hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家覺唔覺得現家巴士啲班次疏左好多
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 大家覺唔覺得現家巴士啲班次疏左好多

zacharyho907 發表於 2020-4-9 21:27 | 顯示全部樓層

少了一批通學的乘客, 不僅班次變得疏落, 派車都改用單層客車來行走。
Ricky403 發表於 2020-4-9 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
以前揸巴士相當惡做,人工低過而家好多,無冷氣又得半個鐘食飯
而且九十年代經濟依然強盛,人口無而家咁多,所以好多線開線基本盤就有12分鐘一班,好客少少就有得加班拆新線
而家無呢支歌仔唱了,唔係長期開30分鐘一班已經要還神
ATSE40 發表於 2020-4-9 23:46 | 顯示全部樓層
點解第一頁幾篇都係講而家,明明就唔係講緊而家疫情嘅時候

以前仲未做定點嘅時候,好多線都收咗車已經做唔到原本嗰個班次,又有好多線有位可以逼多啲人。仲有由低載直梯車變哂做高載車,結果咪搞到咁
回力鏢嚟得好快㗎
miklcct 發表於 2020-4-10 19:19 | 顯示全部樓層

我喺屯門長大,好記得以往58M有34部掛牌車非繁6-8,平日最疏9,假日最疏10,車海線唔使點等就有車,拖幾卡係等閒事,58X就17部掛牌車,開8-10最疏12,960就20部掛牌,10-12,但係而家條條線都減班,尤其係58M,出入市區除咗58X直達嘅地方之外就一定要靠58M去屯轉。

而家嘅58M越來越惡等,一至五繁忙時間更驚見12分鐘一班,之後都要10分鐘一班,喺轉車站等車返建生有排等。

58X亦都由以往嘅8-10閹到12,入夜後更加開15,等都廢時,見58M就轉車站見好過。

係得960無減過,非繁仍然開10-12。

最離譜嗰條叫51,以往平日係24-35,而家劃一60,閹成半班次,重要唔再喺錦上路站開,由屯門元朗出發要駁多程54/64K過去。以往錦上路站開嘅年代都重叫做有錦上路客直接搭佢出荃灣,而家直情趕班客64K轉西鐵算,好心唔想做就交牌啦!51係錦田出市區最直接嘅路線,好應該好似80年代咁做大佢先合理。
新界東亦都一樣,以往熱狗年代74A非繁20分鐘左右就一班車,繁忙時間靠中大直情可以坐得滿3+2座出市區。而家閹到條線用單層,一個鐘一班而且連觀塘都唔到。

至於市區線,我搭得最多嘅係904同905。以往904繁忙時間係8-12,非繁15-20,但而家只有上繁幾班15,下繁已經閹到18;905以往繁忙時間係車海,非繁忙時間8-12左右,而家繁忙時間車海依舊,但非繁越來越惡頂,有唔少時間已經去到同904一樣級數。喺石塘咀開住ETA睇904 905嘅班次有時都要等成十幾分鐘。
重有970同970X,以往非繁係各10分鐘一班,而家已經閹到各12。
進智公交
Steven_BUS 發表於 2020-4-10 20:14 | 顯示全部樓層
除左疫症當前, 就係因為有ETA到站時間預報累事,
紅色巴士公司也在各個巴士站安裝屏幕, 來顯示路線仲有多少時間到達,
所以紅色公司覺得市民會看ETA來衝量自己等唔等, 搭唔搭,
減到74A班次你一樣要搭, 唔想搭就轉其他交通工具