hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 171討論(個人經歷、宣傳、客量、定線、班次等) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

171討論(個人經歷、宣傳、客量、定線、班次等)

平田 發表於 2020-4-8 22:53 | 顯示全部樓層

全日171A+171P出九龍,吸引貪快嘅海怡丶鴨西居民
返南區照舊171便可
JH_LE4612 發表於 2020-4-10 05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
平田 發表於 2020-4-8 22:53
全日171A+171P出九龍,吸引貪快嘅海怡丶鴨西居民
返南區照舊171便可

難以想像非繁班次會係點。特別係東鐵過海後,其實171鴨脷洲已經好難以速度贏鐵,班次太差都唔會吸引。
bennyho1004 發表於 2020-4-10 12:03 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-4-10 05:35
難以想像非繁班次會係點。特別係東鐵過海後,其實171鴨脷洲已經好難以速度贏鐵,班次太差都唔會吸引。 ...

如果兩線劃一非繁20,假日15?
171P加停業興街/銅鑼灣
KW2523 發表於 2020-4-10 16:31 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2020-4-10 12:03
如果兩線劃一非繁20,假日15?
171P加停業興街/銅鑼灣

先唔講客量係咪support到問題
為咗西邨非繁快一個字要全島疏一倍,好難過到
倒不如直接減少少班唔駛過區會,影響亦冇咁大

hoho900 發表於 2020-4-11 00:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hp8961 發表於 2020-4-11 20:12 | 顯示全部樓層

睇住171客量急跌(因為SIL)。想當年九城嘅171都係密密嚟,香隧間封(尤其Saturday下繁)寧願開兩三部171都唔開一部592。。。

有咗SIL後北行冇咗好多客(小弟係其中一人轉咗搭鐵),因為搭親北行都好大機會塞(就算唔塞都會慢過去油麻地打後嘅站)。南行客量跌得冇咁多,因為香隧南行極少塞,再加上南行不停銅鑼灣,所以都仲有唔少客。

正因為咁,唔塞嘅時段北行紅隧VS DGS打後嘅客係7:3甚至5:5,塞嘅時段就紅隧客為主。
而南行嘅紅隧就只係其中一個客倉(尤其夜晚8:30後至11可以MK坐滿然後去到紅隧頂閘)

近年搭多咗171(尤其而家寧願坐耐啲171都唔搭鐵),有時真係好慢(北行SOH to MK 40-45 mins ,但有時又可以少過35 mins),南行就係未罷鐵時都會坐,因為南行會快啲(30-35 mins 點都會到[MK to SOH])
hp8961 發表於 2020-4-11 20:21 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2020-4-10 05:35
難以想像非繁班次會係點。特別係東鐵過海後,其實171鴨脷洲已經好難以速度贏鐵,班次太差都唔會吸引。 ...

認同,雖然東邨口兩盞燈(SOH開)真係等超耐(時間長兼唔順燈),海怡人亦都唔鐘意嘥10 mins兜利東,但171P+171A全日真係唔夠客,25-30mins一班就真係搞唔掂
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-11 20:26 | 顯示全部樓層
hoho900 發表於 2020-4-11 00:35
鐡路令海怡樓價大升
一係搬走一係買私家車岀入啦

條南港島線只係去到金鐘,咁都有得大升?搭南港島線主要係得去金鐘有優勢,其次中上環同過海,去銅鑼灣以東其實同廢鐵無乜分別,都係搭巴士出銅鑼灣有着數。更大獲嘅係,海怡嘅市中心喺邊?香港仔。條鐵掂都掂唔到。

我真係唔明點解當時起南港島線唔係優先起落香港仔,而係起去啲住宅區。市中心先係全日客位,外區人唔會無端端走入鴨脷洲。
進智公交
hp8961 發表於 2020-4-11 20:36 | 顯示全部樓層

re 樓主:
我識兩個住赤柱嘅frds喺九龍走一定係搭171去香隧落車行去新圍轉車(尤其以前未有SIL),佢地話咁係最快,相反方向就唔知,冇問,佢地非巴迷
da81 發表於 2020-4-11 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

呢條線我日搭夜搭,以171A 黎講,基本朝早8 點後都唔會無位坐,8 點29 同 8點40 兩班車分分鐘係小巴客量落橋,就算我搭開都贊成呢個時間班次可以執執佢,而8 點40 171A 尾車走後,第一架上利東既171 時間係超飄忽,一般係8點45 到利東,但有時係8點42 (即171A 尾車開左兩分鐘) 就到利東,而有時就8 點50 分先到,觀察下8 點50 分到利東既171 客量會好睇好多,亦解決左15分鐘內3班車後,就變到廿分一班既班次漏洞。但係未有SIL 前,171 超載既客量,係得罪左唔少鴨島人,近日武肺之下,城巴做10 至15 分班,九巴做20 至25 分鐘班,九巴幫手趕走左唔少171 客落地底,有日1342 送左171 車尾,下班九公司開1302, 我直落地底,當我個人已經去到TST 時, 時間先1302, 仲未計個ETA 準唔準時,咁既時間比較下,仲有幾多人會痴痴地等171