hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290 290A五週年
開啟左側

290 290A五週年

RH7685 發表於 2020-3-31 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-31 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-31 14:30
唔係我想唔想要問題係根本唔值

要取消 692 已經好有意見,不過都算

取消692好有意見嗰個都係㗎啦,咁佢真係冇人坐吖嘛, 班班開嚟蝕嘅, 咁點解唔攞啲資源係啲賺錢嘅路線?

你講98a 296a收車我都已經唔講究竟係咪真係收曬畀290,又或者你口中所講嘅因為290開辦搞到98a脫班嘅情況嚴重咗

93K/A 客量有幾多呀?297客量係唔係又好好呀, 既然畀咁多架車都係運吉嘅,點解唔抽返一兩架車去畀啲有發展嘅路線呀? 而家將軍澳人有冇恕開290? 將軍澳係咪冇人坐290? 既然係有客量流失咗佢290嗰度嘅,抽返一兩架車畀佢都啱呀, 你睇93k 93a嗰啲客量,我都已經唔講95m客量有幾低,繁忙時間執下雞咁樣嘅客量點維持呀

仲有投訴98a脫班係290開辦之前已經有㗎啦, 架車脫班同架車密唔密係兩回事嚟, 再密嘅車都會因為脫班變得好疏,咁樣唔代表佢唔密呀, 只係因為道路因素,又或者你所講嘅收車因素, 98a佢嘅班次係密架, 只係因為佢脫班,畀人哋嘅感覺就好似好疏。
GW5878 發表於 2020-3-31 17:18 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-31 16:53
98a係循環線佢易脫班好正常啫,再加上佢又經觀塘道,佢脫班呢唔一定關收車事, 你唔好將98A脫班嘅責任每 ...

脫班就賴落觀塘道同循環線,你都好野啦,條觀塘道唔係晚晚都會塞車,但 98A 脫班與否就同觀塘道塞車無關,因為就算觀塘道唔塞佢都會脫
仲有經觀塘道既循環線有幾條,又唔見其他會成日出事?
甚至經旺角既循環線 287X 脫班都無 98A 誇張到周不時有人講。

仲有我想講既係 98A 下繁係坑口開出已經係少左班車,明明 10 分鐘一班車可以隔成 20 甚至 25 分鐘先開下一班,咁一定關循環線無總站調節事啦,認真無賴。
GW5878 發表於 2020-3-31 17:24 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-31 17:03
呀 我知我講錯咗
應該係位位收幾毫子
哎 真係賺得好多喎

人地九巴唔係單睇 98A 296A 要蝕幾多錢,而係成段 BBI 睇
無左呢個 $4.2 優惠,一定會少左人搭觀塘道既車轉將軍澳車而選擇其他路線,呢條數又真係唔知賺少幾多

所以單以幾毫子搭 98A 296A從而評論兩條線唔值得做根本就以偏蓋全
GW5878 發表於 2020-3-31 17:26 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-31 17:04
取消692好有意見嗰個都係㗎啦,咁佢真係冇人坐吖嘛, 班班開嚟蝕嘅, 咁點解唔攞啲資源係啲賺錢嘅路線?
...

咁 290 系山下下下運櫈,繁忙時間幾架車客量總和用一架車載哂都有剩,唔通又叫善用資源?
GW5878 發表於 2020-3-31 17:28 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-3-31 16:59
好合理
$10.7 的總車程又唔太耐之餘, 仲可舔埋貴價$8.8流水

咁樣原有 40 乘客又無受影響對嗎?

如非, 290 便是原罪。
ATSE40 發表於 2020-3-31 17:36 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-3-30 15:26
其實真係搵一條行隧道滿足一下隧道派人士嘅訴求+唔好俾柴小A線永遠得單向入隧道
...

290 其中一條行隧道佢咪可以由興田行去轉車站搭囉你估真係為將軍澳咩

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
poondriver 發表於 2020-3-31 17:39 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-31 17:28
咁樣原有 40 乘客又無受影響對嗎?

如非, 290 便是原罪。

唔知點先叫原罪

當年40改路之後九廠出緊4架定2架車 全線用緊十二定十三架
到而家拉長改路之後全線行緊17架車全荔廠派
290堆加班全部都係九廠出 即係對40 零影響喎大哥?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-31 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-31 17:18
脫班就賴落觀塘道同循環線,你都好野啦,條觀塘道唔係晚晚都會塞車,但 98A 脫班與否就同觀塘道塞車無關 ...

你講笑? 觀塘道除咗呢幾排肺炎九巴狂喺度收車, 每日都塞到爆, 你同我講觀塘道唔係晚晚塞車你搞笑? 98A下繁有時候坑口開二十五分鐘,係因為98a塞車回唔切車, 所以坑口總站咪冇車開囉, 98a觀塘道塞車啦仲有佢係循環線特性都係導致到佢脫班嘅原兇呀, 唔係每架車脫班都關收車事
poondriver 發表於 2020-3-31 17:44 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-31 17:26
咁 290 系山下下下運櫈,繁忙時間幾架車客量總和用一架車載哂都有剩,唔通又叫善用資源?
...

唔知點先叫運櫈 290朝早載緊至少60個上山 290A將軍澳段上山前載得最多就係學生客
更加唔好講290三線早繁回程係頂閘落山 290B下繁係企人離開尚德
不如你解釋下點先叫運櫈? 頂閘落山 坐夠60個係咪運櫈?