hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔青沙線討論
開啟左側

[問題] 大埔青沙線討論

樓主| chanvito 發表於 2020-4-2 00:19 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-4-2 00:10
72經兩個山頭已經大打折扣
大埔人唔係咁鐘意上山出九龍

但72而家得11部車,用86C/286C個模式重組,72/272E咪只能各開30分鐘一班?
72:90分鐘一單,用6架車
272E:75分鐘一單,用5架車(朝早北行可以唔開,出九龍可以開番密啲)
 樓主| chanvito 發表於 2020-4-2 00:21 | 顯示全部樓層
我建議272E按之前RPP咁拉去柏景灣並改做全日,咁就可以唔駛淨係抽72啲車,可以抽埋72X啲車
S3bl430 發表於 2020-4-2 00:22 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-4-2 00:15
但係272X係三線(271X/272E/272X)之中最頹果條

咁3條線當中,271X靠食271客都足夠多客,272E可以輕勝72,
272X要和大佬(72X)對打, 上繁向來不是旺角線需求尖峰時段, 下繁上車位置完全和72X不同, 272X頹係好正常囉,

但272X亦是3條線當中最有可能完全取代原本路線(72X)的路線
72有大埔公路和沙田的包袱,
而271定線其實没有太大問題, 而且青沙線好難同時做佐敦和尖沙咀

錯字連篇
bennyho1004 發表於 2020-4-2 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-4-2 00:22
咁3條線當中,271X靠食271客都足夠多客,272E可以輕勝72,
272X要和大佬(72X)對打, 上繁向來不是旺角線需求 ...

本身72其實唔太慢,當然如果補到沙田特快個位72係可以撒出沙田但大埔公路一定要照行,行唔行青沙無所謂,大埔道有81就可以。272e其實太貴,兩繁呢個價錢當村巴線都可以,但全日真係唔得。大埔想特快去荔枝角應該用w3轉286c
10598C 發表於 2020-4-2 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-4-2 00:10
72經兩個山頭已經大打折扣
大埔人唔係咁鐘意上山出九龍

的確,72同272E恰巧適合而家86C同286C咁行
相反,86C同286C兩條唔密仲累鬥累,班次都夾唔到,不過不在此論免離題

72同272E各自20-30分鐘一班,深水埗方向可以做到聯合10-15分鐘一班
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-2 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-4-1 23:56
但72 早繁出荔枝角好耐

其實我覺得差唔多,因為其實朝早大埔公路沙田段都有塞車,出九龍嘅話其實速度差唔多, 當年72要兜沙田嘅觀感係差D
HG6729 發表於 2020-4-2 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

72 唔上山行獅隧總站放海盈邨 興華街西甚至昂運路 回程用長沙灣站上青山道收11.1 272P 全日 咁樣就將深水埗 長沙灣72 荔枝角 美孚 葵芳 葵興272P

bennyho1004 發表於 2020-4-2 11:29 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2020-4-2 09:45
72 唔上山行獅隧總站放海盈邨 興華街西甚至昂運路 回程用長沙灣站上青山道收11.1 272P 全日 咁樣就將深水埗 ...

行獅隧就唔係特快
72本身快再行大埔道
反而行青沙無問題
hihiman 發表於 2020-4-2 11:30 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-4-2 00:22
272X要和大佬(72X)對打, 上繁向來不是旺角線需求 ...

咪入旺角道站攬炒, 停完新填地街, 再經上海街走, 其實已經幫到大忙
在以前正常情況下, 272X 係甚至慢過72X
淨係洗衣街轉亞皆老街支燈都可以玩你5-10 分鐘,

miklcct 發表於 2020-4-2 12:04 | 顯示全部樓層

我舊年提出過嘅72改272E方案係連86系列一齊重組,靠火炭天降資源瓦解72。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 142545&highlight=72

72本身路線已經相當過時,同以往嘅59A、60、66、68、70等性質一樣。

不過而家286C全日咗,呢份方案要再重寫過啦,睇下有無辦法可以再加密272E,或者改做青沙直出大角咀再去深水埗。
我嘅大原則會係72A繼續開30分鐘一班,同73A做聯合15分鐘埔公接駁,復辦86B由火炭開往美孚,之後再加一條大埔青沙線去深水埗,然後再執86同86C

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
西九小確幸 + 4 多謝分享

查看全部評分

進智公交