hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

k58 發表於 2020-4-7 17:55 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 17:31
你睇九巴網頁嘅係全程行車時間喎,42A去西九龍站,242X 去中間道,大家路程唔同,點樣比較?
其實成個建議 ...

咪吹水
搭過咁多次西廊車都未試過快 18 分鐘
上 youtube 揾左兩段
用美孚橋口至旺角站比較

69X
https://www.youtube.com/watch?v=NUyQd_Vo3rs
39:40-01:01:18 約 22 分鐘

268X
https://www.youtube.com/watch?v=ZexexJh1Txw
45:25-01:00:45 約 15 分鐘

18 分鐘嘅一半都無
10598C 發表於 2020-4-7 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 17:31
你睇九巴網頁嘅係全程行車時間喎,42A去西九龍站,242X 去中間道,大家路程唔同,點樣比較?
其實成個建議 ...

我唔知你係咪眼殘,我上面兩個計劃都有覆蓋尖沙咀,42A 總站我係建議去麼地道

?????

唔好意思,我係點對點青桃樓去旺角站計

你覺得九巴會賺到呢$12.8?錯,係一蚊都冇賺多左,而係down grade落去$5.1甚至$0送比黨鐵

我問你知唔知自己講乜就真
89D兜廣黃影響嘅係整體馬鞍山嘅客,42A行長沙灣道唔係影響緊整個青衣南嘅乘客
我列42呢個相近啲嘅例子,比你參考點樣可以類比89D兜廣黃,反證42A類比89D係不倫不類,有冇咁難明?

68X班次差唔多少咗三分一至一半,少咗近一半班次、減逆向班次,先咇到條268X出嚟
我以為我上面講到好白
其實我話冇減車,係因為68X改落大角咀,同直去佐敦時間差唔多,你真係當我傻架咩._.
係估唔到你又真係唔Get啫

成日係咁流水客流水客,不如你搵日去坐吓,睇吓42A嘅流水客有幾多百分比先啦

先唔講你將成個問題傾側去流水客上

哦~
又係夏蟲不可語冰
你日日坐架?
你唔係住青衣南的話你都唔好對42A評頭品足啦

不知民間疾苦但多多聲氣嘅官大有人在,邊輪到小弟本人吖

不過閣下咁大官威~
我都係收收聲先
你繼續自說自話啦大人
小弟不敢干涉
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 19:35 | 顯示全部樓層
k58 發表於 2020-4-7 17:55
咪吹水
搭過咁多次西廊車都未試過快 18 分鐘
上 youtube 揾左兩段

我吹水?

其實你自己可以睇吓ETA 㗎喎,比較下現時41A同42A嘅時間分別,比較下大家喺青衣尾站去旺角站嘅時間差別,我今日分別喺唔同時段撳咗三次,時間差別都係大約16-18分鐘,仲未計朝早荔枝角成日塞車,同埋北河街嘅交通狀況

我唔知你自己有冇學過做experiment,兩條線拍攝嘅時段都唔同,點樣比較?
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 19:53 | 顯示全部樓層

//唔好意思,我係點對點青桃樓去旺角站計//

首先,242X 停美孚站㗎喎,我計完一次43C青桃樓去弼街要13分鐘,42A青桃樓去旺角要27分鐘,點差7分鐘?

//你覺得九巴會賺到呢$12.8?錯,係一蚊都冇賺多左,而係down grade落去$5.1甚至$0送比黨鐵//

坐得$6.8嗰啲都係兩蚊客嚟㗎啦,有乜所謂,何況42A 90%嘅乘客都係來自青衣,Who cares? 每位賺多$2.1 咪一樣填到條數

//我問你知唔知自己講乜就真
89D兜廣黃影響嘅係整體馬鞍山嘅客,42A行長沙灣道唔係影響緊整個青衣南嘅乘客//

你只不過係抽取緊一個錯誤概念咋嘛,89D兜廣黃點樣影響整體馬鞍山乘客?去廣黃有冇被影響到?

//其實我話冇減車,係因為68X改落大角咀,同直去佐敦時間差唔多//

去大角咀嘅時間點解會同去佐敦嘅時間差唔多?咁68X 縮短黎做乜?

//先唔講你將成個問題傾側去流水客上//

我再講多次,流水客只佔10%,點解成日都要就啲流水客?

//你日日坐架?
你唔係住青衣南的話你都唔好對42A評頭品足啦//

咦,你又知我日日坐嘅,我之前兩個月的確每日都要坐喎...

依家個問題係青衣南想要旺角特快,你改242X 有咩用?旺角快車都未有,走去做242X落尖沙咀,未學行,先學走

當初41A/44+68X/268X重組一樣不被睇好,最後咪又做出成績......

你個方案的確係比現時嘅好,但改完之後油尖旺段42A+242X完全重疊,跟住長荔深就42A+43C+42A短棍一齊重疊,根本可以再精簡

流水線有2、6、36B、81、102......講真多一條42A唔係多,少一條亦都唔少
SE7378 發表於 2020-4-7 20:07 | 顯示全部樓層
其實成個建議 ...

