hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [ 建議] 開辦全新路線785
開啟左側

[ 建議] 開辦全新路線785

miklcct 發表於 2020-4-1 22:51 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 22:40
好老實咁樣講
小西灣人就見車就上
就算真係兜入杏花村 喺富城閣甚至翠灣邨已經滿座

杏花邨無人會搭唔係直出嘅路線,否則一定地鐵見。8喺杏花邨嘅作用只係俾人上柴斜用。你條垃圾喺杏花邨根本唔會有人上。而市區方向直接上高速同經杏花邨上高速相差唔遠,只要後段經少個灣仔,加埋告士打道朝早會塞車,時間而經喺返到。而至於客滿嘅問題,因為唔會有灣仔客上,所以會有少量企位俾杏花邨乘客直出中環。

另外我亦都諗緊,除咗咁樣開788P之外,非繁忙時間因為789長期載空,直情可以成條拉入杏花邨去金鐘,可以提供比港島線更快嘅途徑轉到荃灣線過海。
進智公交
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-1 22:51
杏花邨無人會搭唔係直出嘅路線,否則一定地鐵見。8喺杏花邨嘅作用只係俾人上柴斜用。你條垃圾喺杏花邨根 ...

就算係開新線 都唔應該抽788車
其實你有冇搭過朝早788㗎
根本唔係講緊時間嘅問題 而係冇位畀佢上
講咗幾多次翠灣邨滿座 係連位都冇得剩呀
灣仔客全部上789㗎  同埋朝早788根本都唔停舊灣仔警署
你不如睇下條線朝早點行先講啦
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-1 22:51
杏花邨無人會搭唔係直出嘅路線,否則一定地鐵見。8喺杏花邨嘅作用只係俾人上柴斜用。你條垃圾喺杏花邨根 ...

789長期載空?
你冇嘢呀?
789西行係少人坐
你知唔知道東行不知幾多人坐呀
擺入杏花村攞嚟轉鐵
倒米呀攞嚟?
點解我要咁樣開呀 係因為驚緊杏花村唔夠客
如果你有睇㗎 不如睇下我話如果杏花邨夠客嘅話
係如你所願開直達線 分拆兩條路線
唔該你睇清楚啲先嚟評論呢條線係唔係垃圾
miklcct 發表於 2020-4-1 23:05 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 22:59
789長期載空?
你冇嘢呀?
789西行係少人坐

789西行當然係載空,我知東行多人搭,所以唔郁東行,非繁忙時間西行成條拉入杏花邨就得啦。

同埋788朝早唔停灣仔警署,但係一樣要停分域街。加上明知杏花邨自己養唔起一車客,所以咪喺小西灣上哂人先開入去,再俾杏花邨嘅人塞爆部車直上高速,之後行返中環灣仔繞道追返時間。總之要開拓新客源,改現有順路嘅路線改到個新客源個位係直上高速,呢個係最基本嘅做法。
進智公交
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-1 23:05
789西行當然係載空,我知東行多人搭,所以唔郁東行,非繁忙時間西行成條拉入杏花邨就得啦。

同埋788朝早 ...

講咗重複咗幾多次
而家啲車(翠灣邨)已經滿
翠灣邨已經滿
你喺小西灣開多一條線固然係好事
但係如果你打算用788資源 傾都唔使傾
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-4-1 23:05

同埋788朝早 ...

789 某程度上係做緊788輔助
你所定義嘅非繁忙時間之後一定會變咗仲要求789全日都入杏花  
知唔知道788/789係返學日都係好多人坐?
就算你得九點至到去晏晝三點 我唔見得會有幾多人會坐
話佢平日做小西灣去杏花邨又唔係
你擺架車喺個冇人坐嘅時段 就算你兜咗入杏花都係一樣
而且行花嘅需求基本上係朝早
人哋個區議員都講明咗話係要要求朝早有車
你非繁兜入去攞嚟托?
HY1012 發表於 2020-4-1 23:16 | 顯示全部樓層

thisis0127 發表於 2020-4-1 23:10
講咗重複咗幾多次
翠灣邨已經滿

條 788 係你架咩?
傾都唔使傾...
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2020-4-1 23:16
條 788 係你架咩?
傾都唔使傾...

如果你有睇到朝早嘅情況嘅時候
連小西灣都唔覺得疏車
咁你開入去嘅意義係乜嘢呢?
我只係想強調你開新線唔係一個問題
但係唔應該利用本身已經爆滿嘅資源
而係應該尋覓新嘅資源

miklcct 發表於 2020-4-1 23:19 | 顯示全部樓層
thisis0127 發表於 2020-4-1 23:10
講咗重複咗幾多次
翠灣邨已經滿

唔用788資源嘅話根本無得傾,除非可以天降資源。條線同現有邊條路線最接近就自然抽邊條路線嘅車去行嘅啦。你呢個垃圾建議吹到話抽88X車行,首先88X得一班車,重點抽?第二,88X主要服務西環同上環,但你條線係主力中環同灣仔,根本係完全兩回事。即使你個垃圾建議開得成,抽車嗰條都會係780(因為同樣服務柴灣東同柴灣站去灣仔中環),而唔會係88X。
進智公交
 樓主| thisis0127 發表於 2020-4-1 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-1 23:19
唔用788資源嘅話根本無得傾,除非可以天降資源。條線同現有邊條路線最接近就自然抽邊條路線嘅車去行嘅啦 ...

其實你有冇睇過今年嗰份巴士計劃㗎
同埋你有冇睇過我之前啲留言㗎
都話咗今年會加班囉
其實你係咪唔識睇中文字?
咪話依家788已經滿曬咁濟
所以話用788資源係唔可行囉
抽88x嗰度可能係個問題
如果可以抽780P就好最好