hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 四順大公屋區俾九巴過度硬銷彩虹港鐵站轉鐵,應該要調整

pccpkl 發表於 2020-6-3 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-2 18:07
其實290系三寶成日私底下加班,情況同214一樣, 290非繁忙時間都係開緊四個字,x線半個鐘,a線都係開四個 ...

214回程好似加極都唔夠
明明下繁開8分鐘一班
密過98C
但去到桂林街
多數都冇位坐
南昌街開始頂閘
黃大仙/牛池灣村
成日上唔哂班客

214我睇住佢大
到今日
連掛牌都多車過98C
分分鐘214而家好賺過98C
98C收成10.5
九巴對佢都咁差
Cut班收車樣樣齊
唔通98C蝕錢線?

佢待遇同98A/95差唔多
秀茂坪冇幾多線開唔足車
pccpkl 發表於 2020-6-3 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-2 18:45
上面ETA只係用嚟說明290西行將軍澳段夾唔到聯合班次
但東行聯合班次係做得唔錯

講起黃大仙東行
我都有11C/214/290A/290選擇
不過11C衰啲衰啲講句
等下班290A
都快過11C入秀明道
送車尾都係咁話

原來你係眾安街落
寶達就試過33分鐘出眾安街
快7分鐘
同寶達<>康翠差不多la

如果我回程
絕對不敢眾安街上車
因為$9.2年代
眾安街成日都要企
講緊星期日

宜家好似好少少
但盡量都會行去荃灣西上車
10598C 發表於 2020-6-3 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-3 08:41
講起黃大仙東行
不過11C衰啲衰啲講句

而家有290 290A 290X,除非慳錢否則都唔會揀11C

下繁行去大河道都多數有位坐,唔使去到荃西
特別係如果唔介意回程行多兩步嘅話,少人嘅290X真係清泉
10598C 發表於 2020-6-3 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2020-6-3 08:32
明明下繁開8分鐘一班
密過98C

其實214好賺過98C唔出奇

214同鐵路競爭又少啲,又多流水客,根本就係第二條290,同290一樣做緊“流水特快線”,但214同98C個全程行車時間相差唔遠

相反98C嘅流水客,雖則每班車都會有10.5市區客(無論TKO-SMP定美孚至譽港灣)
但遠不及214做緊嘅多

順帶一提,290系列優先救290A係正常
呢個情況下,入TKO只係慢咗,但如果唔救A線走去做290,秀順連車都冇得搭
whitehippo 發表於 2020-6-3 11:11 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-3 08:32
明明下繁開8分鐘一班
密過98C

可能係因為大部份安達安泰住戶本身係深水埗居民黎
先至有咁大量既客源

WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-3 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
whitehippo 發表於 2020-6-3 11:11
可能係因為大部份安達安泰住戶本身係深水埗居民黎
先至有咁大量既客源

呢個係其一,214有唔少慈雲山客,安達安泰出黃大仙等
ViviTse 發表於 2020-6-3 17:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-6-2 02:53
其實290個分工算做得明顯
調景嶺、尚德:快有290X,同站可以290 290A 290X叫三飛(可能係兩飛 撇除條290A ...
係度諗緊290X會唔會他日改經跨灣大橋

當年290X開線主因係配合安達臣入伙,基本上無安達臣的話290X唔會開得成線。
加上調景嶺一帶鐵路優勢太大,即使290X改經將藍隧道,亦未必可以快過觀塘綫<>屯馬綫。
所以290X全日改經六幹,而棄翠林+安達+安泰+彩雲+黃大仙,可能性應該極低。

所以之前你出改290入至善街,我會反建議290X入就係咁解

其實我認為巴士公司決定改唔改線,主要睇有無新增客源,同埋舊有客源會否流失。
例如至善街來往康翠,依家基本上硬食290系(正線/A仔/X仔,喺寶邑路行過去;巴士公司角度改唔改線都唔會有新增客源);
至善街來往尚德會坐114A,至善街來往調景嶺/環保大道會坐796系,基本上290系改任何一條都唔會係對手。
反而至善街來往寶琳依家基本上搭鐵,至善街來往坑口基本上以步行/搭鐵為主;於流水客源而言,改290新客會更多。

所以如果講我上次果個建議,我認為關鍵在於尚德/將廣無咗290得唔得(同時加密290X去補償返);
再唔係可以研究吓290飛尚德之後,對調景嶺提速嘅幫助有幾大,從而睇吓290X有無可能飛起埋調景嶺(不過的確好難)。

計埋行路時間,290X絕對唔輸290

的確係,如果唔係大熱天時,而大家又肯行;班次夾到的話,
單車館個站真係四通八達,北至寶康,東至南豐,南至澳南,相當方便,但要肯行/識行先係。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-6-3 17:41 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-3 08:41
講起黃大仙東行
不過11C衰啲衰啲講句

11C 真係慢 290A 好多wo...... 兜到聯合,仲要落麗港城、觀塘道......

btw $9.2果個年代真係超好客,想當年車又密,仲平過寶達坐98C出旺角,
果陣真係試過寶琳就已經識頂閘......
可惜依家正線係可以疏得過堆分支...... 眾安街成日要企都不再復見
ViviTse 發表於 2020-6-3 17:44 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-6-3 08:15
過去一星期我最少見一次
星期五下繁
舊清塞到番舊清

早年龍尾德望;依家一食燈位,龍尾就變井欄樹。

好似一兩年前有日交通情況好惡劣,印象中龍尾過埋璧屋添
WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-3 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-6-3 17:44
早年龍尾德望;依家一食燈位,龍尾就變井欄樹。

好似一兩年前有日交通情況好惡劣,印象中龍尾過埋璧屋添 ...

你都未見過大時大節條龍尾喺邊度, 最誇張塞到去壁屋