hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

ATENU364TC196 發表於 2020-4-5 15:07 | 顯示全部樓層

43C 個定位依然有少少模糊

個人有以下意見

43C 來回延長至長亨,還原跟返以前經深水埗,跟住縮短去奧運站,順便加密班次,繁忙時間6-8分鐘一班,非繁12/15分鐘一班

42A 來回改為跟268X咁行,全日唔經美孚,長沙灣,深水埗,青衣南特快來回旺角,繁忙時間10/12分鐘一班,非繁15分一班

242X 來回跟280X咁行,再拉落去紅磡站,繁忙時間及晚間15分鐘一班,非繁20分一班
HG6729 發表於 2020-4-5 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
不如41A改尖沙咀紅磡特快放九碼
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-5 23:19 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-5 15:07
43C 個定位依然有少少模糊

個人有以下意見

我諗我唔會考慮 43C 回復全日、42A 改快,因為 42A 而家係北行唯一佐敦同西九龍站往來彌敦道、長沙灣道同美孚沿途流水

其他大部分新西線都無太大理由美孚碌到佐敦,但 42A 反過來係無太大理由因為要拆快線而斬走呢段流水

尤其是拆完之後班次會疏左好多

fb.com/scientisthk2usa/
ATENU364TC196 發表於 2020-4-6 09:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-5 23:19
我諗我唔會考慮 43C 回復全日、42A 改快,因為 42A 而家係北行唯一佐敦同西九龍站往來彌敦道、長沙灣道同 ...

基本上35A,60X一樣可以代替42A嘅流水功能,何況遲啲都有拍卡機,我諗價錢應該可以做返42A水平
似乎42A 佐敦去到美孚先上公路效率太低,又成日拖卡

依家青南成日嘈冇快車去旺角,參考41A/44個基本盤,其實客量唔錯,同埋青衣南遠離地鐵站,所以客量應該更加好

由佢哋嘅尾站計算,44出旺角要大約30分鐘,但41A只需12分鐘,如果42A跟268X 行返葵涌道所需要嘅時間嘅應該更少,而改快之後預期42A 會多咗人坐,加上青富苑,明翹滙,長青邨重建項目等新居入伙,預期前往九龍西嘅需求更加大

本身42A做緊非繁7-13分鐘一班,用緊16部車,加上將43C 6部車蛇轉正(計算為新增人口嘅車源),42A/43C/242X 非繁一共有19部車,43C 做12/15分鐘一班,用9部車,42A 做15/20分鐘一班,用5部車,242X做20/30分鐘一班,4部車都夠

咁睇,42A候車時間只係多咗平均5-6分鐘,但車程快咗至少18分鐘

LAK2 發表於 2020-4-6 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
簡單講
要41全日轉241X
45/46兩條就只能活一條
開15/20分一班

方案一(簡單方案):
45縮至愛民循環減至$6.1 (深水埗段改路)
46取消

方案二(全面方案)
45取消
46改經加士居道去黃埔, $6.4
30X分拆
39荃威<>青山公路<>葵涌道<>現41走法到愛民, $7.7
230X執靚荃灣走線全日
咁樣荃灣有返條正經長深荔線
何文田放棄廢線45換條荃葵線
41改完241X有車淨就還比青衣費事煩
天空之神 發表於 2020-4-6 12:22 | 顯示全部樓層
最簡單既方法係將43C 242X 合併
來回改行青葵公路(類似41A)
相信老九都係諗呢步棋

將 43C 本身既用車跑返足全日
改去尖麼總站
收 $8.9

然後 42A 加返去程長沙灣 / 回程深水埗特
然後減少行足全程既車

.
0q9w8e 發表於 2020-4-6 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-6 12:22
最簡單既方法係將43C 242X 合併
來回改行青葵公路(類似41A)
相信老九都係諗呢步棋

可以照擺西九龍站
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-6 23:38 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-6 09:42
基本上35A,60X一樣可以代替42A嘅流水功能,何況遲啲都有拍卡機,我諗價錢應該可以做返42A水平
似乎42A  ...

我諗之後又會有人問,點解 35A 60X 要做流水而唔改得快;更何況而家無講過巿區落客站都會裝拍卡機

44 明顯慢過 41A 既其中一個原因係要入荔枝角道/汝州街。但 42A 來回都係長沙灣道彌敦道,正常情況係最快行法。唔係話快,事實都會比西廊或者連翔道慢 10-15 分,但唔會係去到 36B 44 果個水平

而 42A 改快既另一阻力,除左巿區段流水外,亦係本身收費問題,平絕其他新界線(唔計 46),如果改快兼拉落尖沙咀,即 242X 直接全日然後 42A 縮短,就要加兩蚊,應該會有唔少反對聲音

如果係好似你咁拆,又拆得太散。41A 去尖咀非繁都要七部車行,42A 改快後落佐敦時間唔會慳到好多,43C (講緊九龍方向未改快前)行車時間亦唔係同 42A 差好遠,我睇唔到點樣可以做到非繁 5 部車跑 42A、9 部車跑 43C

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-6 23:44 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-4-6 10:49
簡單講
要41全日轉241X
45/46兩條就只能活一條

荔景區有表達過想留 45 去何文田方便返學,但我亦唔相信佢地會咁易放走條可以落到佐敦既 46。如果兩條只能活一條,46 經油麻地去黃埔可能係比較容易接受既方案

我諗你個方案二大方向係可取,問題係點樣完成,點樣唔一次過拉埋太多線一齊重組,睇怕要斬件做,但係點斬呢?

至於 41,其實殺線後點都要畀返一半車畀青衣,四部車開條簡化版帝線 241X 咪岩岩好,擺落青北其他線都唔見得會有明顯更理想效果,我覺得呢樣就未必同 45 46 二選一有關係既

AD118 發表於 2020-4-7 04:00 來自手機 | 顯示全部樓層

條43C同242X合拼後,出尖沙咀應按樓主行車路線後係櫻桃街改行海弘道,D1A(S)路,廣東道,柯士甸道去麽地道。回程就跟樓主行法,出市區就唔會同42A重復

再快啲就:
goo.gl/maps/kJnnJKLpNyLZ5VGr7
長亨開,九龍跟43C南行行法,但全段美孚至太子段改行西九龍走廊,去到櫻桃街改落連翔道,柯士甸道西,柯士甸道,彌敦道及梳士巴利道