hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹
開啟左側

建議開辦 96P 黃石碼頭> 彩虹

樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 20:44 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-4-15 18:53
好多村路冇公交, 啲屋同有巴士 小巴嘅路要行幾分至十幾分鐘不等, 荒山野嶺, 夜晚冇街燈, 住得入去又需要 ...

非常同意! 所以應該加強鄉村地區嘅公交,從源頭解決塞車問題。此線可以縮短至彩虹,並改叫96P。
西貢區居民
YY487 發表於 2020-4-15 20:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 20:54 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-4-15 20:48
"樓主你聲稱話你唔係學生, 已經出嚟社會做嘢" 有冇 link?
呢樣嘢仲驚嚇過樓主嘅建議 ...

其實我好似冇聲稱話 "我唔係學生,已經出嚟社會做嘢" 喎,所以冇 link。其實好多通勤線都有學生搭架,猶其是6點幾就有車嗰啲。
西貢區居民
 樓主| LauCT 發表於 2020-4-15 21:03 | 顯示全部樓層

原版:
由於黃石碼頭一帶缺乏直達九龍市區的交通路線,加上西貢至旺角小巴車資非常昂貴,為方便塔門、高流灣至西貢一帶居民前往九龍市區工作,建議開辦293P線由黃石碼頭單向前往旺角東站。
293P 黃石碼頭> 旺角東站    每天繁忙時間服務
1黃石碼頭總站  
2高塘下洋        
3高塘        
4土瓜坪        
5北潭凹        
6北潭凹管理站        
7麥理浩夫人渡假村        
8鯽魚湖        
9上窰
10黃麖地        
11斬竹灣        
12西貢戶外訓練營        
13大網仔新村        
14大網仔
15亞公灣        
16鳳秀路        
17早禾坑        
18黃竹灣        
19麥邊        
20大環        
21木棉山        
22沙角尾
23西貢大會堂        分段收費起點
24翠塘花園        
25菠蘿輋        
26北港        
27大涌口        
28白沙臺        
29白沙灣        
30漁民新村        
31北圍        
32匡湖居        
33南邊圍        
34響鐘村        
35窩美
36南圍        
37打鼓嶺新村        分段收費起點
38壁屋        
39白石窩        
40井欄樹
41龍窩村        
42安達臣道        
43白虹樓        分段收費起點
44彩虹站
45譽港灣   轉乘107、108
[九龍城天橋、亞皆老街天橋]
46太平道
47旺角東站

全程車費$18.1
西貢大會堂起 $14.9
打鼓嶺新村起 $10.1
白虹樓起 $4.9
服務時間
星期一至五
08:05
星期日及公眾假期不設服務
用車:1輛
西貢區居民
EX-TL 發表於 2020-4-16 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-4-15 20:44
非常同意! 所以應該加強鄉村地區嘅公交,從源頭解決塞車問題。此線可以縮短至彩虹,並改叫96P。
...

你一日得一班車行大路, 居民仍要行十幾分鐘出去搭呢一班車, 唔啱時間或者收工返屋企又點呢?

巴士入唔到村路, 無論去邊度, 來回都要轉車, 所以點整都唔會解決到多人揸車問題, 北潭路 大網仔路沿線居民要出市區返工, 就要預左公交轉折, 所以一係自己揸車, 一係交通唔方便唔住呢度, 呢度冇鐵路或大型屋苑, 如非必要唔會租/買, 搬得入嚟就要預咗交通唔方便, 再者本來民居就唔多.

先前有篇建議黃石碼頭開過海巴士, 我已經話至多開班101M特車由大網仔開出坑口站, 叫做畀到大網仔至沙角尾沿線居民有直達地鐵站接駁, 大網仔以東人口疏落, 私牌入去唔會好似假日咁班班打得爆, 私嚟盞浪費, 不過你重點放喺塔門 高流灣, 呢兩度車都冇得你揸, 繼續建議由黃石碼頭開出, 似乎同你所講嘅塞車問題完全無關.