其實呢,重點唔只係高鐵站西九流水,
仲有 42A 班次密而衍生出嘅嗰堆超大量青衣南西九客,
你拆 42A/43C 去做旺角特快,概念上係無問題架,
但你保唔保證到做西九嗰條 43C 可以好似原本條 42A 咁密呢?
類似例子可参考 268X 全日後 68X 减左幾多次班,
而樓主亦曾講過 43C 轉兩味後 42A/43C 客量反而有增長,
就咁將 41A/268X 嗰套用落 42A/43C 度係唔會 work,
第日你條 42A 會越做越大,但 43C 只會同 68X 一樣下場,
到時老九就真係多謝你啦,又趕一班青衣南西九客落地底。

另外,當年 41A 收緊 $7.7,改快加到 $8.9 係可以接受,
你條新 42A 快得果兩個字,但由承惠 $6.8 加到 $8.9,區議員肯受先奇。

仲有,乜馬鞍山廣黄非繁用小巴都幾乎載空既客量,
原來係同青衣南西九,甚至高鐵站西九流水有得比架?

况且,你話人地雙重標準嗰陣又唔諗吓你自己?
要人地上葵條 35A 同屯門嘅 60X 永世碌長沙灣道做流水就得,
但用自己條車海班次嘅 42A 去做呢段流水就唔得呀?
35X 你都識講分流效用唔大,同埋其實條 63X 無 58X/60X 咁旺場囉。

最後,人地唔係住青衣就叫人收聲,
咁以後成個 F1 版甚至 B2 版係咪可以摺埋?
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
10598C 發表於 2020-4-7 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 19:53
//唔好意思,我係點對點青桃樓去旺角站計//

首先,242X 停美孚站㗎喎,我計完一次43C青桃樓去弼街要13分鐘,42A青桃樓去旺角要27分鐘,點差7分鐘?
26.1-19.7=6.4
頂盡比你飛走美孚快四五分鐘,咪最多快10分鐘
吹到18分鐘?過唔過份咗
坐得$6.8嗰啲都係兩蚊客嚟㗎啦,有乜所謂
我當堂嚇咗一跳,然後得啖笑~
睇嚟你真係唔認識班流水客
去大角咀嘅時間點解會同去佐敦嘅時間差唔多?咁68X 縮短黎做乜?
唔同268X重疊囉
好難明?
咦,你又知我日日坐嘅,我之前兩個月的確每日都要坐喎...
乜咁啱呀,我之前都成日坐喎

PS 真係拆242X全日,點都一定係43C上路,由43C抽調資源

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
SE7378 發表於 2020-4-7 20:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-7 20:12

其他野唔講咁多,凈係嗰句「坐得$6.8嗰啲都係兩蚊客嚟㗎啦」......
哈,乜原來 42A/43C 全車客都係兩蚊客黎?!
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 20:31 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-4-7 20:07
其實呢,重點唔只係高鐵站西九流水,
仲有 42A 班次密而衍生出嘅嗰堆超大量青衣南西九客,
你拆 42A/43C  ...

咁樓下堆車無端端俾人改到咁,有點兒情緒亦好難避免
//其實呢,重點唔只係高鐵站西九流水,
仲有 42A 班次密而衍生出嘅嗰堆超大量青衣南西九客//

與其話班次密,其實都可以話冇替代方法,堆客唔坐42A可以坐咩?呢個係一個好問題

//你拆 42A/43C 去做旺角特快,概念上係無問題架,
但你保唔保證到做西九嗰條 43C 可以好似原本條 42A 咁密呢?//

依家42A非繁忙時間最多咪做到8-12分一部,43C非繁一樣谷到12-15㗎

//類似例子可参考 268X 全日後 68X 减左幾多次班,
而樓主亦曾講過 43C 轉兩味後 42A/43C 客量反而有增長,
就咁將 41A/268X 嗰套用落 42A/43C 度係唔會 work,
第日你條 42A 會越做越大,但 43C 只會同 68X 一樣下場,
到時老九就真係多謝你啦,又趕一班青衣南西九客落地底。//

68X 減果次好似係第一日同268X拆,其餘68X 好似係加咗幾次班?43C轉兩味後有冇增長到其實有少少成疑,有冇數據支持先?68X 而家嘅下場係咪真係好差,我又願聞其詳啦,因為我自己見到44又唔太差

關於收費問題,青衣啲區議員其實又真係唔係咁反對42A改快加價,$8.9係咪真係好誇張?隔離41A 一樣收緊$8.9......

西九流水有幾多?一車最多咪8-10個人,同廣黃差唔多咋喎......

//要人地上葵條 35A 同屯門嘅 60X 永世碌長沙灣道做流水就得,
但用自己條車海班次嘅 42A 去做呢段流水就唔得呀?
35X 你都識講分流效用唔大,同埋其實條 63X 無 58X/60X 咁旺場囉。//

我自己絕對唔反對35A,60X拆線㗎,邊段路嘅乘客對呢條線嘅收入有最大嘅貢獻,咪擁有話事權囉,多數服從少數嘛

35X 效用唔大係因為同35A重疊,268X 初頭下午繁忙時間提供服務嗰陣,一樣唔旺場,依家建議242X全日,油尖旺段同42A重疊,一樣會變成35X+35A......

YY487 發表於 2020-4-7 20:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATENU364TC196 發表於 2020-4-7 20:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-7 20:12

點只10分鐘?你上繁荔枝角閑閑哋都唔見咗4-5分鐘啊
//唔同268X重疊囉
好難明?//

原來你知道嘅,咁點解你建議嘅方案,油尖旺有242X,但仲要有42A,42A同242X 都係重疊個喎......

//你自己根本有個前設係一定要照辦煮碗41A/44限死自己係個框框入面,根本冇人講過一定要有旺角特快//

你可以上去FB睇吓區議員下面嗰啲留言,睇吓居民想要乜嘢......旺角特快呢四隻字直情深入民心,都不知幾多人恨青北條41A

條242X 去程跟而家咁行有咩問題?淨係做尖沙咀嘅話客路好窄......快過頭嘅車最終只係同934命運相同