hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 09:24 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-6 23:38
我諗之後又會有人問,點解 35A 60X 要做流水而唔改得快;更何況而家無講過巿區落客站都會裝拍卡機

44 明 ...

60X 起碼有個轉車站,63X 可以做到特快功能,所以60X 繼續做流水亦不無理由,仲有2、6嗰啲都可以做㗎
何況42A 90%嘅乘客都係來往青衣,冇理由特登去遷就10%嘅乘客

如果擔心拆得太散,咁咪非繁淨係做快版42A+43C,242X 只於繁忙時間及晚間,星期六日全日服務,繁忙時間青南絕對食得到三條九西線

同埋其實長沙灣道同荔枝角道嘅交通情況差唔多,通常塞車嘅話兩邊都會一齊塞,唔塞車嘅時候兩邊行車時間亦都係差唔多,坐過咁多次舊版41A同44/44P,唔差得遠

41A 就出名休息時間多,結果咪成班司機係咁碌...

43C 非繁行車時間大約45分鐘,假設出九龍上午12分部,下午15分部,返青衣上午15分部,下午12分部,咪啱啱好9部車囉

42A 青衣段行車時間大約10分鐘,青桃樓至旺角大約10-13分鐘,旺角至西九參考268X大約15-17分鐘,非繁最多40分鐘其實一定行完,5部車問題其實不大

最多242X 非繁唔好開,咪可以俾43C/42A非繁各加一部車
你個建議入面始終冇解決到42A+43C 拖卡喺長荔/青南出現,同埋242X去程根本冇需要落大角咀

LAK2 發表於 2020-4-7 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-6 23:44
荔景區有表達過想留 45 去何文田方便返學,但我亦唔相信佢地會咁易放走條可以落到佐敦既 46。如果兩條只 ...

要分段做可以咁:
先將30X改成同黨鐵99%重疊既39
(荃威<>黃埔, 經葵涌道)
230X做半日 (30/32H重組取得)

第二階段39上愛民、46入黃埔、45取消、230X全日

41/241X就之後獨立做

荔景至何文田呢d基本上可以無視
比盡開一班45P都夠有突
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 09:27 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-6 12:22
最簡單既方法係將43C 242X 合併
來回改行青葵公路(類似41A)
相信老九都係諗呢步棋

43C/242X  合併成242X特快去旺角,放尖麼嘅,42A 直接縮落去奧運站或者維港灣唔係最直接咩?

41A/44 成功嘅地方就係大家無縫交接,完全冇重疊嘅範圍

35A喺35X 服務時段唔改去奧運站/旺角起載,結果咪尖沙咀至旺角段嘅乘客一半上35A,一半上35X,然後35X 離開旺角嗰陣又未企人,35A 去到深水埗又頂閘,但其實35A一半路段都白行,又浪費時間
10598C 發表於 2020-4-7 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 09:27
43C/242X  合併成242X特快去旺角,放尖麼嘅,42A 直接縮落去奧運站或者維港灣唔係最直接咩?

41A/44 成功 ...

唔係
最直接係42A酌量減班,242X去程做尖沙咀特快,回程掃旺角走
呢個係對沿線持分者影響最細

41A/44成功唔等於可以照辦煮碗擺落42A到
42A本身有九龍流水,加上青衣南想有密車平車去佐敦,本身42A落旺角又唔係太慢,縮短42A弊大於利

同35A呢組唔同嘅係,42A同掃旺角嘅242X只有油麻地旺角,本身42A唔入尖沙咀
而本身35A上葵自己有數條西九線,有足夠資源重組,唔同青衣南本身得全日42A/繁時限定43C
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-7 10:37
唔係
最直接係42A酌量減班,242X去程做尖沙咀特快,回程掃旺角走

「沿線持份者」佔成組線嘅客量有幾多?

唔通條條線都要好似89D 咁,為咗黃泥頭-馬鞍山一段嘅乘客,拖慢晒馬鞍山去九龍東嘅乘客?

42A 係4字頭,唔係2G/6G 喎......42A 落旺角依家要成半個鐘喎,改特快只需要12分鐘

42A 減咗車,跟住美孚同埋荔枝角咪又嘈上唔到車......

