hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東隧的中區全日線的港島行法
開啟左側

[問題] 東隧的中區全日線的港島行法

cong 發表於 2020-3-24 12:06 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-24 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2020-3-23 20:56
其實119都唔經北角
唔知點解619要經北角

因為以前驚唔夠客,而家夠客,所以朝早都有619X,619P分流
 樓主| Snowbb 發表於 2020-3-24 15:47 | 顯示全部樓層
話說今日睇左下各東隧線既回程行法
絕大部份路線的九龍/新界方向基本上都係分為兩類行法

1. 灣仔/金鐘沿電車路一路行到北角入東隧
基本上去程北角落橋既路線都係呢個回程行法

2. 灣仔/金鐘沿電車路一路行到天后入東隧
基本上去程直達天后/灣仔既路線都係呢個回程行法

反而 307 同 641 兩條線係與眾不同

307 係金鐘轉番出告士打道停入境事務大樓
然後再係維園轉番入電車路 , 最後天后入東隧

641 則係灣仔既電車路轉番出灣仔北 , 然後已經直入東隧

就咁睇灣仔/銅鑼灣有D位離呢兩條線既站位都幾遠下
( 641 直頭唔停銅鑼灣 )

唔知係咪都同行車時間有關 ?
 樓主| Snowbb 發表於 2020-3-24 15:57 | 顯示全部樓層

YoungMan 發表於 2020-3-23 20:56
其實119都唔經北角
唔知點解619要經北角

會唔會係因為觀塘市中心去北角至天后 ?
呢段路除 619 外得 601 671

但係 601 停唔正觀市又太多客
671 就太疏同太早尾班
JX9097 發表於 2020-3-24 16:29 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-3-24 15:47
話說今日睇左下各東隧線既回程行法
絕大部份路線的九龍/新界方向基本上都係分為兩類行法

307應該係跟住當年回程仲行緊紅隧嘅行法

咁過灣仔北後都係得兩種行法
(1) 直上東廊(類似641)
(2) 屈番入銅鑼灣(現時307走法)
可能當年巴士公司覺得單靠中環+灣仔北客未必support到非繁
所以就屈番入去告士打道停一停維園, 食埋銅鑼灣客先上高速

641就定位做繁時通勤
所以單靠中環同灣仔北已經可以"特快"入東隧

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Snowbb + 1 精闢見解

查看全部評分

106116_1023 發表於 2020-3-24 16:42 | 顯示全部樓層
點解N691出中環果$14.3分段唔提早到寶達/藍田搞?
Chelsea FC
JX9097 發表於 2020-3-24 16:50 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2020-3-24 16:42
點解N691出中環果$14.3分段唔提早到寶達/藍田搞?

半夜收$22定$14你都焗坐啦

3ASV174 發表於 2020-3-24 17:07 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-3-24 15:57
會唔會係因為觀塘市中心去北角至天后 ?
呢段路除 619 外得 601 671

619 比 671 早開辦,
所以 619 有一段時間係獨市,我覺得 119 分拆唔係純粹因為改行東隧,而係真係有心想改善東區同東九龍聯繫,所以過海後唔係跟 119,
反而 115 就真係補位線。

至於回程行法,
有版友提左 307 本身回程係行紅隧,所以似 104 行法就好合理,307 改經東隧時都無即時加停銅鑼灣,係後來先加停,
至於 641 前身 141 都係灣仔止步,不過點解變左 641 會出左灣仔北就真係謎。

不過單向停銅鑼灣呢點,
早年除左本身北角落橋既東隧線外,其他東廊東隧線都係灣仔上橋唔停銅鑼灣,603 641 都係咁,
603 回程係後來先改經銅鑼灣,又係到 681 開之後玩法先改變。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Snowbb + 1 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
limited 發表於 2020-3-24 18:01 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-24 17:07
619 比 671 早開辦,
所以 619 有一段時間係獨市,我覺得 119 分拆唔係純粹因為改行東隧,而係真係有心想 ...

141 港島路線跟 111
Choi 發表於 2020-3-24 18:59 | 顯示全部樓層

可否加多條走綫中繞直飛中環?
新造的人、如鷹展翅上騰。