hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢往黃石94加班車變成96R鬼車
開啟左側

西貢往黃石94加班車變成96R鬼車

tunghang 發表於 2020-4-17 01:42 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-4-16 20:48
960/961 繁忙時間逆向一樣運凳,一部巴士一日嘅運作成本都係大約$2000,96R 一單都已經維皮咁滯
...

正常96R中午打後已經得三成左右入西貢,三點打後得返十幾人入西貢
960/961逆向基本盤都有半滿掛,仲未計北潭凹+南圍上壁屋難捱程度僅次荃錦
ATENU364TC196 發表於 2020-4-17 07:55 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-4-17 01:42
正常96R中午打後已經得三成左右入西貢,三點打後得返十幾人入西貢
960/961逆向基本盤都有半滿掛,仲未計 ...

960/961 逆向幾時有半滿......

都係果句,如果96R 呢類線真係冇錢賺,九巴做乜咁落力開加班先......
tunghang 發表於 2020-4-17 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-17 07:55
960/961 逆向幾時有半滿......

都係果句,如果96R 呢類線真係冇錢賺,九巴做乜咁落力開加班先......

下緊屯市工廠區點都出到唔少客掛
加班都係因為客量高於正常水平先會出現,如果成日都咁好客就一早已經常規化
正常中午起入西貢已經疏到25分一班,下午出市區最密都15分起跳
RH7685 發表於 2020-4-17 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-4-17 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-17 12:19
最麻煩係啲加班係清唔切啲客
我都好懷疑其實係冇加定係中途塞車返唔切
北潭涌成日要等兩三班先上到 ...

根本就要用黃石要有大船出市區
比94雙向散客

長遠要閘口主題公園化
限制入園人數
巴士公司少左既客
可以由出租地圖/GPS定位/露營用具補返
天空之神 發表於 2020-4-17 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-4-16 23:25
960 又何嘗唔係,96R 一單載客嘅先俾得85分鐘,私牌就大約一個鐘

巴士公司近年咁鍾意做貴價車就係因為一 ...

96R 得一日早繁去程多人
回程人流太分散同埋遠離高峰

如果唔係新 289R 唔使咁貴價同疏車
同埋點解上代 289R 頂唔順要摺埋
kitarolo 發表於 2020-4-17 13:10 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-17 12:52
如果唔係新 289R 唔使咁貴價同疏車
同埋點解上代 289R 頂唔順要摺埋

因為近年開嘅路線
一般都按里數收到最貴
實際上96R里數比289R更長
唔同歷史悠久嘅線每次按固定
百分比上調都追唔上。

個人估計: 上一代289R不到
黃石不是主因,當年新界東人口
比例無咁高,加上近月世界各地
因疫情而實施多種入境限制,令到
本來無郊遊習慣嘅人都去晒郊區消遣。

RH7685 發表於 2020-4-17 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-17 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-4-17 15:31 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-4-17 15:00
黃石個位夠哂偏僻 水路出去仲麻煩
就算有船出去最近去到烏溪沙嗰邊都要個幾鐘頭
何況係市區

水路本身有船去馬料水

假日客量係支持到用快船做