242X 如果單純尖沙咀特快客量其實不足,點都要跟280X咁行掃佐敦邊皮,回程去到旺角先走嘅,咁42A 佐敦至旺角段有咩用?

成件事只係步緊35A/35X後塵,效率亦欠佳

用41A/44 照板煮碗有咩問題?41A 改快都係影響緊流水客㗎......43C 去程客量欠佳係因為唔落佐敦咋嘛

42A 改快名正言順可以加價,參考返41A/44+68X/268X,當初改快啲人都唔睇好,但最後好明顯成組線嘅客量升左一大截,到時仲要稀罕啲流水客做乜?

青南重組我自己覺得有兩個方案

A.

43C 跟44一樣全日來往長荔深,繁忙時間7-10分鐘一班,非繁忙時間12/15分鐘一班

42A 跟268X全日特快來往旺角(行葵涌道),繁忙時間10-12分鐘一班,非繁忙時間15分鐘

242X 繁忙時間,晚間,星期六日提供服務,來回跟280X,放去麼地道,又或者做尖沙咀循環,260X咁落尖沙咀,之後行廣東道,彌敦道,中郵上跑道,繁忙時間15/20分鐘一班,非繁忙時間20/30分鐘

咁樣三條線分工好清楚

B.

43C 跟44一樣全日來往長荔深,繁忙時間8-10分鐘一班,非繁忙時間12/15分鐘

42A 跟41A 特快來往旺角(行葵涌道),延長至麼地道,繁忙時間12分鐘一班,非繁忙時間15/20分鐘

初期可以行Plan B,之後其實可以再行Plan A

ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 12:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-7 10:37
唔係

42A/43C 係咪冇資源重組又唔係

基本上上面計過晒條數啦,如果初頭行Plan B,假設43C 現時嘅六部車會轉為全日(因應青富苑,明翹滙入伙),42A+43C 到時非繁忙時間一共會有19部車,43C 非繁忙時間只需要9-10部,42A 5-6部,根本資源綽綽有餘

參考返68X/268X重組初期都係得29部車,但之後因為兩條線嘅客量上升,加到去~35部(RPP建議數目),所以其實遲啲都會應該有更加多車,再加埋長青邨擴建項目入伙,根本可以行Plan A
10598C 發表於 2020-4-7 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 12:30
「沿線持份者」佔成組線嘅客量有幾多?

唔通條條線都要好似89D 咁,為咗黃泥頭-馬鞍山一段嘅乘客,拖慢晒 ...

你嘅類比係不倫不類
42A不應與35A/35X、41A/44、68X/268X以及89D類比
亦都唔明白有乜需要不停做類比

首先,沿線持分者係唔單止係包括九龍流水,係包括埋青衣南乘客,要求平價密車出油麻地佐敦,呢個係議員表達嘅訴求
所以同89D類比係不倫不類,89D兜廣黃影響所有馬鞍山客,但42A行長沙灣道無拖慢青衣南出城時間,只係部分青衣南嘅客唔係行特快出旺角
可以類比89D兜廣黃嘅係青衣南上42嘅乘客,當然42客量分佈唔輪到佢拆線

42A減車會令到長沙灣美孚客上唔到車嘅講法亦都係不倫不類,唔好忘記本身有條載客率唔高嘅43C,又或者242X全日後新增42A旺角起載短棍
而旺角油麻地有242X做咗,變相騰空返42A部分空間接載深水埗區乘客
而點解去程242X直落尖沙咀,回程兜旺角係因為回程比去程更易吸引班客upgrade去8.9,加上回程跟260X/280X行法唔快得去邊,順理成章回程經旺角
去程242X直去尖沙咀應該停埋雅翔道,比青衣西南去隧道口轉巴士過海

至於同35A/35X類比,亦都係不倫不類
首先35A/35X齊齊入尖沙咀,但42A/242X唔同,42A只到佐敦,尖沙咀只可以搭242X
42A同242X重疊路段只有油麻地至旺角一段,去程242X直落尖沙咀更加係冇重疊

