hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 720系列,722重組
開啟左側

720系列,722重組

qunow 發表於 2020-3-22 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-22 13:38
知唔知點解有配額制呀?搵吓資料啦。因為城巴同新巴惡鬥,搞到成個巴士站都係巴士,啲車都出唔到去。另外 ...

正確解決問題方法是增加路面配套設施,建構以公共交通為核心的運輸網絡
louisL 發表於 2020-3-22 13:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Commy 發表於 2020-3-22 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-3-22 12:10
唔該睇清楚上面講乜,已經講明「直接新增」,唔抽調任何路線既車

有成10部車加720同722?
如果有得加車點排都未到720同722
brianso198 發表於 2020-3-22 16:28 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-3-22 15:37

唔講加唔加車個問題,
本身720/722運作模式確實有需要檢討...

但當720P,722朝早都係爆既時候,
我睇唔到720P/722合併呢個方法係work囉...

另, 第1代722曾經在1993年唔夠客取消,
唔見得27年後既722A夠客...

qunow 發表於 2020-3-22 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-3-22 15:37

720/722之前已經講過唔夠載要加車
Commy 發表於 2020-3-22 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-3-22 18:13
720/722之前已經講過唔夠載要加車

只限繁時
非繁九成有位淨
同埋唔需要加10部咁多
 樓主| E500facelift 發表於 2020-3-22 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-3-22 18:19
只限繁時
非繁九成有位淨
同埋唔需要加10部咁多

722因為改雙向同以香港站做總站,所以要加2部,720A因為經返西灣河至愛秩序灣,加返1部都合理

由722分拆出黎既722A循環線,行車時間大約80分鐘,驚太疏有人投訴,所以開住12-20分鐘一班同用7部車,7部車當中部份黎自720P
Commy 發表於 2020-3-22 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-3-22 20:13
722因為改雙向同以香港站做總站,所以要加2部,720A因為經返西灣河至愛秩序灣,加返1部都合理

由722分拆 ...

先唔理用車問題
學樓上話,722A非繁唔夠客
而722淨做耀東同太古城唔夠客(非繁)
或唔夠載(繁時)
brianso198 發表於 2020-3-22 21:55 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-3-22 20:13

由722分拆 ...

廿幾年前722繁忙時間開12分班都可以話唔夠客要取消,
想問而家既722A做12分會夠客?

雖然鰂魚涌呢廿幾年轉變好大,
南豐新邨下面廿幾年新住宅都唔代表夠客...

鰂魚涌最難做既係繁忙時間反方向好多客非繁忙時間唔夠自己做一條線...
但睇返而家722返耀東既表現, 都唔似可以獨立成線...

brianso198 發表於 2020-3-22 21:58 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-3-22 21:51
先唔理用車問題
學樓上話,722A非繁唔夠客
而722淨做耀東同太古城唔夠客(非繁)

722非繁只做耀東同太古其實可能夠客,
但問題係,
720筲箕灣<>太古城呢段客幾多...
(連筲箕灣>太古城 $6.80大把人肯坐)
筲箕灣>太古城唔想行既話除左110得佢...

就算話長途線、特快線唔應該處理呢D流水客,
不過呢個係現實問題需要研究...

當務之急我覺得最需要解決既係下繁720/722效率低下既問題...