hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實而家已經係諗重組路線最好時機
開啟左側

其實而家已經係諗重組路線最好時機

GW4866 發表於 2020-4-14 20:40 | 顯示全部樓層

samuelho668 發表於 2020-4-13 19:36
咁樣會 skip 左滿樂大廈個站, 亦都太兜
拆兩條線其實最好, 一條行滿樂大廈之後大河道跟 48X回程, 一條來 ...

滿樂咪過去大涌道福來邨搭車咪得,34改走一樣無補償

拆得兩條線我不如搵過第條線拉上黎做石籬

仲有條國瑞路,我地係要求全線撤出
一係你自己36做返,一係交返比廢小
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-4-14 20:55 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-4-11 11:36
31 比較尷尬係點行都輸...
石安轉左行圍乪街落和宜合道已經比86M打死, 仲要隻左灣都唔易轉
而235安蔭石蔭 ...

嘉翠園,同山頂唔使搭車?

宜家31望落係到兜圈實際上根本唔慢
係沙咀道/大窩口31/235前後腳到返上葵,
之後部31兜完安蔭落到返裘錦秋去荃灣,部235先至去到呢到仲返緊上安蔭

唯一可以做既係31不入安蔭總站同北葵涌街市
同時235改經荃西及不入國瑞路
louisL 發表於 2020-4-14 21:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GZ4031 發表於 2020-4-14 23:09 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-4-14 20:55
嘉翠園,同山頂唔使搭車?

宜家31望落係到兜圈實際上根本唔慢

唉...其實山頂搭31真係慢到作嘔
以前冇eta 我搭佢... 起碼都25分鐘先到荃灣, 再加埋冇定向... 30-40係基本
嘉翠行得去等得再上埋31, 搭42C 都已經到左油站
山頂已經大大力轉投哂紅小同86/M, 上山就話好多人, 落山.... 你自己響石排街果兩三個站數下客啦

你用上山計實快架, 235係垃圾我都認同
但31落山真係...

所以你都岩既, 兜少個安蔭同北葵啦, 如果人地肯放生
再唔係真係想包番石安樓同石歡樓既, 不如直頭打摺式咁兜囉, 盛陰之後左轉大白田落山停大隴街40P個站, 再做埋打磚坪咁掃出去
同235唔洗再重疊
石籬要快少少既去大隴街上車落山 (同44青衣邨一樣原理哦)
31用車數不變都夠做

GW4866 發表於 2020-4-15 00:18 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-4-14 23:09
唉...其實山頂搭31真係慢到作嘔
以前冇eta 我搭佢... 起碼都25分鐘先到荃灣, 再加埋冇定向... 30-40係基 ...

嘉翠園都有人搭31返去的...如果搭42C要成$8.7
而落荃灣既站位又更加唔方便(以前搭完38/42C係業成街落車過返黎對面嘉翠園都要接近5分鐘)
更加唔講42C最盡只到荃富街一帶

石安石佳兩站不嬲都有人等31
你都識講上山多人搭,咁你改走佢係咪搞到人地無車搭先?
所以我話31最盡只可飛安蔭同街市,再搵235補荃西(同時飛國瑞路)
唔會影響返上山既乘客同時快少少落到荃灣,兩者平衡返

和宜合道落荃灣本身都多小巴搶客,要巴士線我始終認為拉57M/67A最好
落荃灣方向願者上釣,亦方便到上葵來往屯門
而荃灣返黎有分段,小巴荃灣返和宜合道亦較弱

所以你都岩既, 兜少個安蔭同北葵啦, 如果人地肯放生
再唔係真係想包番石安樓同石歡樓既, 不如直頭打摺式咁兜囉, 盛陰之後左轉大白田落山停大隴街40P個站, 再做埋打磚坪咁掃出去
同235唔洗再重疊
石籬要快少少既去大隴街上車落山 (同44青衣邨一樣原理哦)
31用車數不變都夠做-

早幾年RPP咪建議過咁改,根本垃圾,兜咁大個圈分分鐘仲慢過宜家,同時又減一部車
客又係差唔多時間又慳唔到兼且得失埋石蔭安蔭,真係唔改好過...
GZ4031 發表於 2020-4-15 21:12 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-4-15 00:18
嘉翠園都有人搭31返去的...如果搭42C要成$8.7
而落荃灣既站位又更加唔方便(以前搭完38/42C係業成街落車過 ...

「咁你改走佢係咪搞到人地無車搭先?」

Er... 咁本身suugest 改停既大隴街同石佳樓都包到, 同埋你有冇留意石安樓既人落車八九成都係番石籬邨...

「石安石佳兩站不嬲都有人等31落山」
每班車十個以內咁啦...

「兜咁大個圈分分鐘仲慢過宜家」
咁又唔會, 石歡安蔭一圈, 由轉左停石歡個站起計, 要停四枝先出得番去裘錦秋, 第7枝燈先係等緊轉入北葵, 第9枝燈先番到去到梨木道果邊準備走
如果兜去停40P大隴街個站再跟43A咁落山去到藍田街, 果到先6枝燈已經到
里數冇大增而站數亦冇點變
我就真係唔信會慢過呢家

你個建議都可以,但問題係少左一堆安蔭同北葵客, 石籬你同86 86M 反轉站頭咁停人地又唔想等你
咁就只係等死
天空之神 發表於 2020-4-15 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2020-4-13 18:58
235過左大涌道後直接落荃灣西站後才返回沙咀道毋須拆兩條線。

海之戀私家車路唔再批新線入
groom1002 發表於 2020-4-15 23:44 | 顯示全部樓層
想重演N969行屯公抗議
Mercer 發表於 2020-4-16 10:38 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-4-14 20:40
滿樂咪過去大涌道福來邨搭車咪得,34改走一樣無補償

拆得兩條線我不如搵過第條線拉上黎做石籬

36 已經改到唔三唔四喇, 荃灣返梨木樹正常都過去搭紅小, 綠小312, 或者比人屈去搭48X, 建議最好再改送佢一程

上葵出市區4條殘廢得1條正常少少都要執執佢

十四鄉準居民 恭喜晒!
GW4866 發表於 2020-4-16 17:05 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-4-15 21:12
「咁你改走佢係咪搞到人地無車搭先?」

Er... 咁本身suugest 改停既大隴街同石佳樓都包到, 同埋你有冇留 ...

改為轉入和宜合道跟35A/40P咁行會令住山頂既不便
唔係既都唔會爭取咗個31M垃圾BBI出黎
本身石安樓個站預埋服務山頂

「兜咁大個圈分分鐘仲慢過宜家」
咁又唔會, 石歡安蔭一圈, 由轉左停石歡個站起計, 要停四枝先出得番去裘錦秋, 第7枝燈先係等緊轉入北葵, 第9枝燈先番到去到梨木道果邊準備走
如果兜去停40P大隴街個站再跟43A咁落山去到藍田街, 果到先6枝燈已經到
里數冇大增而站數亦冇點變
我就真係唔信會慢過呢家

你衝到大隴街時間本身部31已入安蔭轉緊返出黎
之後31話就話兜街市,其實碌成段和宜合道都要時間

就算唔慢過都只係打和

你個建議都可以,但問題係少左一堆安蔭同北葵客, 石籬你同86 86M 反轉站頭咁停人地又唔想等你
咁就只係等死

結論係乜都唔好改最好
改完一大輪唔係做返同一堆客就係少咗客兼得失隔離邨
31最大問題反而係班次疏,同荃西站位衰

只能怪當年安蔭入伙開235仲要拉31上黎