至於同68X/268X比較,一樣係不倫不類
68X/268X先天好處係元朗唔使理尖沙咀,只係需要拆美孚至佐敦段,但青衣南要處理埋尖沙咀
而且元朗出嚟本身路途長,68X碌曬長沙灣道先出到旺角變相超越合理車程時間,青衣南路途不長,42A行長沙灣道出旺角仍屬合理車程,而且無競爭底下九巴無謂得失市區流水客,講緊係6.8×2變做8.9×1
加上68X/268X本身收得貴,唔會有市區流水客,變相深水埗區對於68X/268X唔會有大反響
68X拆268X亦無加價
再者,元朗基本客源大,甚至假日有雙向客源,青衣南係無法相比,唔係話青衣南冇客源拆,但唔會預料42A拆線後整體客量大幅提升好似68X/268X咁
順帶一提當日68X縮短去栢景灣係冇減到車

而與41A同44更加係不倫不類
41A本身同44大幅重疊,而青衣北往亞皆老街以南本身只有41A選擇,相比44底下41A係長沙灣道無存在意義
但青衣南往美孚至佐敦只有42A一部車選擇,強行縮短會令青衣南往佐敦乘客由6.8連跳兩級至8.9,居民不易受落

今次41/241X重組九龍區反響甚大,反映九龍持分者不可忽視
何況當日青衣南表示要平車出油麻地佐敦,而收費兩級跳,反對亦都可以理解

最簡單,最易實行嘅方案,就係42A稍微減少佐敦開出班次,增加旺角短棍
然後將43C嘅車隊比242X全日,去程直去雅翔道/尖沙咀,回程跟41A掃到大角咀後返青衣南,班次15-20分鐘一班
牽涉嘅持分者最少,亦都係最易過嘅方案
巴士路線重組唔係你覺得係就係,都要考慮區議會意見、區議會通過嘅機率,否則不如唔好要民主諮詢框架制度

至於你話細山路等屋苑入伙
我想講呢到冇人反對42A/242X重整/提升服務
根本唔使等呢啲屋苑都應該執過
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 15:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-7 14:21
你嘅類比係不倫不類
42A不應與35A/35X、41A/44、68X/268X以及89D類比
亦都唔明白有乜需要不停做類比

我幾想知道邊個青衣區議員要平價九龍西車,都唔要快車,有關時間嘅問題,上面已經補充左,新42A油麻地往來青衣可節省18分鐘,但係根本只係比而家嘅候車時間長最多5-8分鐘,係呢個時候密車仲有咩用?

//但42A行長沙灣道無拖慢青衣南出城時間,只係部分青衣南嘅客唔係行特快出旺角//

依家係全部嘅乘客(上繁以外)都唔係特快出旺角喎,42A 行長沙灣道冇增加到青衣去旺角,油麻地同埋佐敦嘅乘客所需時間咩?

//42A減車會令到長沙灣美孚客上唔到車嘅講法亦都係不倫不類,唔好忘記本身有條載客率唔高嘅43C//

43C 由頭到尾只係執雞,你平時落去美孚睇吓,基本上42A 成日都上唔晒,靠43C 執雞效率欠佳喎,既然你都話要油尖旺可以上242X嘅時候,咁係咪應該將42A縮短去旺角?42A對於油尖旺返青衣南嘅乘客冇任何意義㗎喎,點解九巴仲要浪費呢十幾分鐘嘅行車時間?

//42A同242X重疊路段只有油麻地至旺角一段,去程242X直落尖沙咀更加係冇重疊//

既然有咁大段都係重疊,點解要俾呢樣嘢發生?242X落尖沙咀起碼都要跟280X食一食佐敦邊皮,唔係嘅話客量唔係咁理想

另外青衣南點解要理埋尖沙咀?242X 都係得兩班車咋嘛......

//青衣南路途不長,42A行長沙灣道出旺角仍屬合理車程,而且無競爭底下九巴無謂得失市區流水客,講緊係6.8×2變做8.9×1
加上68X/268X本身收得貴,唔會有市區流水客,變相深水埗區對於68X/268X唔會有大反響//

青衣北路途一樣唔長㗎喎,點解都係可以拆41A?另外個問題係流水客係咪真係=青衣南客?一班車最多咪得10個,但係另外果90個都係去緊青衣南喎,點解唔可以得失?何況推流水客上60X,九巴仲開心啦......

