hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【迎戰屯馬線】建議拼合36A及12A,開辦236來往葵涌及紅 ...
開啟左側

【迎戰屯馬線】建議拼合36A及12A,開辦236來往葵涌及紅磡

最後熱狗 發表於 2020-6-1 03:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景及目的

葵涌區來往九龍城區除依賴只得單向途經,且收費高昂的紅色小巴外,一向未有直達交通服務,以北葵涌一帶無鐵地區更甚。居民若需來往該兩無鐵地區,就只能依靠路面交通,惟兩地長年均未有直達服務連接,往返兩地十分不便。與此同時,屯馬線預計將於明年全線通車,屆時九龍城區一帶將可受惠於鐵路服務;然而該區老牌路線如12A,將會與鐵路出現重疊,難保客量不會受影響,甚至淪為下一條212。有見及此,本人建議12A轉型為跨區路線,並與36A拼合及延長至梨木樹,作開拓客源及填補多年來兩地的交通空缺,同時亦減少36A與其他路線的服務重疊。

建議

236 梨木樹黃埔花園

往黃埔走線 https://goo.gl/maps/2bmUnJTmQ12qMSrQ7 https://goo.gl/maps/Nvc2THVauRdGdCR88
主要途徑梨木樹、石籬、葵興、葵芳、海麗、南昌、深水埗、九龍城、土瓜灣、紅磡
1. 梨木樹 $8.8
2. 和宜合道運動場
3. 梨木道
4. 藍田街
5. 打磚坪街
6. 裘錦秋中學
7. 石蔭東邨
8. 昌榮路
9. 葵俊苑
10. 新葵興花園
11. 葵芳邨
*12. 碧海藍天 $5.1
13. 發祥街西
14. 富昌邨
【原12A路線】
37. 黃埔花園

班次
0525-2330 繁忙時間10-15 非繁忙時間12-20
*上課日子建議增設特別車由碧海藍天開出

往梨木樹走線 https://goo.gl/maps/3TFfRV1UCWfXKzZi7
主要途徑紅磡、土瓜灣、九龍城、深水埗、南昌、海麗、葵芳、葵興、石籬、梨木樹
1. 黃埔花園 $8.8
2. 紅磡邨
3. 鶴園東街
4. 崇潔街
5. 石塘街
【原12A路線】
20. 富昌邨 $5.6
21. 東京街西
22. 海麗邨
23. 葵芳廣場
24. 光輝圍
25. 屏麗徑
26. 石英徑
27. 石排街嘉翠園
28.石籬邨石安樓
29.石籬邨石佳樓
30.石籬天主教小學
31.石排街石歡樓
32.裘錦秋中學
33.北葵涌街市
34.和宜合道運動場 $4
35. 石圍角新村
36. 梨木樹

班次
0550-0000 繁忙時間6-12 非繁忙時間12-20

預計行車時間約為75分鐘

其他好處
1)新增特快路線來往葵涌及長沙灣填海區
2)方便九龍城上班族前往大連排工商業區
3)方便葵涌上班族前往紅磡工商業區

歡迎討論

dcyw 發表於 2020-6-1 08:55 | 顯示全部樓層
石排街(往青山公路 - 葵涌段方向)右轉青山公路 - 葵涌段(往昌榮路迴旋處)方向有11米車長限制。
charlesli0104 發表於 2020-6-1 11:32 | 顯示全部樓層
梨木樹來往美孚呢段會冇左,要諗辦法補翻
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-6-1 15:54 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2020-6-1 08:55
石排街(往青山公路 - 葵涌段方向)右轉青山公路 - 葵涌段(往昌榮路迴旋處)方向有11米車長限制。 ...

嗰個位行12米米應該冇問題,加返返塊專營巴士除外牌就ok
dcyw 發表於 2020-6-1 16:36 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-6-1 15:54
嗰個位行12米米應該冇問題,加返返塊專營巴士除外牌就ok

這是因應當年通車前試路的結果而加設的限制,並非加個指示牌便可解決。
xdxd 發表於 2020-6-1 16:48 | 顯示全部樓層
想請問樓主係咪搭開12A嘅人
因為12A嘅最主要客倉同鐵路並唔重疊
12A最多人喺界限街上落 兩邊總站來講都算係直接走線 再加少少深水埗-土瓜灣而唔想經紅磡+旺角塞車嘅客
鐵路開通之後 前兩者唔多覺會大大影響 除非係近九龍城(迴旋處)一帶去土瓜灣 後者搭鐵要轉兩次車(太子+鑽石山/何文田)唔多見得會快
所以唔多似會有客量大幅下跌嘅問題 變212更加冇乜可能

呢條線唔會係太差 但係如果你expect紅磡人搭會太勉強 紅磡對12A而言只會喺太子道西止步 深水埗都係太兜 寧願鐵/6C
紅土-北葵呢一段即使有呢條線 個人會傾向30X轉35A  想吸引紅土人嘅 黃埔應該係尾站而唔係頭站 行西廊直出會快好多
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-6-1 19:40 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2020-6-1 16:36
這是因應當年通車前試路的結果而加設的限制,並非加個指示牌便可解決。
...

謝提醒

已更新236石籬區走線,但似乎石籬只可以擦邊經過
eecc 發表於 2020-6-2 09:11 | 顯示全部樓層
土瓜灣返深水埗收開$5.1
你一野加到上$8.8
原本班客一定唔放過你 LOR
dcyw 發表於 2020-6-2 13:52 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-6-1 19:40
謝提醒

已更新236石籬區走線,但似乎石籬只可以擦邊經過

不只是擦邊經過那麼簡單,新定線相對第一個版本,可說是放棄了石籬、安蔭。
s3n370 發表於 2020-6-5 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2020-6-1 16:36
...

呢個位闊過好多行12.8嘅直角彎。亦闊過好多總站有12.8嘅直角入坑位。

幾十年前嘅唔敢講。
但呢個位唔會有幾十年(無三不成幾)
通車前試路如果真係肥佐,
只有一個可能,就係叫承建商執番正,直至夠行為止。

唔預巴士行,緊急救援車輛唔通唔預佢行?