hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X
開啟左側

重組九巴 41/241X/46 及 43C/242X

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-7 23:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-4-7 22:17
搞清楚一樣嘢先
我講咗咁耐242X回程行旺角走,唔跟280X行出海皮,就係因為出海皮段路冇客得嚟唔快得過入旺 ...

呢個亦正正係我建議 242X 回程經旺角既原因

但去程我會建議經大角咀然後連翔道、柯士甸道西直出尖沙咀,始終有 948,西隧轉乘既作用不大,亦唔見得好需要 242X 停九龍站;大角咀特快可能更值得做

fb.com/scientisthk2usa/
AD118 發表於 2020-4-7 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層

要用最少資源做43C同242X,但唔能夠影響42A資源同搭客下,將43C經西公直去佐敦跟287X循環模式,經維港灣返青衣收$7.1但剩係繼續做繁時用六部車,242X收費唔變跟280X模式直去尖沙咀但改做循環線,回程由油麻地返青衣,只做上下午繁時用42A柯打車

詳情:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ge%3D1&mobile=2

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-7 23:58 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-4-7 23:46
基本上你講既五條新界市區流水線……

32:就算同其他上葵西九線重組完,都只會行荔枝角道果邊,所以唔關 ...

其實見過本版大部分版友共識,果段荔枝角道係無必要擺 32 落去,相反西九龍中心後掟返出長沙灣道可以方便同其他上葵梨木樹線重組

但我心目中既方案(類似 GW4866 版友提出既做法,但佢個版本既 32 繼續去大角咀),呢條 32 都會係講緊非繁廿分班

至於 234X,我諗我會傾向做類似 Ricky403 版友之前提出既野,234X 自拆,佐敦為界;30X 自拆,旺角為界,但慢線短期內繼續做 QE 同黃埔。Ricky403 師兄之前亦提出過一個佐敦為界,拆一條新線荃威 - 麗城 - 直出尖咀,我亦覺得唔錯,不過就做唔到深井。點解佐敦為界,我諗可以睇返當日討論,我無其他補充。

238X 本身中港碼頭獨巿,當然要留低做流水;但只得 42A 做到西九龍站,而且真係得返佢收緊 $6.8。當然你可以話 238X 行去西九龍站都唔遠,but still

反而係條 46 要改快應該都易過 42A⋯

我自己會傾向認為,42A 唔改快,青衣南想又平又密固然係主因,但九龍流水功能亦佔左至少原因既兩三成

10598C 發表於 2020-4-8 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-7 23:49
呢個亦正正係我建議 242X 回程經旺角既原因

但去程我會建議經大角咀然後連翔道、柯士甸道西直出尖沙咀, ...

直去尖沙咀就回車快啲,或者做大角咀客就多班客
原則上唔反對
10598C 發表於 2020-4-8 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-7 23:58
其實見過本版大部分版友共識,果段荔枝角道係無必要擺 32 落去,相反西九龍中心後掟返出長沙灣道可以方便 ...

雖則話68X/268X個Case縮去大角咀同去佐敦時間相差唔多

但其實32本身行荔枝角道入上海街,再入大角咀,時間上比起68X入菜街都會快咗,而且如果32係沿上海街入佐敦,行內街可能會慢過彌敦道入佐敦?

不過如果32同36B合併之後,32又拉出佐敦,石圍角象山梨木樹會冇咗車入大角咀,而32又係咪真係有需要去埋佐敦?
ATENU364TC196 發表於 2020-4-8 09:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-7 23:20
一次過回晒,反正咁多篇回應都無太多新 points

63X 存在呢件事並無令到 60X 由美孚碌到佐敦變得更合理, ...

//呢個功能得 42A 做到。除非倒走晒班客,否則巿區流水線行既街道係重要既//

238X 好似同樣做到呢段流水?上面已經有人講咗,仲有其實你係咁講流水客,流水客佔成條線幾多個百分比?係咪要90%乘客被10%乘客拖住走?如果九汽俾60X/69X 落車拍卡,收$6.8,根本流水客只係偽命題

//你呢D簡直係亂來,原來你計一轉派幾多部車係唔使計休息時間

42A 一單連休息畀緊 70-80 分,就算你改快後,樂觀少少一單連休都要畀 60 分,5 部車只能做 24 分一班,除非你要司機同部車返到站頭都無得休息

43C 又係,對比返里程短少少既 37,一單連休都要畀成粒鐘,除非你 12 分時段只係做少於個半鐘,否則無乜可能 9 部車夠跑//

42A 5部同43C 9部只係當時預算九西拆3線嘅分佈,重新數過,42A依家有16條正字軌,43C 將3條蛇可以轉正(計算成為青衣南新增人口派車),19部車,43C 非繁俾盡你用11部,42A非繁用8部,點樣有問題?繁忙時間嘅派車就之前已經數過