//41A本身同44大幅重疊,而青衣北往亞皆老街以南本身只有41A選擇,相比44底下41A係長沙灣道無存在意義
但青衣南往美孚至佐敦只有42A一部車選擇,強行縮短會令青衣南往佐敦乘客由6.8連跳兩級至8.9,居民不易受落//

242X同42A 一齊喺同一路段都係冇存在意義㗎,41A 嗰陣咪一樣加到去$8.9,個收費合情合理,有乜問題?

而家你個方案嘅最大問題係兩條路線重疊,呢個係最大問題

//牽涉嘅持分者最少,亦都係最易過嘅方案
巴士路線重組唔係你覺得係就係,都要考慮區議會意見、區議會通過嘅機率,否則不如唔好要民主諮詢框架制度//

區議會夠話要求保留W1啦,「支持度」同埋「真理」係冇必然關係㗎喎,據我所知葵青區議會全盤係支持42A同43C用Plan B分拆,42A 加至$8.9都冇所謂,有機會反對嘅只係九龍嘅區議會,但係流水客只係佔成條線10%,少數係咪應該服從多數?

------------------

你個方案個問題有以下呢幾點
1)新42A,242X 油尖旺段完全重疊
2)42A,242X 客量分佈唔平均,你諗吓九龍西嘅客源一半係旺角以南,一半係旺角以北,用旺角界開兩邊合情合理,所以最理想應該係一條旺角以北,一條旺角以南
3)42A 短棍只會淪為43C,完全重蹈覆轍,長荔深同時出現42A,43C,42A短棍,但係大家根本唔協調開出時間,根本解決唔到而家42A+43C一齊到站嘅問題
4)多個路段出現路線重疊,對營運效率造成衝擊

去返我個方案嘅Plan B,我只不過係建議42A/43C跟41A/44模式,242X暫時取消,詳細就唔再講啦,不過成個方案係有幾個考慮因素
1)43C做長荔深,42A做油尖旺,尖沙咀,咁樣兩條線就定位清晰,分工合理,完全冇重疊嘅部份,青衣南有特快去旺角,又有車出尖沙咀
2)旺角以北同埋旺角以南都係只有一條線,咁樣就會避免兩架車一齊黎嘅問題
3)42A 嘅收費會被上調至$8.4/8.9,但來往油尖旺節省嘅時間達到18分鐘
4)你同我講41要考慮九龍城我認同,因為有一半嘅乘客都係來自九龍城,但42A 有90%嘅乘客都係來自青衣,佢哋先係最大嘅持份者,所以成個重組根本由佢哋嘅角度出發係好合理,42A唔係6G,係4字頭,根本流水客有好多條替代路線,
美孚來往油尖旺至西九龍站可以坐63X,至於美孚至深水埗同埋長荔深至油尖旺大把嘢都可以坐,6,60X,970/X 幾乎已經100%覆蓋晒

10598C 發表於 2020-4-7 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 15:28
我幾想知道邊個青衣區議員要平價九龍西車,都唔要快車,有關時間嘅問題,上面已經補充左,新42A油麻地往 ...

快18分鐘唔知你點得嚟,但睇返九巴網頁242X只係快過42A七分鐘

第二,關於89D兜廣黃,影響緊嘅係所有馬鞍山客,而42A行長沙灣道,只係影響一部份青衣南乘客,與89D情況相近嘅只有42,但都唔完全一樣
咁難理解?

你話到42A繼續擺佐敦冇效率
我又想知縮短有咩效率?68X當日縮短係減唔到用車,換言之擺去大角咀同直去佐敦要用嘅車係一樣架
所謂縮短並無增加效率,反而得失所有流水客,以及平價青衣南出油麻地佐敦,得不償失
當每班42A幾廿個流水上上落落,每位$6.8
變成推流水客上60X?笑話嚟架?係咪要笑架

提埋你,41A當日係收7.8,青衣北去尖沙咀油麻地巴士只有$7.8嘅41A,青衣南係$6.8去油麻地佐敦

至於區議會,唔好淨係識二元對立啦

最後,原來青衣南重組你係唔諗住唔做尖沙咀
唔做尖沙咀不如唔好做
比著我住青衣南42A密密嚟仲好
唔講咁多
唔啱channel傾嚟都冇意思

自己參透多啲先

BTW我淨係知道而家出到5G
幾時九巴做6G咁犀利
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 17:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-7 15:52
快18分鐘唔知你點得嚟,但睇返九巴網頁242X只係快過42A七分鐘

第二,關於89D兜廣黃,影響緊嘅係所有馬鞍 ...

