hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解而家啲線寧願私牌都唔做生意
開啟左側

點解而家啲線寧願私牌都唔做生意

miklcct 發表於 2020-4-8 12:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以往90年代,巴士公司啲巴士係做生意嘅,晨早流流要調車都唔會私對站,以前啲晨早特別線出到市區之後就會做返一單普通線回程先返廠(例如做270A用70返廠,做完271用72X返廠,做完258D/259D用62X返廠等,甚至以前中巴出名嘅3字頭入新界,沿途喺長沙灣道執客,執得一個得一個)。甚至最誇張嘅,當年水埔廠無咁多環保車嘅年代,甚至喺將軍澳廠拉部98A/692做74X/277X入去上水做373A,過咗海之後做返過海線返觀塘/將軍澳。

不過近年開嘅新線,甚至全日路線,由新界開到市區嘅頭車,都唔會開回程,有啲路線甚至去到10點之後先喺市區開頭車,而舊有路線上繁市區返新界亦不斷被削班,令市區入新界嘅通勤客嚴重不便,好似277E咁呢條近年開嘅路線經常被投訴頭班車開太遲。

點解而家嘅巴士公司寧願唔做生意都唔好似90年代咁,執得一個得一個,而寧願不斷減班趕客?
進智公交
GD1570 發表於 2020-4-8 12:31 | 顯示全部樓層
私牌半個鐘就到,載客嘅話一個鐘先到。(完)
WongKinYat_WKY 發表於 2020-4-8 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
有啲北區路線開得太早就蝕㗎啦,好似978咁樣, 朝早開十點前嘅班次呢往上水方向一定係 吉車遊街咁你執得一兩個客都冇用啦咁你都係蝕
kei_hk 發表於 2020-4-8 12:42 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-4-8 12:31
私牌半個鐘就到,載客嘅話一個鐘先到。(完)

除左慳工時(薪金) 之外﹐仲可以慳油。

私牌行最短的路﹐載客要兜來兜去﹐路程長好多。

s3n370 發表於 2020-4-8 12:48 | 顯示全部樓層

私牌可以快好多返新界做第二轉生意,益處多過載多一個得一個
更何況早上繁忙時間入新界無咁多客,開少幾班車都載得哂。
另外,74X/277X早繁返新界班次係少過出九龍
明顯係有一堆車點都要私走,
搵373A 0既車做74X/277X,而唔係搵番自己車做
好有可能係D車可以用得更有效率
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kay 發表於 2020-4-8 12:58 | 顯示全部樓層
其實好似982X/985,一車都值千金
早開既車可以做多轉,咁當然係私牌再做

978朝早到中午都好生意
去到灣仔返去再賺多一車2000蚊仲實際

北行好似朝早962/930,其實個程車收入少過南行一半
但962起碼要行個半鐘返屯門
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2020-4-8 13:14 | 顯示全部樓層

其實可以考慮做一站直達車
以前 798 都係咁樣運返架車返去將軍澳再開
.
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-8 13:16 | 顯示全部樓層

對於新界長途線,頭班車去到市區,直私返去可以趕得切繁忙時間咁當然私走,但係無咁早嘅班次,部車返到新界已經過哂繁忙時間(我所指嘅08:00-09:30呢段時間到市區嘅車),咁重私來做乜?好似以前3字頭06:45喺港島開入新界就當然太早,但如果307、673之類喺08:00開到市區頭車已經可以方便到市區去新界嘅返工客。
除非你話嗰啲全部係運車字軌,去到市區之後係做市區線(好似以往962B咁,去到金鐘係做流水線同629嘅)咁就無嘢好講。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2020-4-8 13:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-4-8 13:14
其實可以考慮做一站直達車
以前 798 都係咁樣運返架車返去將軍澳再開

而家720A、720P都係咁回程,而720P的確有客搭。但係720P最早嗰幾班唔會回程,佢哋去到中環之後係唔係全部調走其它線,當廠出嘅運車字軌?
進智公交
kay 發表於 2020-4-8 13:22 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-4-8 13:16
對於新界長途線,頭班車去到市區,直私返去可以趕得切繁忙時間咁當然私走,但係無咁早嘅班次,部車返到新界 ...

咁有D線過左上繁都係好生意呢D好基本既機會成本姐

好似798當年瘋狂係繁時加班
結果都係抽682做多轉

夾到時間既話
先做一程1000蚊既798
再做一程2000蚊既682
一個朝早揾到3000蚊啦

所以點解九巴由掛牌變成幾條線一組,唔係無原因
世界很簡單 人類很複雜