//而青衣南本身無尖咀線,如果拆條快線都唔去尖咀既,不如唔好開//

我#25有個詳細嘅Plan B計劃,裏面寫得好清楚,42A改快之後係會落麼地道

//我相信青衣南都想要旺角特快線,但如果條件係往來深長荔減三分一到一半班次、去油麻地佐敦加兩蚊,我就唔信幾多人支持咁做;最後結果隨時係 42A 又留低,旺角又開多條特快,兩條線旺角到佐敦之間並存,想平想快都有得揀。你都識話咁做無效率,但呢個會係又想要旺角特快又想唔加價既唯一令居民接受方法。況且重疊得來,其實去佐敦同去大角咀時間唔差得幾多囉。淨係捉住好多人想要旺角特快,唔講下有幾多人同意你提出既代價去換,根本係以偏概全//

我#46已經數過,//42A+43C 繁時個盤有成31部車,42A 主方向12分鐘一班,逆向20分鐘一班,用10部車,其餘21架基本上可以推晒落去43C,暫定主方向7-8分鐘一班,逆向15分一班,其實都綽綽有餘,仲可以將主方向加上去6分一班//

去到呢個班次嘅時候,邊有減到一半?

想平想快都有得揀會出現好大問題,你睇吓35A/35X,出現乜嘢問題?根本成件事只係重蹈268X 初期下繁同68X個問題,268X 坐唔滿上公路,長荔深又上唔到車......

縮短起碼慳到車喎,唔係嘅話68X 點解要縮短?你不如上FB望下區議員個post下面啲留言先?你咪知道幾多人想換......

//仲有,好多版友都講左,唔知你點計到 42A 行西廊快 18 分。隨手 YouTube 搵 42A 41A 無剪接行車片比較,青衣上橋到彌敦道荔枝角道口根本都係快 10 分多少少,最盡唔超過 15 分//

#43回咗

//我提出呢個方法得一條半線重疊,已經有分別//

你個方法條43C繼續係唔知想點,43C同42A 拖卡問題繼續冇解決,長荔深段出現43C+42A重疊

242X 直去尖沙咀開20分一部?41A行哂油尖旺先20分一班,242X 20分一班直插尖沙咀只會變成934翻版
至於落大角咀嘅,完全唔明點解 242X 有旺角唔落,落大角咀
青衣特快去九龍站你知冇得做,咁奧運點有得做?43C依家直落旺角,大角咀結果係點?咪旺角街市落哂,載空入大角咀/奧運站咁款囉,有旺角特快唔做,走去做大角咀特快,但青衣去大角咀從41A/43C/241X都知冇得做,242X落大角咀真係人唔笑狗都吠

然後佐敦至旺角又重演35A+35X,42A俾你cut咗車之後深水埗又上唔到

還有,你#1同我講話242X+42A繁時共用26部車,非繁共用17部車,43C繼續用5部車,咁實際242X用幾多架?42A用幾多架?42A俾人減咗車之後,繁時同非繁可以維持咩嘢班次?冇嘅話你同我講埋全九巴共用4066架車都得㗎喎......

我有時語氣唔係咁好全因緊張青南啲車,依家長荔深客逼到成隻狗咁,你就攞啲車去堆條242X,42A繁時會跌到落幾多分一班?又唔講......
xdxd 發表於 2020-4-8 16:07 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-4-6 10:49
簡單講
要41全日轉241X
45/46兩條就只能活一條

就住師兄嘅意見
我覺得
39行荔枝角道會好少少 執一執嗰帶18去愛民啲客
而241X
如果咁堅持要返學嘅
不如擺盛德街
跟17走線 常盛街 愛民 再行亞皆老街
41 改為青衣-紅土特快
青衣碼頭-機利士北路(28個站)
行佐敦道+青葵+北橋+青敬路
可唔可行?

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-8 23:13 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-8 09:19
//呢個功能得 42A 做到。除非倒走晒班客,否則巿區流水線行既街道係重要既//
238X 好似同樣做到呢段流水?上面已經有人講咗,仲有其實你係咁講流水客,流水客佔成條線幾多個百分比?係咪要90%乘客被10%乘客拖住走?如果九汽俾60X/69X 落車拍卡,收$6.8,根本流水客只係偽命題

238X 收幾錢?又係西九龍站開?