你睇九巴網頁嘅係全程行車時間喎,42A去西九龍站,242X 去中間道,大家路程唔同,點樣比較?
其實成個建議睇得出你好明顯唔係住青衣,41A工業中心去鴉蘭街大約12分鐘,九巴app入邊嘅「車程」顯示43C 青衣美站去旺角弼街要13分鐘,如果42A 直飛鴉蘭街,改行葵涌道嘅嘅,大約都係10-12分鐘,依家就需要30分鐘先可以由青衣尾站去旺角

唔好玩雙重標準啦大哥,你睇九巴網頁係睇緊42A 現時長亨去西九龍站,242X 長亨去中間道個時間,先會得出7分鐘呢個結論,但係中間道同西九龍站好明顯有一大段距離...

//第二,關於89D兜廣黃,影響緊嘅係所有馬鞍山客,而42A行長沙灣道,只係影響一部份青衣南乘客,與89D情況相近嘅只有42,但都唔完全一樣
咁難理解?//

42A 兜長荔深影響一部份嘅青衣南乘客?嗰啲唔係乘客?佢哋成條線嘅客量接近40%喎......你攞42同我講黎做乜嘢,你知唔知自己講緊乜?

//你話到42A繼續擺佐敦冇效率
我又想知縮短有咩效率?68X當日縮短係減唔到用車,換言之擺去大角咀同直去佐敦要用嘅車係一樣架
所謂縮短並無增加效率,反而得失所有流水客,以及平價青衣南出油麻地佐敦,得不償失
當每班42A幾廿個流水上上落落,每位$6.8
變成推流水客上60X?笑話嚟架?係咪要笑架//

縮短咗效率係乜嘢都唔知?假設本身啲車要私落去西九龍站做返去青衣,而家只需要私去奧運站,一轉車慳咗最少20分鐘,呢個唔係效率?68X 縮短梗係減唔到車,因為268X 同時轉做全日呀嘛,本來係29部車淨係做68X,後來變咗做29部車做晒68X+268X,即係68X 變相用少咗一半車喎......你啲數學係咪零分?旺角去大角咀嘅時間少定係旺角去佐敦嘅時間少啲?少啲嘅話係咪用少啲車?

流水客得10%,有咩用?青衣南唔坐改快後嘅42A 去油尖旺可以坐乜嘢?248M/249M<>地鐵?10幾蚊喎

去到呢度我就更加唔知你講乜嘢,如果全部流水客要上60X,位位$12.8喎,九巴唔係仲賺咗咩?

//提埋你,41A當日係收7.8,青衣北去尖沙咀油麻地巴士只有$7.8嘅41A,青衣南係$6.8去油麻地佐敦//

咁而家青衣北去尖沙咀唔係一樣只有$8.9嘅242X?油尖旺段upgrade 上$8.9有咩問題?係本身42A收得太平咋喎,坐地鐵青衣去油尖旺要$10.7添,仲未計$4駁腳

//至於區議會,唔好淨係識二元對立啦//

我上面邊隻字係二元對立?42A/43C根本係由青衣區主導,九龍區有咩話事權?

//最後,原來青衣南重組你係唔諗住唔做尖沙咀
唔做尖沙咀不如唔好做
比著我住青衣南42A密密嚟仲好
唔講咁多
唔啱channel傾嚟都冇意思//

我唔知你係咪眼殘,我上面兩個計劃都有覆蓋尖沙咀,42A 總站我係建議去麼地道

其實你都唔係住青衣,你點知依家個問題係乜嘢啫...

成日係咁流水客流水客,不如你搵日去坐吓,睇吓42A嘅流水客有幾多百分比先啦

//BTW我淨係知道而家出到5G
幾時九巴做6G咁犀利//

我意思係42A 唔係6號嘅分支,條線係用嚟服務青衣人,你要玩流水咪坐6...