hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整

tommy14D 發表於 2020-5-31 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 16:09
我相信如果正常講求效率嘅人係唔會坐88由寶達落彩虹, 但係寶達同秀茂坪嘅人就會坐88去沙田,佢哋可能覺得 ...

去彩虹快就坐290,但係真係貴到,95都算快
pccpkl 發表於 2020-5-31 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-5-31 16:19
14D去彩虹最慢, 但係起碼人哋個收費合理,其他線去彩虹都收七蚊以上,290最快要10.7/8.8,都係睇邊條線 ...

一直都講緊
寶秀服務
一分錢一分貨
出旺角
嫌98C/紅小貴
咪搭13D/1A/95

回正題
出彩虹
88收7.5
290收10.7
貴88 3.2

搭290A就算把la
貴88 $1.3
快唔到幾多

但290最少快88一倍出彩虹
如果路面正常
就算塞車都係88蝕章
因為290最遲入新清陪塞

最大問題係價錢
7.5 vs 10.7
但快一倍
見人見智la

我等14D全日先再討論14D
pccpkl 發表於 2020-5-31 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 16:09
我相信如果正常講求效率嘅人係唔會坐88由寶達落彩虹, 但係寶達同秀茂坪嘅人就會坐88去沙田,佢哋可能覺得 ...

如果出沙田/大圍
我都係搭番88
但88有大隧優惠

如果去新東其他地方
我都係98A轉車
試過88出大隧轉車
轉唔番原本搭98A落下面轉果班車
88出彩虹都追唔番人地觀塘出彩虹個時間
未計你大隧上唔上到車

98A果1.9慳唔過
pccpkl 發表於 2020-5-31 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2020-5-31 16:21
去彩虹快就坐290,但係真係貴到,95都算快

95出彩虹
對秀明道係最好選擇
95仲要平d
中秀有88同95一齊開
你都選擇95 la

寶達88 vs 95可能差不多
都係輸俾290
一分錢一分貨la
pccpkl 發表於 2020-5-31 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 16:12
其實成個東九龍嘅山上都好缺乏一程過車去大隧/沙田, 所以如果服務東九龍山上嘅大隧線係唔會做唔起, 只 ...

88X A/B線設計
簡單失敗
如果歸一走線
有89X咁密
我唔信88X冇得做

88兜到嘔白泡
都識頂閘
我當你住曉麗苑
如果你出沙田
你都硬食88 la
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-5-31 16:46
88X A/B線設計
簡單失敗
如果歸一走線

88X好難歸一走線,全日行觀塘道,藍田半山班客同你講88,全日飛觀塘道,唔夠客,第時駿洋邨入伙,88x就一定改唔到全日快,除非分拆
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-5-31 16:46
88X A/B線設計
簡單失敗
如果歸一走線

88頂閘主要靠安達臣,秀寶客佔甚少數
tommy14D 發表於 2020-5-31 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 16:59
88X好難歸一走線,全日行觀塘道,藍田半山班客同你講88,全日飛觀塘道,唔夠客,第時駿洋邨入伙,88x就一 ...

88X點解死都唔肯做碧雲道飛走觀塘道
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-31 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-5-31 17:16

因為碧雲道唔夠客支撐全日,加上之後駿洋邨入伙,對88X去觀塘有需求
pccpkl 發表於 2020-5-31 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2020-5-31 17:16

88X走線天生垃圾
堂堂一條觀塘道車
客量都咁差

想改佢
又好多人反對
我對明白改88X走線
牽涉既得利益者眾多
點改都有人歡喜有人愁

情況同93K差不多
如果93K冇人反枱