hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整

10598C 發表於 2020-6-2 02:30 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-6-2 00:08
咁公平d計
如果98C不幸塞觀繞至世運加九龍醫院塞到先達
Vs

其實與其睇worst case,倒不如睇邊個易塞啲

早繁車程應該98C穩贏
但其餘時間214西行應該好過98C,東行就睇運氣有機會打和

西行亞皆老街午後例室,假日去長深荔就更受影響
相反214龍翔道除非炒車,否則都可以keep住去,唔輸98C

東行214就睇龍翔道同牛池灣生唔生性;98C都係例塞旺角,但稍為好過西行(當然繁時98C仲有塞繞道麗港城落橋一段路,以及將軍澳道慢車)

憑感覺嘅話個人覺得214係好過98C走入旺角
當然可能係214唔快但順住去,98C直飛但後段塞輸觀感
10598C 發表於 2020-6-2 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-2 00:15
我心諗
康城客全程鐵出到荃灣
部290X唔知到彩虹地鐵站未

康城至荃灣地铁就56分鐘
Citymapper顯示290X康城站至彩虹站車程就58分鐘...

康翠落黃大仙西行都係290快少少、290X其次
因為290比起290X少咗一段新清塞車位
東行290同290X時間多數打和,或者偶爾290順燈快少少

但多數我鍾意坐X多啲,因為會少人啲冇咁逼
如果290行先而5分鐘內有290X,我都會等後者
相對地如果290X行先而290仲有5分鐘以上先到,多數都會上290X先
10598C 發表於 2020-6-2 02:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-6-1 22:50
214 兜一兜入安茵街又真係觀感差咗嘅,但我覺得石硤尾段可能比安茵街對觀感影響更大,
不過如果唔行大埔 ...

其實290個分工算做得明顯
調景嶺、尚德:快有290X,同站可以290 290A 290X叫三飛(可能係兩飛 撇除條290A)

將軍澳就290 290A為主,290X純粹係路過
(係度諗緊290X會唔會他日改經跨灣大橋)
所以之前你出改290入至善街,我會反建議290X入就係咁解,反正將市290X價值不大

回程290X都係輔助290為主,由東行茵頤設站西行冇可見一斑
去怡明邨一帶可以單車館落車行埋去,唔熱嘅話其實都不失為一個好選擇;去爆谷都可以唐明街落,上橋數分鐘就去到

始終290X東行去尚德調景嶺快290約十分鐘(西行未計過)
計埋行路時間,290X絕對唔輸290
pccpkl 發表於 2020-6-2 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-6-2 02:40
康城至荃灣地铁就56分鐘
Citymapper顯示290X康城站至彩虹站車程就58分鐘...

其實290X做緊20定30分鐘一班
定290成日俾人陰到30分鐘一班?
或者九巴私下加290X班?
照計冇理由班班都差唔多時間上寶琳路
你們個個講到成日可以前後腳等290/X
笑左

下面個句係將軍澳人對290A的總結
290A has no stake in TKO
雖然我都好憎搭290A

不過康城站至環保大道
290X應該成日運凳
應該冇人接受到30分鐘都未必上到寶琳路
一個鐘仲係彩虹
pccpkl 發表於 2020-6-2 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-2 02:30

早繁車程應該98C穩贏

對我黎講
新清龍翔道陰影比旺角大
自從安達安泰入伙
龍翔道塞車好似好易塞到井欄樹
214/290X塞起上塞
絕對差過98C/290

不過有樣同意
假日行龍翔道應該好過行旺角

但214東行真心慢到嘔白泡
有一次下繁6點
甘泉街上車
龍翔道塞車
90分鐘先到油塘
非常後悔點解唔搭地鐵

當麗蘿樓同九江街出發計
214正常都要60分鐘到秀暉樓
站位差過98C一大大截
從此black list 214東行

如果98C唔大塞
40-45分鐘都返到秀暉樓
下繁兩條大塞
都係98C快一截
少則15分鐘
多則30分鐘不等

新清龍翔道塞車塞到我驚
尤其安秀道轉彎就塞果隻
pccpkl 發表於 2020-6-2 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-2 02:30

早繁車程應該98C穩贏

話口未完
今日就爆鑊
今日0812秀暉樓
上左部TR1279@214
未到白虹樓就塞車

明明係獅子山隧道入口壞車
點解要揾新清陪葬呢
結果0857係黃大仙含淚下車
被迫轉鐵
如果行車情況理想同司機正常速度
0857已經可以長沙灣道下車

早繁上214係貪唔洗過馬路揾命搏
同幾乎一定有位坐
同對面98C路面不穩
下下塞到馬游塘村
又有機會頂閘飛站

究竟214同98C
邊條利多於弊呢?
hihiman 發表於 2020-6-2 13:03 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-6-2 09:34
話口未完
今日就爆鑊
今日0812秀暉樓

當你因為路面情況引致遲到
班老一輩舊電池會話 , (早少少出門口嗎, 冇責任感)
但別忘記, 呢班既得利益者霸住晒所有野

而家市面上接近0 衙差,
區佬想反映問題, 班專員直頭拉隊走人, 市民就唯有自我迴避兩繁了
彩虹迴旋處, 如果用人手放燈, 其實已經幫到唔少

仲有, 大家可以留意一下大台 早晨新聞的交通情況描述
果班妹妹見到清水灣道去龍翔道綠燈放行的時候, 佢地就會話行車正常, 但佢地係睇唔到龍尾順利村/安達路口,
見到紅隧入口長長車龍, 就會話紅隧好塞, 根本係誤導只睇大台 的一群觀眾

10598C 發表於 2020-6-2 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-2 08:32
其實290X做緊20定30分鐘一班
定290成日俾人陰到30分鐘一班?
或者九巴私下加290X班?

西行將軍澳段290 290A的確好難同290X做聯合班次
呢一刻睇ETA
尚德
290X 7分鐘
290A 8分鐘
290 19分鐘

翠林
290A 5分鐘
290X 14分鐘
290 18分鐘

但東行係另一個世界
我自己作為不時往來荃葵/黃大仙至康翠嘅乘客,我真係當290 290A 290X東行聯合5-10分鐘一班...

所以我係幾buy東行黃大仙轉車,貪290系列夠密

至於290X康城段...你當塞住破產山把口就算啦

PS 現時正是290座上客,啱啱先聽到有客講290咁樣飛直去嗰邊(寶達至彩雲)快好多
最尾康翠去到荃灣只係40分鐘
tommy14D 發表於 2020-6-2 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-1 18:14
290同290X真係班班都相差10分鐘架?
因為唔同總站唔同班次
我都唔知去到將南係咩班次

寶達啲人一定坐290啦, 有乜可能去搭架290A, 如果想搭落到嚟秀茂坪啦, 平成2蚊
pccpkl 發表於 2020-6-2 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2020-6-2 15:20
寶達啲人一定坐290啦, 有乜可能去搭架290A, 如果想搭落到嚟秀茂坪啦, 平成2蚊 ...

你試下行上寶達
點知送290車尾
下班有290A
咁你搭唔搭ar?

不過早繁我會上秀上
貪有位坐
有時仲有特班
吉車起載
又平$1.9
不過真係好慢