hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為什麼N171要放鴨脷洲邨,但N90卻可以放海怡半島? ...
開啟左側

為什麼N171要放鴨脷洲邨,但N90卻可以放海怡半島?

miklcct 發表於 2020-4-1 22:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

N171開線時是放海怡半島,但是因「深夜噪音關係」而改放鴨脷洲邨。但是為什麼N90卻可以放海怡半島?N171放鴨脷洲邨,171放海怡半島,這樣整條171車隊每晚需要集體從海怡半島遷移往鴨脷洲邨,到清晨還原。同時90之車隊亦需在深夜從鴨脷洲邨前往海怡半島,到清晨遷移往鴨脷洲邨。

N90當年地鐵工程期間總站亦搬到鴨脷洲邨,為什麼之後卻不修正此奇怪現象,將N171搬回海怡半島,以方便司機不用每晚將巴士從海怡半島私牌往鴨脷洲邨,並於清晨私回海怡半島?
進智公交
FBI2 發表於 2020-4-1 23:50 | 顯示全部樓層
海怡街坊一向有事鍾無艷
珀島魚蛋 發表於 2020-4-2 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-2 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

我以為N171係因為唔夠位先放鴨脷洲邨
Quanta 發表於 2020-4-2 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-2 00:21
我以為N171係因為唔夠位先放鴨脷洲邨

日頭171有位,但通宵線唔夠位?
我係咪要笑
HY1012 發表於 2020-4-2 02:30 | 顯示全部樓層
可能d車做完90之後做N171,
做完海怡半島其他線就做N90,
咁就唔使私牌
KW2523 發表於 2020-4-2 07:46 | 顯示全部樓層

支持直接經怡南道拉入去
alsonchc 發表於 2020-4-2 09:06 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-4-2 00:39
日頭171有位,但通宵線唔夠位?
我係咪要笑

常理係夠位

但唔可以忽略既係, 鴨脷洲邨同海怡半島都係南區線巴士擺街既常點

亦有可能係海怡人只接受放一條入站
理性討論+互相尊重
AtrHenu 發表於 2020-4-2 09:26 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2020-4-2 09:06
常理係夠位

但唔可以忽略既係, 鴨脷洲邨同海怡半島都係南區線巴士擺街既常點

我諗可能係因為海怡個站夜晚要擺車所以先唔夠位同時擺2條線享度,所以寧願是旦一條要改放西邨!!

btw,如果我諗應該係現時角度應該N171和N90對調站位會D,最多N171唔行海怡路而係御庭園站之後直入Sou總站而N90就先行海怡路再返西邨!!
alsonchc 發表於 2020-4-2 09:46 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-4-2 09:26
我諗可能係因為海怡個站夜晚要擺車所以先唔夠位同時擺2條線享度,所以寧願是旦一條要改放西邨!!

btw, ...

海怡人夜晚唔想巴士入海怡路已經差唔多廿年了

不能忽略N90既重要性,
唔單止灣仔中上環, 條線係兼負起成個北岸既鴨脷洲客
N72<>N90香隧BBI, 以通宵線黎講實為不少
理性討論+互相尊重