仲有我都講左,原則性問題,42A 應該改快,但點解 60X 69X 又要留低做流水?效率好過條 42A?而且唔好拎根本無保證會實現既野做論據,九巴無提過九龍巿區都會裝拍卡機畀乘客落車拍卡,況且邊度仲有位裝?真係裝得既話,加分段都唔會係得 60X 69X 兩條,到時分分鐘唔會再有新西線可以改快掟上西廊,但成堆巿區線就會加速陰乾

42A 既流水功能畀 60X 69X 呢類線稀釋左,如果得返一條 42A 密車,其他都係疏既話,流水客仲會得 10% 咁少?仲有你邊度睇到得 10% 流水客?10% 係講緊每班車平均唔到十個

42A 5部同43C 9部只係當時預算九西拆3線嘅分佈,重新數過,42A依家有16條正字軌,43C 將3條蛇可以轉正(計算成為青衣南新增人口派車),19部車,43C 非繁俾盡你用11部,42A非繁用8部,點樣有問題?繁忙時間嘅派車就之前已經數過

你再之前個數法,42A 改快後用五部做 15-20 分一班,根本係唔可能

想平想快都有得揀會出現好大問題,你睇吓35A/35X,出現乜嘢問題?根本成件事只係重蹈268X 初期下繁同68X個問題,268X 坐唔滿上公路,長荔深又上唔到車......

縮短起碼慳到車喎,唔係嘅話68X 點解要縮短?你不如上FB望下區議員個post下面啲留言先?你咪知道幾多人想換......

35A/35X 既拆法係有問題架,但同時改快後只收多一蚊,阻力都少好多

但 42A $6.8 去油麻地佐敦變成 242X 價位既 $8.9,真係保證可以過到?

你唔提呢點就根本係唔全面。根本無 strings attached,無其他附帶條件,係人都想換條特快線返來架。但係咪代表佢地會不惜任何代價?佢地想換條特快線,係咪代表佢地同時接受到無左平車出佐敦?你試下走上去收集意見,全日快線同時平線旺角止步,油麻地佐敦全部升兩級到 $8.9,去整個西九班次拉疏唔少,你肯定網民意見係一樣?

方案有無問題係一件事,過唔過到又係另一個問題。如果最後得出來既結論,一係維持現狀唔重組,一係就 42A 維持原有定線但同時 242X 全日,快慢平貴都有得揀,咁你諗住點做?仲重唔重組?定係繼續硬推一個過唔到既方案?

242X 直去尖沙咀開20分一部?41A行哂油尖旺先20分一班,242X 20分一班直插尖沙咀只會變成934翻版
至於落大角咀嘅,完全唔明點解 242X 有旺角唔落,落大角咀
青衣特快去九龍站你知冇得做,咁奧運點有得做?43C依家直落旺角,大角咀結果係點?咪旺角街市落哂,載空入大角咀/奧運站咁款囉,有旺角特快唔做,走去做大角咀特快,但青衣去大角咀從41A/43C/241X都知冇得做,242X落大角咀真係人唔笑狗都吠

青衣南巴士佔有率一向比青衣北為高,我唔認為開廿分班有咩問題

同埋 43C 落客位唔近奧運站,唔近多人要去/返工既位置。唔落旺角咪落大角咀囉,反正而家得回程先有既安排又係好奇怪,但先落大角咀再入返旺角就倒不如唔好開。而家去大角咀分分鐘係坐緊 249M 轉党鐵,242X 入大角咀做到既新客隨時比起落旺角更多,呢點要試過先知

好多野唔係你主觀想點就點,但你好多諗法同論據都係不切實際。如果青衣南主流民意真係接受到加兩蚊兼往來深長荔大幅減班又點話,但暫時民意只係見到想要特快線,而見唔到接受到加兩蚊及/或深長荔大幅減班,而你就以偏概全。況且有尖咀全日特快車某程度上比起旺角特快來得更重要,因為係有與無既分別,問題只係點行落尖沙咀

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-8 23:17 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-4-8 02:50
雖則話68X/268X個Case縮去大角咀同去佐敦時間相差唔多

但其實32本身行荔枝角道入上海街,再入大角咀,時 ...

我諗又係要睇下梨木樹同半個上葵對於 $6.8 落油麻地佐敦變成 $8.9 既接受程度有幾高

10598C 發表於 2020-4-8 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-8 23:17
我諗又係要睇下梨木樹同半個上葵對於 $6.8 落油麻地佐敦變成 $8.9 既接受程度有幾高

...

想知道32係行邊荔枝角道+上海街去佐敦定係行出彌敦道?

又或者咁講,32拉出佐敦可否理解為36B減車同拉去象石,用32資源比36X全日?