hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹
開啟左側

建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹

cky 發表於 2020-4-15 02:05 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-4-14 22:23
旺角車收$18,94收$6.8,加埋成25蚊喎!仲未計船費。比人一個較便宜的方法直出市區返工。
...

比人一個較便宜的方法直出市區返工?
咪搬出去近返工的地方住囉

咁留戀塔門、高流灣咪假日先返去住下

我想講, 樓主你聲稱話你唔係學生, 已經出嚟社會做嘢
我諗你應該要知返得工, 係要諗你點可以準時晌法定時間前返到公司
又再知道自己住得山卡啦咁遠
咁就一定要取捨

一係唔好返, 咁鐘意塔門、高流灣
就留番晌塔門、高流灣或附近返工
一係就要同現實低頭, 搵一處容易坐到車返工的地方
一係快啲學識渣私家車渣電單車代步
而唔係晌度幻想巴士公司開條線俾你由塔門、高流灣去返工, 去玩, 定去 shopping
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 12:04 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-4-15 02:05
比人一個較便宜的方法直出市區返工?
咪搬出去近返工的地方住囉

其實我有諗過建議開辦96P(西貢版75P),去到西貢之後如92特快班次咁出九龍,只係停大站,方便居民快捷地到達鑽石山站轉乘其他巴士路線。
西貢區居民
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 12:15 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2020-4-15 00:49
事實係西貢假日需求遠大於平日, 呢個唔係你鐘唔鐘意嘅問題, 係需求嘅問題, 平日做好接駁最近嘅港鐵站或轉 ...

西貢公路日日塞車嘅問題就證明咗西貢嘅通勤需求好大。
西貢區居民
RG28482X 發表於 2020-4-15 13:19 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-4-15 12:15
西貢公路日日塞車嘅問題就證明咗西貢嘅通勤需求好大。

點解會塞車? 就係因為大家都揸車返工, 咁又有幾多人坐巴士?
通勤需求大並不等於巴士需求大
多人坐92或小巴並不等於嗰個都去緊同一個目的地, 啲客去到彩虹就打散哂

樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 13:24 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2020-4-15 13:19
點解會塞車? 就係因為大家都揸車返工, 咁又有幾多人坐巴士?
通勤需求大並不等於巴士需求大
多人坐92或小巴 ...

就係因為大家都揸車返工所以塞車,因此應該開多啲巴士路線鼓勵啲人唔揸車改坐巴士返工,咁先可以解決塞車問題
西貢區居民
RG28482X 發表於 2020-4-15 13:28 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-4-15 13:24
就係因為大家都揸車返工所以塞車,因此應該開多啲巴士路線鼓勵啲人唔揸車改坐巴士返工,咁先可以解決塞 ...

你以為開巴士線就可以鼓勵到啲人唔揸車? 會唔會天真咗啲
我有錢做咩要同你搭巴士
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 13:41 | 顯示全部樓層

RG28482X 發表於 2020-4-15 13:28
你以為開巴士線就可以鼓勵到啲人唔揸車? 會唔會天真咗啲
我有錢做咩要同你搭巴士
...

開小巴線都得架,交通方便咗,揸車嘅誘因就少咗。
西貢區居民
RG28482X 發表於 2020-4-15 13:51 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-4-15 13:41
開小巴線都得架,交通方便咗,揸車嘅誘因就少咗。

交通方便並不會使人放棄揸車
因為點方便都唔會方便/快得過私家車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
louisL + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

louisL 發表於 2020-4-15 14:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2020-4-15 18:53 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-4-15 13:24
就係因為大家都揸車返工所以塞車,因此應該開多啲巴士路線鼓勵啲人唔揸車改坐巴士返工,咁先可以解決塞 ...

好多村路冇公交, 啲屋同有巴士 小巴嘅路要行幾分至十幾分鐘不等, 荒山野嶺, 夜晚冇街燈, 住得入去又需要日日出外返工嘅, 都會為自己諗定後路, 私家車多就係咁嚟.

其實政府都鼓勵佢哋揸車出彩虹泊低架車再轉公交, 所以就有港鐵泊車轉乘優惠, 同樣東西喺上水都有.

唔係話鼓勵人揸車而唔用公交, 確實係呢啲地方住嘅人唔揸車真係唔方便出入.

如果只係得呢啲必需揸車人士, 係唔會造成嚴重擠塞, 但你都知揸車嘅人無處不在, 包括住正喺西貢公路兩旁嘅人. 除非你話北潭路 大網仔路出西貢市中心朝朝大塞車啦, 否則你無需要建議由黃石碼頭開巴士出市區中心.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
LauCT + 1 + 6 英雄所見略同

查看全部評分