行果條橋行到尾就係巴士站,Google map 計算都唔過200m兩分鐘
至於愉景果條天橋,接近700m,除非跑囉,否則無8分鐘都去唔到荃灣站,再補2-3分鐘落眾安街,唔使10分鐘?
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 21:58 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-22 15:01
你終於承認開呢個post係同人鬥氣, 其實人哋一開始都冇諗住同你鬥氣, 然後你走開一個同人哋差唔多嘅post ...

原來學人地既觀點=同人鬥氣?

回歸現實,講返#1個處境除左的士同call貨van,你有咩直達(唔轉車)既方法係可以卡2020年3月21日18:46係愉景新城,而可以係19:54之前去到尚德邨?

樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 22:02 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-22 17:35
行政長官關乎全香港人事
290關乎將軍澳事
我就唔見好多人狙擊290

所以多人提出既建議就係合理,少人提出既建議就話提出者有問題?
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 22:07 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-3-22 20:44
其實睇完只會笑兩聲再覺得轉車真係傻仔
攪咁多野仲要行返坑口都只係同下班290打個和
仲要證明埋290X 7點 ...

ETA 係100%可信先算啦
再者如果290X係東九行40->296A果段路,係會因為減去美孚黃大仙段同埋觀塘段等架296A上滿客既時間,45分鐘已經返到尚德囉,咁290X仲唔係慢?
leo_ku 發表於 2020-3-22 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-3-22 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 22:11 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-22 21:01
其實我最主要爭論嘅唔係邊種方法快囉, 我只不過係唔想290畀某人踩到一文不值,其實係個心態問題,有咩理 ...

我都覺得你好力捧290捧到上神枱,你講果返說話唔岩我啦,留返比你自己慢慢品味啦

290 如果係無問題就唔會有一堆山下版友 (注意係一堆,亦非只係我一個) 講足咁多年,你可以當哂佢地係痴線,但我會理解你呢種行為「要對290中國式讚好」

290萬能、290萬歲
你都係想我咁講啫
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 22:11 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-3-22 22:10
然則#1你就用緊你囗中唔係百份百可信的eta wor.

問題係起碼我見到架車+我個FD可以中途確定位置